BIO spotrebiteľ

5 kontrastov súčasného sveta (bio)potravín

26.01.2011 09:34
BioFach 2011, medzinárodný veľtrh biopotravín a udržateľného životného štýlu, sa blíži... Z množstva zaujímavých informácií zo sveta bio, ktoré každoročne odbornej verejnosti prináša BioFach magazín, sme pre Vás vybrali zopár číselných údajov, ktoré lepšie ako slová ilustrujú stav vecí a kontrasty vo svete poľnohospodárstva. Témou tohtoročného magazínu je „Globálna výzva: nasýtenie sveta, klimatická zmena a ekologické poľnohospodárstvo“.

1) Priemyselné poľnohospodárstvo vs. malí producenti

Priemyselné poľnohospodárstvo agresívne stavia samo seba ako jediné riešenie pre nakŕmenie rastúcej svetovej populácie. Nanešťastie sa však nestará o kŕmenie sveta, ale o zvýšenie zisku produkovaním komodít pre ktorýkoľvek globálny trh, ktorý ponúkne najviac. To je dôvod, prečo 1 miliarda ľudí hladuje – hoci máme dosť jedla na nakŕmenie 1,5 miliardy ľudí navyše. „Kostrou“, zaisťujúcou dostatok potravín pre rastúcu populáciu, je sieť 3 miliárd malých producentov. Títo farmári, rybári a pastieri kŕmia 70% svetovej populácie.

Zdroj: „We Need Food Security“, Denise Godinho, IFOAM, BioFach magazín 2011

2) Regionálne vs. dovážané produkty

Bio je dnes dostupné takmer všade, no plné pokrytie dopytu je stále ešte ďaleko. Pozitívnym trendom je, že, spotrebiteľ čoraz viac prihliada aj na pridanú hodnotu regionálnych, fair a sezónnych produktov. Domáca spotreba je nielen šetrná k životnému prostrediu, no tiež vytvára a udržiava pracovné miesta. „Naše posledné kalkulácie ukazujú, že keby sa kupovalo o 30% viac produktov z Rakúska namiesto privezeného tovaru, hrubý domáci produkt by sa zvýšil o cca 3,2 miliárd eur za rok, pričom by sa vytvorilo asi 30 000 nových pracovných pozícii,“ vysvetľuje Prof. Friedrich Schneider z Univerzity Johannesa Keplera v Linzi.

Zdroj: „First Choice: Regional“, BioFach magazín 2011

3) Svetový hlad vs. obezita

BIO a FAIR - poľnohospodárstvo s tvárou
BIO a FAIR - poľnohospodárstvo s tvárou
foto: Klaudia Medalová

862 miliónov ľudí na svete je hladných, 2 miliardy sú podvýživené, zatiaľ čo takmer tretina Američanov je klinicky obézna. Ročne sa v USA skonzumuje 36 miliónov ton mäsa, vyprodukovaného za pomoci hormónov, antibiotík a 10 miliónov ton chemických hnojív.

„Ak by sme obmedzili našu konzumáciu mäsa – ideálne bio mäsa – na 1-krát týždenne, mohli by sme znížiť uhlíkovú stopu poľnohospodárstva až o 80%,“ povedal profesor Hans Joachim Schnellnhuber v rozhovore s redaktormi BioFachu 2011.

Zdroje: „Crisis escalates“- Dr. Alexander Gerber, „Decide on Organic“, „Heed Natural Cycles“ , BioFach magazín 2011

4) Ekonomická kríza vs. rastúca popularita bio

Dôsledky americkej ekonomickej krízy sú zrejmé aj na trhu s bioproduktmi. Zákazníci častejšie siahajú po lacnejších, privátnych značkách biopotravín. Na druhej strane, pre stále viac obyvateľov USA sa zdravie stáva prioritou. Spotrebiteľský prieskum ukázal, že v roku 2009 vyše 70% domácností s deťmi kupovalo občas biopotraviny a 60% rodín viac varilo doma.

Prvá dáma USA, Michelle Obama, ide príkladom. S pomocou školákov pestuje zeleninu v záhrade Bieleho domu a propaguje ekologické pestovanie i zdravú výživu.

Napriek ekonomickému poklesu vzrástol trh s bio a prírodnými produktmi za rok 2009 o 5,3% na 26 biliónov USD.

Zdroj: „Decide on Organic“, BioFach magazín 2011

5) Nárast BIO vo svete vs. obraz značky BIO na Slovensku

Ekologicky obhospodarovaná pôda v Európe sa rozšírila takmer o 0,7 milióna hektárov, čím dosiahla rozlohu takmer 9 miliónov hektárov. Nárast nad 10% zaznamenali napr. Rumunsko, Španielsko, Švédsko, ale aj Česká republika (17%). Príkladnou krajinou je Rakúsko, kde bolo v roku 2010 asi 20% poľnohospodárskej pôdy využívanej ekologicky a obrat s biopotravinami predstavuje 8% celkového trhu s potravinami.

Zdroj: „Organic is Convincing – Worldwide“ , BioFach magazín 2011

Svetové štatistiky rok čo rok poukazujú na globálny rozvoj ekologického poľnohospodárstva, ktoré spotrebitelia uprednostňujú ako cestu k trvalo udržateľnému rozvoju, k ochrane životného prostredia a k zdravšej populácii.

Napriek tomu naše médiá neraz označujú BIO ako „podfuk“ či „módnu záležitosť.“ S podobnými postojmi k biopotravinám sa často stretávam aj vo svojom okolí. Ekologické poľnohospodárstvo na Slovensku je stále v zajatí pochybností, čo dokazujú i viaceré titulky článkov lifestylových časopisov (napr.: „Bioživot – mýtus, nebo spása?“ „Je BIO len hystéria?“ „Biomóda útočí! Jsou to vyhozené peníze?“).

Možnosť voľby

Je určite dôležité stavať sa kriticky k novým systémom a značeniam. Prečo však na Slovensku ešte vždy pochybujeme o biopotravinách, ktoré sú uznávané vo všetkých vyspelých krajinách? Nech je to akokoľvek, sloboda človeka (a spotrebiteľa) spočíva práve v jeho možnosti voľby. A tak je iba na nás, aby sme volili - ako medzi informáciami, tak aj medzi potravinami... :-)

BioFach 2011

BioFach sa koná v Norimbergu v dňoch 16.-19. február 2011. Základné informácie o veľtrhu nájdete na webovej stránke veľtrhu BioFach. Na BioFach organizuje zájazd Zväz Ekotrend Slovakia.

Zdroj: www.eve-magazin.de






Hodnotenie: 66.6%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Kristína MedalováŠtudentka Psychológie na Univerzite Palackého v Olomouci. Návštevuje Univerzitu Novej Doby v Prahe.


Diskusia: 5 kontrastov súčasného sveta ...

    Re: 5 kontrastov súčasného sveta (bio)potravín

    Dobry den, dakujem za pekny prispevok.
    Je fajn ze mladi ludia maju hlbsi zaujem o ekologicke polnohospodarstvo a snazia sa pochopit jeho vyznam nielen co sa tyka kvality produkcie vyjadrenej v %, mg a dalsich jednotkach sustavy SI.
    Vo VURV v Piestanoch sme v roku 2010 vydali publikaciu Tucet dovodov pre ekologicke polnohospodarstvo, kde sa snazime vysvetlit (velmi strucne) hlavne argumenty pre EP. Pred dvomi tyzdnami bola v STV relacia o biopotravinach. Z mojho pohladu velmi zle podana a "celebritami" interpretovana. Dovolila som si ponuknut nase argumenty pre EP ku zverejneniu a k diskusii. Doteraz cakam na odpoved. Dockam sa?
    S pozdravom Marta K.
    Marta K.   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: 5 kontrastov súčasného sveta (bio)potravín

    Komu ste ponukli tie argumenty?
    pavol fabry   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Re: 5 kontrastov súčasného sveta (bio)potravín

    Dobry den, oslovila som e mailom tvorcov relacie Piknik club.
    M.
    Marta K.   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Re: Re: 5 kontrastov súčasného sveta (bio)potravín

    Piknik club - ahaaa....

    .... damy - Katarína Brychtová, Bibiana Ondrejková, Karin Majtánová a Andrea Vadkerti :-(
    Pavol Fábry   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: 5 kontrastov súčasného sveta (bio)potravín

    Ahoj Marta, ta publikacia Tucet dovodov pre ekologicke polnohospodarstvo je aj na predaj? Ak ano, urcite by sme mali zaujem o zopar kusov do CEA. Casto sa na nas obracaju studenti, co pisu prace o ekologickom polnohospodarstve a tak by sme im s radostou ponukli tuto - odborne urcite fundovanu - publikaciu.
    Ohladne spominanych argumentov pre EP - samozrejme, ak by boli k dispozcii, radi ich na Biospotrebitelovi uverejnime.
    Pozdravujeme do Piestan a budeme sa tesit na akekolvek spravy zo sveta BIO:-)Klaudia
    Klaudia   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Re: 5 kontrastov súčasného sveta (bio)potravín

    Ahoj Klaudia. Publikacia je urcena prvovyrobcom. Bola zaslana postou farmarom-zdarma, tiez ju distribuujeme na akciach napriklad na Dni pola, na vyziadanie ... Nakolko naklady na jej vyrobu boli hradene z projektu uskutocneneho v ramci PRV SR 2007-2013 je distribuovana zdarma. Ak mate zaujem pre Vasich dodavatelov-farmarov o tuto publikaciu, radi Vam ju zasleme.
    Pekny den Marta K. a Zuzka L
    Marta K.   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: 5 kontrastov súčasného sveta (bio)potravín

    fandím vám!som ekonóm a celkom sa za modernú globalizačnú ekonómiu hanbím, ľudia s mojim vzdelaním t.j. väčšinová masa ekonómov premýšľa veľmi jednoducho : maximálny zisk - minimálne náklady, z toho pramení veľa ľudských omylov, ktoré sa vo svete dejú a je mi to veľmi ľúto, pretože títo ľudia málokedy vedia niečo viac ako sú ekonomické poučky a vzorce a drístajú o udržateľnom svete, čo je absolútna absurdita, pretože nevedia nič o svetovej deštrukcii a samotných koreňoch vzniku problematiky,...na druhej strane mi vadí pomenovanie bio - a to z toho dôvodu, že by sme bio výrobky vôbec nemali pomenovávať bio, ale "normálne" : chlieb, cukor, hydinové mäso atd. a hormonálne atd. upravované potraviny označiť názvom vypestované - vyšľachtené neprirodzeným spôsobom, to je podľa mňa absolútne normálny a prijateľný názov a nepliesť do toho marketingovú stratégiu aj keď ide o dobrý úmysel..veď moja babička ani nevie čo je to bio produkt - myslím tým samotné pomenovanie. Veď pre veľkú skupinu hospodárov z akéhokoľvek oboru je prirodzené pestovanie, chovanie atd. - NORMÁLNE!!! teda po novom bio... týmto sa len určitá malá časť klasicky vyprodukovaných produktov odsúva a separuje, škatuľkuje pod názov bio, čo je podľa mňa zlé, nazvyme pojmy pravým menom ... a všetky upravované produkty označme! na obale... nech vieme prečo je to také lacné, keď si kúpim paradajky, ktoré určite vyrástli na "kríčku" v belgicku alebo holandsku, kde je možno úroda aj 4 krát do roka, veď ja si nepotrebujem kupovať rajčiny z maďarska, kde vyrástli prirodzene v prirodzenom prostredí ( s nadsázkou) a chutia a voňajú a majú prirodzený obsah ... dobrovoľne aj moja babička ničí našich hospodárov, veď prečo by sa namáhala....ovocné sady má, mrkvu zasadí, ale tie uhorky, paradajky,.....sú v lídli tak lacné, že nemá ochotu ich pestovať, ale neuvedomuje si, že nepodporuje nikoho zo svojho okolia a ani svoj žalúdok, ale je krásne dobrovoľne zmanipulovaná systémom, ktorý tu perfektne funguje a ešte je pri tom hrdá ako dobre nakúpila, chýba mi tu veľká osveta - hlavne v krajinách strednej a východnej európy, radi sa necháme dobrovoľne klamať a doslovne okrádať s úsmevom na tvári...dúfam, že sa dopracujeme k tomu, aby sme dobrovoľne nekupovali a ignorovali vydieračské spoločnosti s ich steroidnými ziskuchtivými produktami a ľudia pochopia, že vtedy začnú reálne bohatnúť. Je to téma na roky, ... tak držím palce v osvete a nerobte pózy...:)
    martin   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: 5 kontrastov súčasného sveta (bio)potravín

    Dobrý deň Martin,
    Vaša podpora nás určite teší :-)
    Čo sa týka označenia BIO, pokúsim sa sprostredkovať vám svoj (hoci laický) pohľad na vec.
    Predpokladajme, že (ako ste aj sám napísal) cieľom veľkých predajcov konvenčných potravín je predať čím viac s čím väčším ziskom.
    Ako predať čím viac?
    zvýšiť poľnohospodársky výnos pestovaním za pomoci umelých hnojív, pesticídov, hormónov, genetickej modifikácie, maximálneho využívania územia na úkor životného prostredia a chovných zvierat
    presvedčiť spotrebiteľov, že práve ich produkt je najlepšou a najvýhodnejšou kúpou, pomocou zdôrazňovania výživnej hodnoty apod.
    zabezpečiť dlhšiu trvanlivosť používaním chemických konzervantov, stabilizátorov atď.
    Ako predať s čím väčším ziskom?
    Znížiť výrobnú cenu šetrením na surovinách: nahradiť "pravé" zložky potravín lacnejšími alternatívami ako sú umelé farbivá a dochucovadlá
    distribuovať produkty tam, kde sa dajú predať za najvyššiu cenu
    Dajú sa takýmto spôsobom vyrobené potraviny považovať za normálne?
    Podľa § 6 ods. 4 zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách
    Na trh je zakázané umiestniť potraviny
    a) iné ako zdravotne neškodné,
    b) klamlivo označené alebo ponúkané na spotrebu klamlivým spôsobom,
    c) neznámeho pôvodu,
    d) po uplynutom dátume spotreby alebo dátume minimálnej trvanlivosti.
    Ten, kto vyrába potraviny, manipuluje s nimi alebo ich umiestňuje na trh, je povinný ich označiť, okrem iného, "informáciami o možnosti nepriaznivého vplyvu na zdravie ľudí" (§ 9 ods. 1 m zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách.)
    Tie potencionálne nebezpečné látky sú v 1 potravine v príliš malom množstve, aby sa to dalo považovať za nepriaznivý vplyv. Keď však jeme veľa takých potravín?...
    A aj keď je potravina označená všetkým, čím má byť, je ťažké dešifrovať odborné názvy látok (ktoré bežnému spotrebiteľovi nič nepovedia) nehovoriac o miniatúrnych písmenkách.
    Jednoducho myslím, že výrobca nebude označovať svoje upravené produkty, kým ho netlačí zákon. Na trhu sledujem veľa potravín, označených ako zdravé, prírodné, natur atď.., to môže byť marketing. Ale označenie BIO sa od týchto prívlastkov rozlišuje zárukou kontroly, splnením všetkých požiadaviek pri pestovaní, udržiavaní, balení, aby mohli byť certifikované ako biopotraviny (a označené príslušným logom).
    Podľa § 2 ods. 3 zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách:
    "Biopotraviny sú potraviny vyrobené len zo surovín pochádzajúcich z ekologickej poľnohospodárskej výroby, ktorou sa na účely tohto zákona rozumie taká výroba rastlín, v ktorej sa používajú osobitné osevné postupy, zelené hnojenie, hnojenie organickými hnojivami, mechanické a biologické metódy na ochranu rastlín, ako aj chov zvierat, pre ktoré sa používajú výlučne krmivá pochádzajúce z ekologickej rastlinnej výroby a ktorým sa súčasne venuje osobitná veterinárna starostlivosť."
    Určite súhlasím, že "normálne" je pre biopotraviny veľmi vhodné označenie. Ako však potom rozlíšiť tie, ktoré o sebe tvrdia, že sú normálne a tie, ktoré aj kontroluje oprávnená inšpekčná organizácia a ktorých vyššiu (bio) kvalitu garantuje štát? Jedine nejakým záväzne ustanoveným označením – preto to pomenovanie.
    No a to, že ľudia nemajú o biopotravinách dosť relevantných informácii, je pre nás len výzvou k osvete :-)
    Kristína Medalová   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

BIO magazín
Magazín BIO spotrebiteľa



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií