BIO spotrebiteľ

Cuketové lasagne

19.09.2017 07:00
Cestovinové jedlá sú obľúbené medzi deťmi i dospelými pre svoje početné variácie a rýchlu prípravu. Lasagne sa dajú naviac pripraviť s rôznymi plnkami, či už mäsovými, strukovinovými alebo zeleninovými.

Recept na cuketové lasagne (normovaný na 100 porcií) bol schválený Ministerstvom školstva SR pre školské jedálne.

Cuketové lasagne
Cuketové lasagne foto: Viera Marčeková

Suroviny na cuketové lasagne (4 osoby)

  • 250g lasagní
  • 200g cukety
  • 200g paradajok
  • 2dl paradajkového pretlaku
  • hladkú múku
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 g tvrdého syra (Eidam, parmezán)
  • kúsok masla
  • 0,2 dl mlieka
  • olej (repkový, olivový...)
  • bylinky (oregano, bazalka, tymian)
  • soľ
  • mletý muškátový oriešok

Postup

Na oleji speníme pokrájanú cibuľku a smažíme do sklovita. Umytú olúpanú cuketu pokrájame na malé kocky a pridáme k cibuli. Po pár minútach pridáme nakrájané paradajky a dusíme 10 minút. Prilejeme pretlak, vsypeme soľ a bylinky a dusíme ďalších 5 minút. Omáčka by mala byť dostatočne riedka, aby sa nám v nej lasagne neskôr dobre „uvarili“. Zatiaľ si pripravíme bešamel – v roztopenom masle rozmiešame múku, popražíme a prilejeme mlieko. Všetko dobre vymiešame, aby v zmesi nezostali hrudky a keď omáčka trochu zhustne, dochutíme ju muškátovým orieškom.

Do zapekacej misky natrieme vrstvu cuketovej zmesi a rozložíme na ňu surové lasagne. Ďalej vrstvíme spôsobom – cuketová zmes, bešamel, lasagne. Poslednú vrstvu lasagní potrieme len bešamelom a posypeme strúhaným syrom.

Pečieme v rúre na 180C približne 40 minút do zlatista. Pokrájame na kocky a môžeme podávať.

TIP

Namiesto cukety môžeme použiť tekvicu, baklažán alebo patizón a pridať mleté mäso alebo tofu. V každom prípade je dôležité nešetriť bylinkami, aby lasagne krásne voňali.



Recept v rámci projektu Cook.org
Recept nájdete aj online na stránke www.cookorganic.eu/sk/recipe-app, ktorá vznikla v rámci projektu “Organic Cooks in Public Settings". Ponúka 150 receptov pre školské jedálne z partnerských krajín projektu - Slovenska, Českej republiky, Nemecka, Talianska a Dánska.

V ponuke sú recepty a metodiky ako pripraviť chutné, dobre vyzerajúce jedlá v nových inovatívnych kombináciách. Recepty sú určené najmä pre verejné stravovanie. Aplikácia má pomôcť vedúcim jedální vytvoriť udržateľné menu, pripravené s čo najväčším podielom čerstvých, sezónnych, regionálnych potravín a biopotravín.

Projekt Cook.org v rokoch 2015-2017 realizovalo Centrum environmentálnych aktivít Trenčín.


recepty pre školské jedálne lasagne cukety




Hodnotenie: 100%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Viera MarčekováVyštudovala etnológiu, zaujíma sa o zdravý a prirodzený životný štýl.

Súvisiace články

  • Cuketové lasagne (práve čítate)

Diskusia: Cuketové ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    BIO magazín
    Magazín BIO spotrebiteľa



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií