BIO spotrebiteľ

Špalda - zázračné obilie

17.05.2004 22:51
V prípade, že by som mal rakovinu, s vrecom plným špaldy by som sa odsťahoval na salaš a potom by sa videlo, kto je silnejší – či rakovina alebo špalda...“ - Dr. Gottfried Hertzka: „Léčebná kuchařka svaté Hildegardy“

... hovorí autor knihy, ktorý tak veľmi dôveruje špalde a výlučne špaldovému jedlu a všetkým odporúča, aby každý deň zjedli aspoň trochu špaldy. V pôvodnej krajine pestovania špaldy, t.j. vo švábsko-nemeckej oblasti, to v minulosti bývalo bežným zvykom.

Na raňajky sa jedol špaldový habermus a aj potom mala špalda v rôznych podobách prednosť, či už ako krupica, šrot, chlieb alebo v inej podobe.

Špaldové obilie z ktorej sa dorába špaldová múka
Špalda  foto: Tatiana Tóthová

Špalda je zdravotným obilím č. 1. Z piatich druhov obilia našej vlasti poznáme potom už len raž, ovos, pšenicu a jačmeň. Na vrchole rebríčka hodnôt vo vzťahu k človeku sa u Hildegardy nachádza práve špalda.
Tento druh obilia bol a stále je nazývaný „Spelz“ (latinsky Spelta) a čistené, šupiek zbavené zrno sa nazýva „Kernen“, čo by sa dalo preložiť ako „jadro“. Vo Švábsku sa nazýva „Korn“ alebo „Frucht“, teda plod.

Špaldové obilie má zrejme druhovú zvláštnosť (subtilitu), ktorá z nej robí zvláštnu obilnú plodinu. Vďaka Hildegardiným znovuobjaveným vedomostiam o základných rozdieloch oproti „holej“ pšenici získava špalda znovu svoje zaslúžené miesto v ľudskej výžive.

Podľa Hildegardy je možné vymenovať 17 predností špaldy. Žiadne iné obilie a ani žiadna iná rastlina nezjednocuje tak veľký počet hodnotných vlastností.

  1. Špalda, najlepšie
  2. obilie,
  3. pôsobí hrejivo
  4. a tučne
  5. a vysoko hodnotne
  6. a miernejšie ako ostatné zrná.
  7. Kto rád špaldu jedáva, ten sebe mäso pridáva!
  8. Dáva mu správnu krv,
  9. uvoľňuje jeho myseľ
  10. a dodáva mu dávku veselosti.
  11. Akokoľvek pripravenú
  12. ju jete,
  13. tak alebo tak,
  14. ako chlieb
  15. alebo ako inú stravu (varenú).
  16. Špalda je (jedným slovom) dobrá
  17. a jemná.
špaldové vankúše špaldové penne špaldová pšenica




Hodnotenie: 87.6%, 8 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: Špalda - zázračné ...

    Špalda na všetky spôsoby - receptár

    Popisná a hodnotiaca časť špaldy je veľmi zaujímavá a podnetná. Sklamal ma však receptár, kde sú samé zákusky, keksy a koláče zo špaldy s množstvom cukru, tuku, vajec. Bolo by dobre dať viac receptov na normálne jedlo. Chlieb, kaše, placky, ktoré človeka môžu udržiavať zdravým. Hlavne jednoduché a základné.
    Kisan   Reagovať
     
    0
     
    0

    --II--

    Pripájam sa k predoslemu clanku, menej cukru menej vajec...nieco zdravsieho treba...:DDD
    LUNA   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Špalda – zázračné obilie

    Na vajciach nie je nic nezdrave.
    Unlimited   Reagovať
     
    0
     
    1



Pridať názor na článok





BIO magazín

Recepty, zdravá výživa
Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií