BIO spotrebiteľ

Špalda, známa - neznáma

01.04.2004 08:00 Zdroj: Spracované podľa knihy Anny Michalovej o špalde

Pšenica špalda (Tritidum spelta) je jednou z najstarších kultúrnych obilnín, ktorej predchádzali len pšenica dvojzrnka a jednozrnka. V predhistorickej dobe bola pšenica špalda pestovaná na Blízkom Východe. Jej orechová chuť bola dlhé storočia populárna vo veľkej časti Európy, najmä v Taliansku a v južnom Nemecku. V súčasnej dobe sa jej osevné plochy všeobecne zvyšujú aj v ďalších európskych štátoch (vrátane Českej republiky a Slovenska), ale tiež v USA a v Kanade.

Špalda sa pestuje hlavne v systéme ekologického poľnohospodárstva, pretože je málo výnosná. Je nesmierne odolná voči nepriaznivým vplyvom i škodcom, nesvedčí jej hnojenie. Pevný dvojitý obal zŕn (vyžaduje špeciálne dodatočné lúpanie po zbere) jedinečne chráni pred kontamináciou, preto je možné použiť celé zrná vo výžive.

Špalda pre zdravie

Špalda má vynikajúce zloženie a výbornú chuť. Je veľmi výživná, ľahko stráviteľná a vďaka vyššiemu obsahu lepku veľmi vhodná na pečenie. Obsahuje 17% bielkovín, 2,5% kvalitného tuku s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín a 68% sacharidov. V porovnaní s pšenicou obsahuje viac Mg, Ca, K, P, Fe a vitamínov B1, B2, PP a ďalších. Vysoký obsah vlákniny (8,8%) výrazne podporuje trávenie a črevnú peristaltiku. Jej používanie pôsobí veľmi málo na ukladanie tuku v organizme.

Z hľadiska zdravotného sa špalde pripisujú pozitívne účinky na stimuláciu imunitného systému, cení sa jej ľahká stráviteľnosť a vhodnosť pre liečenie niektorých alergií. Špalda pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni pred infekciami. Pšenica špalda obsahuje takmer všetky základné zložky nevyhnutné pre ľudský organizmus, vrátane bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov.

Špalda v kuchyni

Pokrmy zo špaldy sa ľahko a rýchlo pripravujú a výborne chutia vo všetkých podobách - ako zrno, krúpy, vločky, krupica alebo múčne jedlá. Veľmi chutná je klíčená špalda (po 12 hod. namáčania vyklíči za 1-2 dni) i varená špalda (po predchádzajúcom namočení na 12 hodín v studenej vode varíme cca 50 min). Zo špaldových krúpov (tzv. kernoto) pripravíme chutnú prílohu k jedlám (ako ryžu) alebo rôzne šaláty. Špaldové vločky sú vhodné na prípravu placiek, do nákypov a karbonátkov.

Veľmi obľúbená je špaldová krupica – pre výraznú chuť a vhodnosť prípravy kaše s vodou (vďaka vysokému obsahu lepku). Hladká i hrubá špaldová múka majú univerzálne použitie v kuchyni, predovšetkým však na pečenie. Chlieb s prídavkom špaldovej múky má výraznú chlebovú vôňu, výborne chutí a dlho vydrží vláčny a čerstvý.

Pre kávičkárov, ktorí uprednostňujú „kávu“ bez kofeínu, je tu ponuka chutnej špaldovej kávy.

Samostatnou kapitolou sú vankúše plnené špaldovými plevami, ktoré majú mnohoraké pozitívne zdravotné účinky na organizmus. Ale o tých si povieme v ďalšom článku o špalde.

špaldová pšenica špaldová krupica




Hodnotenie: 80%, 4 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Špalda, známa ...

    špalda

    Kde môžem kúpiť špaldu?
    Milina Zemánková   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: špalda

    Dobry den,ak mate zaujem o spaldu,ozvite sa. 0905906977
    Jozef   Reagovať
     
    0
     
    0

    spalda

    mam radost z toho,ze som nasiel tuto stranku. prosim vas, mohli by ste mi poslat zopar receptov co sa da ukuchtit zo spaldy? dakujem vam velmi pekne.
    ludo   Reagovať
     
    0
     
    0

    PROSIM O ZASLANIE RECTOU S POHANKY,RAZNEJ MUKY MAM SYNA DIABETIKA A KUPILIU SME SI PEKARNICKU A NEMAME RECEPTY.
      Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Recepty, zdravá výživa
Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií