Recept na cuketové lasagne (normovaný na 100 porcií) bol schválený Ministerstvom školstva SR pre školské jedálne.
Na oleji speníme pokrájanú cibuľku a smažíme do sklovita. Umytú olúpanú cuketu pokrájame na malé kocky a pridáme k cibuli. Po pár minútach pridáme nakrájané paradajky a dusíme 10 minút. Prilejeme pretlak, vsypeme soľ a bylinky a dusíme ďalších 5 minút. Omáčka by mala byť dostatočne riedka, aby sa nám v nej lasagne neskôr dobre „uvarili“. Zatiaľ si pripravíme bešamel – v roztopenom masle rozmiešame múku, popražíme a prilejeme mlieko. Všetko dobre vymiešame, aby v zmesi nezostali hrudky a keď omáčka trochu zhustne, dochutíme ju muškátovým orieškom.
Do zapekacej misky natrieme vrstvu cuketovej zmesi a rozložíme na ňu surové lasagne. Ďalej vrstvíme spôsobom – cuketová zmes, bešamel, lasagne. Poslednú vrstvu lasagní potrieme len bešamelom a posypeme strúhaným syrom.
Pečieme v rúre na 180C približne 40 minút do zlatista. Pokrájame na kocky a môžeme podávať.
Namiesto cukety môžeme použiť tekvicu, baklažán alebo patizón a pridať mleté mäso alebo tofu. V každom prípade je dôležité nešetriť bylinkami, aby lasagne krásne voňali.
Recept v rámci projektu Cook.org
Recept nájdete aj online na stránke www.cookorganic.eu/sk/recipe-app, ktorá vznikla v rámci projektu “Organic Cooks in Public Settings". Ponúka 150 receptov pre školské jedálne z partnerských krajín projektu - Slovenska, Českej republiky, Nemecka, Talianska a Dánska.
V ponuke sú recepty a metodiky ako pripraviť chutné, dobre vyzerajúce jedlá v nových inovatívnych kombináciách. Recepty sú určené najmä pre verejné stravovanie. Aplikácia má pomôcť vedúcim jedální vytvoriť udržateľné menu, pripravené s čo najväčším podielom čerstvých, sezónnych, regionálnych potravín a biopotravín.
Projekt Cook.org v rokoch 2015-2017 realizovalo Centrum environmentálnych aktivít Trenčín.