Pšenica špalda (Tritidum spelta) je jednou z najstarších kultúrnych obilnín, ktorej predchádzali len pšenica dvojzrnka a jednozrnka. V predhistorickej dobe bola pšenica špalda pestovaná na Blízkom Východe. Jej orechová chuť bola dlhé storočia populárna vo veľkej časti Európy, najmä v Taliansku a v južnom Nemecku. V súčasnej dobe sa jej osevné plochy všeobecne zvyšujú aj v ďalších európskych štátoch (vrátane Českej republiky a Slovenska), ale tiež v USA a v Kanade.
Špalda sa pestuje hlavne v systéme ekologického poľnohospodárstva, pretože je málo výnosná. Je nesmierne odolná voči nepriaznivým vplyvom i škodcom, nesvedčí jej hnojenie. Pevný dvojitý obal zŕn (vyžaduje špeciálne dodatočné lúpanie po zbere) jedinečne chráni pred kontamináciou, preto je možné použiť celé zrná vo výžive.
Špalda má vynikajúce zloženie a výbornú chuť. Je veľmi výživná, ľahko stráviteľná a vďaka vyššiemu obsahu lepku veľmi vhodná na pečenie. Obsahuje 17% bielkovín, 2,5% kvalitného tuku s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín a 68% sacharidov. V porovnaní s pšenicou obsahuje viac Mg, Ca, K, P, Fe a vitamínov B1, B2, PP a ďalších. Vysoký obsah vlákniny (8,8%) výrazne podporuje trávenie a črevnú peristaltiku. Jej používanie pôsobí veľmi málo na ukladanie tuku v organizme.
Z hľadiska zdravotného sa špalde pripisujú pozitívne účinky na stimuláciu imunitného systému, cení sa jej ľahká stráviteľnosť a vhodnosť pre liečenie niektorých alergií. Špalda pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni pred infekciami. Pšenica špalda obsahuje takmer všetky základné zložky nevyhnutné pre ľudský organizmus, vrátane bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov.
Pokrmy zo špaldy sa ľahko a rýchlo pripravujú a výborne chutia vo všetkých podobách - ako zrno, krúpy, vločky, krupica alebo múčne jedlá. Veľmi chutná je klíčená špalda (po 12 hod. namáčania vyklíči za 1-2 dni) i varená špalda (po predchádzajúcom namočení na 12 hodín v studenej vode varíme cca 50 min). Zo špaldových krúpov (tzv. kernoto) pripravíme chutnú prílohu k jedlám (ako ryžu) alebo rôzne šaláty. Špaldové vločky sú vhodné na prípravu placiek, do nákypov a karbonátkov.
Veľmi obľúbená je špaldová krupica – pre výraznú chuť a vhodnosť prípravy kaše s vodou (vďaka vysokému obsahu lepku). Hladká i hrubá špaldová múka majú univerzálne použitie v kuchyni, predovšetkým však na pečenie. Chlieb s prídavkom špaldovej múky má výraznú chlebovú vôňu, výborne chutí a dlho vydrží vláčny a čerstvý.
Pre kávičkárov, ktorí uprednostňujú „kávu“ bez kofeínu, je tu ponuka chutnej špaldovej kávy.
Samostatnou kapitolou sú vankúše plnené špaldovými plevami, ktoré majú mnohoraké pozitívne zdravotné účinky na organizmus. Ale o tých si povieme v ďalšom článku o špalde.