Jedným z produktov slovenského ekologického poľnohospodárstva, ktoré má úspech aj v zahraničí, je biovíno. Čo sa skrýva pod pojmom biovíno? A kde sa na Slovensku pestuje?

Slovenské biovíno
Víno a
hrozno použité na dorobenie biovína pochádza výlučne z ekologického poľnohospodárstva. Vinohrady určené na pestovanie biohrozna musia spĺňať zákonom predpísané kritériá a po troch rokoch získavajú vlastný certifikát.
Problémy viniča, ako sú náchylnosť k hubovým a pliesňovým ochoreniam či ďalším škodcom sa riešia voľbou odolných odrôd, osievaním medziradov vo viniciach kvitnúcimi bylinami, ktoré lákajú užitočný hmyz alebo priamym vysadzovaním predátorov, ako sú dravé roztoče či osičky do porastov viniča.
Využívajú sa i priame
postreky vinohradov
antagonistickými hubami. Chémia a umelé hnojivá sú v ekologickom poľnohospodárstve zakázané.
Vinič sa prestriháva častejšie, aby bol odolnejší voči pliesňovým ochoreniam. Zaťaženie úrodou na jeden ker je nižšie, v prospech kvality dorábaného vína.
Pri výrobe biovína sa nepoužívajú enzýmy, šľachtené kvasinky, pyrosulfity ani neprirodzene čeriace látky. Základom je stabilizácia vína fyzikálnymi metódami, predovšetkým opakovanom filtráciou. Celý proces výroby sa tak o čosi predlžuje.
Zatiaľ jediným slovenským producentom biovín je spoločnosť Natural Alimentaria hospodáriaca na 35 hektároch vinohradov v modrokamenskom a vinickom vinohradníckom rajóne na juhu stredného Slovenska.
Produkty Natural Alimentaria žnú úspech i v zahraničí. V aktuálnom portfóliu sa nájdu vína z odrôd chardonnay, rizling vlašský, rizling rýnsky a tramín červený. Modré muštové variety zastupuje frankovka modrá a rulandské modré.
... celý článok etrend.sk
Odkazy:
Česká ekofarma roku 2004 ( biospotrebitel.sk )
Pěstování vinné révy ( bio-produkty.cz)
Pálava políbená Bacchusem ( lea.ecn.cz )
Sponzorované odkazy:
( bio-obchod.sk )