My, dolu podpísaní, veríme, že Európska Únia potrebuje naplniť naliehavé výzvy, ktorým čelí poľnohospodárstvo a potravinárstvo v Európe.
Po viac ako pol storočí industrializácie poľnohospodárstva a potravinárskej výroby sme svedkami toho, ako sa trvalo udržateľné formy tradičného rodinného hospodárenia a lokálne potravinové vzťahy naprieč Európou vytrácajú. Súčasný potravinový systém je závislý na lacných fosílnych palivách, nerešpektuje prirodzené limity zdrojov vody a pôdy a podporuje nezdravé stravovacie návyky s množstvom kalórií, tukov, soli a minimom ovocia, zeleniny a obilnín. Narastajúce energetické náklady, drastický pokles biodiverzity, klimatické zmeny a redukujúce sa zásoby vody a disponibilnej pôdy ohrozujú budúcu potravinovú produkciu.
Zatiaľ čo na jednej strane rastúca svetová populácia čelí narastajúcemu nedostatku potravy, na druhej strane čoraz viac ľudí trpí chronickými chorobami súvisiacimi s nadmerným konzumom.
Týmto výzvam sme schopní úspešne čeliť, iba ak od základu zmeníme postoj k poľnohospodárskej a potravinovej politike. EÚ musí uznať a podporovať zásadnú úlohu trvalo udržateľného rodinného typu hospodárenia v zásobovaní obyvateľstva. Každý človek by mal mať prístup k zdravým, bezpečným a kvalitným potravinám. Spôsob, akým pestujeme, distribuujeme, pripravujeme a konzumujeme jedlo, má byť oslavou európskej kultúrnej rôznorodosti a zároveň má zabezpečiť spravodlivý a trvalo udržateľný prísun potravy.
Súčasná spoločná poľnohospodárska politika je momentálne predmetom diskusie a pripravuje sa na zmeny v roku 2013. Po desiatkach rokov vlády nadnárodných spoločností a Svetovej obchodnej organizácie, určujúcich podobu poľnohospodárskej politiky, nastal čas pre obyvateľov Európy, aby opäť začali sami rozhodovať o jej charaktere. Nastal čas pre potravinovú suverenitu.
Sme toho názoru, že nová spoločná poľnohospodárska politika musí garantovať a ochraňovať možnosť a právo obyvateľov EÚ definovať si ich vlastný spôsob produkcie, distribúcie a konzumácie potravín, zodpovedajúci 12 princípom Novej Spoločnej potravinovej a poľnohospodárskej politiky:
- Uznáva potravu ako univerzálne ľudské právo a nie iba ako tovar na trhu.
- Za prioritu považuje pestovanie potravín a krmovín v Európe a zmenu medzinárodného obchodu s poľnohospodárskymi produktmi s ohľadom na princípy rovnosti, sociálnej spravodlivosti a ekologickej udržateľnosti. Spoločná poľnohospodárska politika by nemala škodiť iným krajinám a ich poľnohospodárskym systémom.
- Podporuje zdravé stravovacie návyky - smerom k potrave založenej na rastlinných zložkách a zníženiu konzumácie mäsa, tukov, energeticky bohatých a vysoko spracovávaných jedál a rešpektovanie regionálnych stravovacích zvykov a tradícií.
- Kladie za prioritu udržanie poľnohospodárstva v Európe prostredníctvom širokej základne farmárov, zabezpečujúcich produkciu potravín a tvoriacich charakter krajiny. Tento cieľ nie je možné dosiahnuť bez spravodlivých a istých cien produktov, ktoré zabezpečia spravodlivý príjem pre farmárov a pracovníkov v poľnohospodárstve, ako aj spravodlivé ceny pre spotrebiteľov.
- Zabezpečí spravodlivé, nediskriminujúce podmienky pre farmárov a zamestnancov v poľnohospodárstve v Strednej a Východnej Európe a zabezpečí spravodlivý prístup k pôde.
- Rešpektuje regionálne a globálne životné prostredie, chráni obmedzené zdroje pôdy a vody, podporuje biodiverzitu a rešpektuje „welfare“ (dobré životné podmienky) zvierat.
- Garantuje, že poľnohospodárstvo a produkcia potravín ostane bez GMO, podporuje farmárov vo využívaní rôznorodých osív a plemien hospodárskych zvierat s ohľadom na regionálne špecifiká.
- Zastaví podporu využívania a priemyselnej produkcie biopalív a dá prioritu krokom vedúcim k celkovej redukcii dopravy.
- Zabezpečí transparentnosť v rámci potravinového reťazca tak, aby obyvatelia vedeli ako je ich jedlo vyrábané, odkiaľ pochádza, čo obsahuje a čo všetko je zahrnuté do ceny, ktorú zaplatí konečný spotrebiteľ.
- Zredukuje koncentráciu moci v poľnohospodárstve, spracovateľskom sektore a maloobchode a jej tlak na to, čo je vyrábané a konzumované. Podporuje systémy, ktoré skracujú vzdialenosť medzi producentom a spotrebiteľom.
- Podporuje produkciu a konzumáciu vysoko kvalitných, lokálnych, sezónnych produktov, čo podporí väzby medzi obyvateľmi a producentmi potravín.
- Venuje zdroje na výučbu detí k zručnostiam a vedomostiam potrebným pre produkciu, prípravu a vychutnávanie zdravých, kvalitných jedál.
Ak súhlasíte so znením Európskej potravinovej deklarácie, môžete podpísať petíciu.