BIO spotrebiteľ

Sup bielohlavý nad Slovenskom!

21.04.2005 07:11 Zdroj: Spoločnosť pre ochranu vtáctva na Slovensku - SOVS
Sup bielohlavý lieta nad Slovenskom, čo možno považovať za mimoriadnu vzácnosť.
V nemom úžase ostal ornitológ RNDr. Miroslav Fulín, keď zbadal na oblohe nad obcou Mokrance v košickom okrese obrovského vtáka - supa bielohlavého. Tento vtáčí obor dosahuje v rozpätí krídel až neuveriteľných 2,65 m a hmotnosť 10 kg. „Na jeho prítomnosť ma upozornili krákajúce vrany, ktoré dobiedzali do obrovského vtáčieho „rogala“. V ďalekohľade som zreteľne videl bielu lysú hlavu a svetlé krídla. Bol to úchvatný pohľad.“ povedal šťastný pozorovateľ.

„Vidieť supa na Slovensku je naozaj mimoriadna vzácnosť. Za posledných 25 rokov je známych len 12 výskytov.“
povedal Martin Sárossy zo Spoločnosti pre ochranu vtáctva na Slovensku (SOVS).

Supy bielohlavé sa k nám môžu zatúlať najskôr z Balkánu alebo Ukrajiny. V minulosti u nás aj hniezdili. Živili sa zdochlinami dobytka a oviec v časoch, keď bolo na našom území rozšírené pastierstvo. Vyhubené boli pred vyše 200 rokmi.

Supy plnia v prírode veľmi dôležitú sanitárnu funkciu. Požieraním zdochlín zabráňujú šíreniu chorôb. Žiaľ mnohým druhom týchto najväčších dravcov sveta hrozí vyhynutie. Najčastejšou príčinou je vykladanie návnad napustených jedom. Podobné praktiky nezmyselného zabíjania dravých vtákov sa ešte stále dejú aj na Slovensku.

Ďalšie informácie


RNDr. Miroslav Fulín, CSc. – pozorovateľ supa, ornitológ Východoslovenského múzea v Košiciach 0907-619113
Ing. Martin Sárossy, koordinátor lokálnych projektov SOVS, 0911-663377 sarossy@sovs.sk





Hodnotenie: 83.4%, 6 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Diskusia: Sup bielohlavý nad ...

    sup

    Sup je vták ktorý ma fascinuje svojim výzorom a správanim. Musí to byť úžastný pocit vydieť ho vo voľnej prírode,nehovoriac o tom že na Slovensku by som to ani nečakal. Niesom ornitológ no ak by niekto mal akékoľvek obrázky Supa bielohlavého strašne by ma nimi pťešil.
    nardo   Reagovať
     
    0
     
    0

    slovensky jazyk

    mali by ste dat viac poznamok o supov
      Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Sup bielohlavý nad Slovenskom!

    Aj ja som mala to šťastie uzrieť ho :). V júli roku 2011 pristál takmer na mojom dvore(Kysuce- Radôstka).Videli sme ho viacerí, asi z 50 m... Otec mi tiež spomínal, že po snehovej kalamite v roku 1977(kedy boli lesy u nás plné zdochlín)),stretol dokonca až dvoch.
    artemis   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Sup bielohlavý nad Slovenskom!

    minulý rok 2012 som ho zahliadol prelietať nad D. Ždánou okr.žiar n/h. je to impozantný vták a myslel som si že zdrhol z nejakej zoo. :-)
    čačo   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Životné prostredie
popis



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií