BIO spotrebiteľ

Mladí reportéri vstúpili do 2. ročníka kampane LITTER LESS

28.11.2013 18:45
Mladí reportéri pre životné prostredie odštartovali 2. ročník kampane LITTER LESSpre menej odpadu v teréne: v okolí Dubnického štrkoviska vyzberali 12 vriec odpadu, ktorý bol v spolupráci so Strediskom triedeného zberu následne vyseparovaný a dočasne uskladnený.
Stredisko triedeného zberu v Dubnici nad Váhom
Stredisko triedeného zberu v Dubnici nad Váhom
foto: Klaudia Medalová

Spolu 36 a žiakov a pedagógov z troch škôl v trenčianskom regióne (Gymnázium v Dubnici nad Váhom, Gymnázium v Novom Meste nad Váhom a Súkromná základná škola v Novej Dubnici) navštívilo 27. novembra Stredisko triedeného zberu v Dubnici nad Váhom.

Jeho vedúci Marek Kurinec predstavil v kocke problematiku odpadového hospodárstva – od celkovej produkcie odpadu na Slovensku, cez špecifiká nebezpečného odpadu až po zaujímavosti ohľadne triedeného zberu.

Najlepšie separujúce mesto v roku 2010
Najlepšie separujúce mesto v roku 2010
foto: Klaudia Medalová

Mladí reportéri tak mali možnosť na vlastné oči vidieť funkčný príklad separovania – Dubnica bola v roku 2010 ocenená titulom Najlepšie separujúce mesto na Slovensku. So záujmom si prehliadli halu s triediacou linkou, ako aj priestory na skladovanie nebezpečného odpadu (žiarivky, chladničky a pod.).

Po návšteve Strediska triedeného zberu sa Mladí reportéri presunuli na Dubnické štrkovisko, ktoré je chráneným vtačím územím s najväčším výskytom rybára čierneho na Slovensku. Zápisníky v rukách vystriedali rukavice a vrecia na odpad...

Mladí reportéri idú príkladom
Mladí reportéri idú príkladom
foto: Richard Medal

O priebehu terénneho workshopu budú informovať formou žurnalistickej tvorby na www.mladireporteri.sk

Do reportérskej kampane LITTER LESSpre menej odpadu je okrem Slovenska zapojených 14 krajín z celého sveta: (Kazachstan, Rumunsko, Čierna hora, Kanada, Malta, Lotyšsko, Francúzsko, Macedónsko, Nemecko, Izrael, Taliansko, Nový Zéland, Portugalsko, Turecko).


Pri príležitosti spustenia kampane Mgr. Richard Medal, riaditeľ Centra environmentálnych aktivít, uviedol:
“Žurnalistická tvorba našich mladých reportérov otvára diskusiu s kompetentnými, ale už v prvom roku kampane priniesla aj konkrétne výsledky, napr. odstránenie čiernej skládky v Majcichove. Program Mladí reportéri pre životné prostredie je o to dôležitejší, že enviro-žurnalistov je na Slovensku ako šafranu”.
Úlovky z Dubnického štrkoviska
Úlovky z Dubnického štrkoviska
foto: Klaudia Medalová

Kampaň Mladých reportérov LITTER LESS je zároveň žurnalistickou súťažou 11-21 ročných v troch kategóriách: reportážny článok, reportážna fotografia / foto-príbeh a video.
Uzávierka súťaže je na Deň Zeme, 22. apríla, dokedy musia byť študentské práce publikované v tlačených médiách alebo na internete. Víťazi národného kola budú odmenení vecnými cenami ako notebook, fotoaparát a pod., ale aj pozvaní na medzinárodný reportérsky workshop.
Najlepší mladí reportéri na medzinárodnej úrovni získajú finančnú odmenu vo výške 1,000 USD.

http://www.biospotrebitel.sk/foto-galeria/img/reporteri-ako-sa-patri.jpg
Reportéri ako sa patrí - s fotoaparátmi a zápisníkmi
foto: Klaudia Medalová

Súťažiť môžu jednotlivci i tímy (spolužiaci, členovia eko-krúžku, aktivisti občianskych združení a pod.). Okrem veku 11-21 rokov je jedinou podmienkou registrácia na stránke kampane. Súťažné kritériá sú uvedené na stránke Mladých reportérov www.mladireporteri.sk/sutaz/pravidla-sutaze-yre-awards .

Kampaň LITTER LESS je spolu realizovaná v 35 krajinách sveta, vďaka podpore Nadácie pre environmentálnu výchovu FEE a finančnému príspevku Nadácie Wm. Wrigley Jr. v hodnote 3,1 mil. USD. Cieľom kampane je zapojiť a vzdelávať mladých ľudí v problematike odpadu a povzbudiť ich k pozitívnym riešeniam.

Kontakt:
Ing. Klaudia Medalová
medalova@biospotrebitel.sk
Centrum environmentálnych aktivít Trenčín

Mladí reportéri Kampaň LITTER LESS (Menej odpadu) Dubnické štrkovisko Dubnica nad Váhom Centrum environmentálnych aktivít




Hodnotenie: 85%, 4 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: Mladí reportéri vstúpili do 2. ročníka ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    BIO magazín
    Magazín BIO spotrebiteľa



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií