BIO spotrebiteľ

BIO v Želiezovciach

14.01.2008 05:57
V jedno zahmlené pondelkové ráno som navštívila manželov Pálikovcov v BIOCENTRE s.r.o. v Želiezovciach, aby som sa dozvedela viac o výrobe, spracovaní a predaji BIO výrobkov.
Samotná myšlienka pestovania produktov v BIO kvalite vznikla v čase, keď na Slovensku ešte neexistoval žiadny kontrolný orgán pre pestovanie v systéme ekologického poľnohospodárstva, akým je v súčasnosti NATURALIS SK s.r.o.

A čo ich viedlo k pestovaniu výrobkov ekologického poľnohospodárstva? V prvom rade chceli ľuďom ponúknuť ekologické, zdravé produkty pestované bez chemikálií. Ekologicky hospodáriace firmy sú podporované Európskou úniou a keďže ich u nás nie je tak veľa, sú na trhu cenné. V roku 1999 vznikla ich vlastná spoločnosť BIOPRODUKT s.r.o., ku ktorej sa len pred pár rokmi pripojila a prebrala pod seba niektoré výrobky druhá spoločnosť BIOCENTRUM s.r.o. BIOCENTRUM je celkom výstižný názov, keďže v Želiezovciach je skutočné stredisko BIO pestovania. Konajú sa tu pravidelné stretnutia, semináre a manželia Pálikovci veľmi radi a ochotne pomáhajú ostatným v otázkach pestovania i predaja - nielen BIO, ale aj NEBIO farmárom, ktorí majú záujem prejsť z konvenčného na ekologické poľnohospodárstvo.

Deň biopotravín v Bratislave - DEP 2006
Manželia Palikovci
Deň biopotravín v Bratislave - DEP 2006
Celá farma sa nachádza v katastroch Trhyňa, Veľký Pesek a Sikenice na rozlohe 230 ha. Pani Páliková zdedila po svojej starej mame sad, ktorý obnovili, postupne zväčšili a doplnili o viacero druhov ovocných stromov. V súčasnosti sa ich všetky 14-15 ročné ovocné stromy - jablone, hrušky, slivky, višne, čerešne, orechy - rozprestierajú na rozlohe približne 0,5 ha. Sad idú rozšíriť o 5,6 ha a vysadiť 6000 ks jabloní, 300 ks orechov, 50 ks hrušiek a 430 ks liesok. Všetko pozbierané ovocie sa suší v sušičke, balí a dostáva nálepku - produkt ekologického poľnohospodárstva, okrem hrušiek a višní, ktoré nemajú v kvalite BIO. Odberateľom hrušiek je liehovinový závod. V sušiarni ďalej sušia na plátky nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler, reďkovku, cviklu, melóny, rajčiaky, cibuľu, sladkú a štipľavú papriku - všetko v BIO kvalite, tiež citróny a pomaranče, ktoré nie sú v BIO kvalite. Celková rozloha plochy, kde sa pestuje len zelenina je od 0,5- 10 ha, podľa potreby.

Veľkým špecifikom farmy je, že celé spracovanie sušených výrobkov sa robí väčšinou ručne alebo za pomoci malokuchynských strojov, čím farma z môjho pohľadu nadobúda rodinný charakter, pretože všetko prechádza rukami a je kontrolované jednou osobou.

Okrem spomínaného sa venujú poľnej rastlinnej výrobe na ploche 210 ha, konkrétne pestujú pšenicu, jačmeň, kukuricu, slnečnicu, ovos, bôb, tritikale.

Odberateľmi na Slovensku sú napr. Mlyn Grznár, Ekotrend Myjava, ale aj mnohé európske štáty ako napríklad Rakúsko, Maďarsko, Holandsko, Dánsko, Česká republika a iné.

Na trh pripravujú priniesť aj BIO víno z odrody Pesecká liánka (Freteasca Regala), známe tiež ako Dievčie hrozno, ktoré pôvodom pochádza zo starých vinohradov grófa Eszterházy. Zaujímavosťou je, že manželia Pálikovci sú majiteľmi jednej z pivníc samotného grófa, v ktorej uskladňoval sudy jeho najchutnejších vín.

V najbližšej budúcnosti sa v obchodoch objaví BIO lekvár slivkový a jablkový a BIO lečo bez akýchkoľvek chemických prísad a konzervantov, na ktoré sa už vopred tešíme.

Práca vznikla v rámci predmetu Environmentálna výchova





Hodnotenie: 70%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Ľubica ZolczerováŠtudentka Fakulty ekologie a environmentalistiky Technická univerzita vo Zvolene.

Diskusia: BIO ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    BIO magazín
    Magazín BIO spotrebiteľa



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií