BIO spotrebiteľ

Geneticky modifikovaná kukurica na Slovensku

21.04.2005 07:19
Geneticky modifikovaná kukurica sa spomína v médiach pomerne často. Prinášame taký malý prehľad správ na túto tému.

Slovensko zatiaľ zostáva geneticky čistou zónou


Geneticky modifikovaná kukurica MON 810, ktorej použitie povolila vo svojich členských štátoch Európska únia, sa v tomto roku nemôže vysiať na slovenské polia. Najmenej 1 rok zatiaľ ostávame územím bez geneticky modifikovaných plodín.

Dôvodom je legislatíva, ale spoločnosť Monsanto nedávno oznámila, že chce u nás zasiať túto plodinu na desiatkach hektárov.

Viac o situávii na Slovensku, o výhodách, nevýhodách GMO, o názore predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a neexistujúcom havarijnom pláne sa dočítate v článku Slovensko zatiaľ zostáva geneticky čistou zónou. ( HNONLINE.SK )

Simon dáva prednosť klasike


Na pestovanie geneticky modifikovaných (GM) plodín nie je podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona Slovensko ešte dobre pripravené.

"Nemáme napríklad zákon o koexistencii s bežnou poľnohospodárskou produkciou,"
Zákon by mal stanoviť napriklad aj vzdialenosti medzi plochami, kde rastú geneticky modifikované a konvenčne plodiny, aby nedošlo k ich zmiešaniu. "Do prijatia tejto normy by som pestovanie GM plodín neodporúčal." píše sa v článku Simon dáva prednosť klasike ( HNONLINE.SK )

O vplyvoch na ľudský organizmus sa vedú dohady


S tvrdením, že nie sú známe dôsledky geneticky modifikovaných potravín na ľudí, súhlasia mnohí lekári. Zároveň však zdôrazňujú, že nie sú proti úpravám, ktoré môžu konzumentom prospievať.

Docent Peter Pružinec z Fakultnej nemocnice v Bratislave pripúšťa, že nie je známe, čo spravia GM potraviny s ľuďmi, ktorí ich konzumujú. "Ľudský organizmus môže zareagovať rôzne. Ako alergológ neviem, či takéto potraviny vyvolajú alergie. Neverím však, že môžu byť pre organizmus toxické."

Na druhej strane zástupkyňa riaditeľa Ústavu molekulárnej fyziológie a genetiky SAV Ľubica Lacinová však upozorňuje, že náš potravinový reťazec vôbec nie je v poriadku.

Dokumentuje to práve nárast počtu rozličných alergií, hoci sa ťažko dokazuje, čo ich bezprostredne spôsobuje.

Lacinová v článku O vplyvoch na ľudský organizmus sa vedú dohady ( HNONLINE.SK ) upozorňuje aj na ďalšie možné dôsledky genetických manipulácií.





Hodnotenie: 100%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Diskusia: Geneticky modifikovaná kukurica na ...

    Dnešný pretechnizovaný svet už nie je normálny, rozvoj vedy a techniky rastie obrovskou rýchlosťou...Za chvíľu už ani nebudeme vedieť, čo znamená pojem príroda. Všetko zmizne, tak ako zmiznú prírodné potraviny, možno sa raz pominieme aj my a na svete zostanú len roboti v ľudkej podobe vyrobené človekom...
      Reagovať
     
    0
     
    0

    Odpovedať na príspevok

    Myslím si ,že veľa ľudí nevie čo sa na nás valí z každej strany.Tento chemický priemysel zachádza už tak daleko,že si za chvíľu nebudeme mať čo vychutnať a najhoršie je na tom to, že za ich chemickú kozmickú stravu vyhadzujeme ťažké peniaze.Ak sa nevrátime naspäť k prírode a budeme podporovať pretechnizovaný svet otočí sa všetko proti nám v tomto bytí.
    marek liptai   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

BIO magazín
Magazín BIO spotrebiteľa



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií