Geneticky modifikovaná kukurica sa spomína v médiach pomerne často. Prinášame taký malý prehľad správ na túto tému.
Slovensko zatiaľ zostáva geneticky čistou zónou
Geneticky modifikovaná kukurica MON 810, ktorej použitie
povolila vo svojich členských štátoch Európska únia, sa v tomto roku nemôže
vysiať na slovenské polia. Najmenej 1 rok zatiaľ ostávame územím bez geneticky
modifikovaných plodín.
Dôvodom je legislatíva, ale spoločnosť Monsanto nedávno oznámila, že chce u
nás zasiať túto plodinu na desiatkach hektárov.
Viac o situávii na Slovensku, o výhodách, nevýhodách GMO, o názore predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a neexistujúcom havarijnom pláne sa dočítate v článku
Slovensko zatiaľ zostáva geneticky čistou zónou.
( HNONLINE.SK )
Simon dáva prednosť klasike
Na pestovanie geneticky modifikovaných (GM) plodín nie je podľa
ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona Slovensko ešte dobre pripravené.
"Nemáme napríklad zákon o koexistencii s bežnou poľnohospodárskou
produkciou,"Zákon by mal stanoviť napriklad aj vzdialenosti
medzi plochami, kde rastú geneticky modifikované a konvenčne plodiny, aby
nedošlo k ich zmiešaniu.
"Do prijatia tejto normy by som pestovanie GM
plodín neodporúčal." píše sa v článku
Simon dáva prednosť klasike ( HNONLINE.SK )
O vplyvoch na ľudský organizmus sa vedú dohady
S tvrdením, že nie sú známe dôsledky geneticky modifikovaných
potravín na ľudí, súhlasia mnohí lekári. Zároveň však zdôrazňujú, že nie sú
proti úpravám, ktoré môžu konzumentom prospievať.
Docent Peter Pružinec z
Fakultnej nemocnice v Bratislave pripúšťa, že nie je známe, čo spravia GM
potraviny s ľuďmi, ktorí ich konzumujú.
"Ľudský organizmus môže zareagovať
rôzne. Ako alergológ neviem, či takéto potraviny vyvolajú alergie. Neverím
však, že môžu byť pre organizmus toxické."
Na druhej strane zástupkyňa riaditeľa Ústavu molekulárnej fyziológie a genetiky
SAV Ľubica Lacinová však upozorňuje, že náš potravinový reťazec vôbec nie je
v poriadku.
Dokumentuje to práve nárast počtu rozličných alergií, hoci sa
ťažko dokazuje, čo ich bezprostredne spôsobuje.
Lacinová v článku
O vplyvoch na ľudský organizmus sa vedú dohady ( HNONLINE.SK ) upozorňuje aj na ďalšie možné dôsledky genetických manipulácií.