Je vyrobená zo 100% slovenskej špaldovej pšenice v kvalite BIO, dopestovanej v krásnom myjavskom kraji. Špalda obsahuje viac bielkovín a lepku ako bežná pšenica a jej príjemná oriešková chuť láka najmä malých konzumentov. Navyše, výrobky zo špaldy majú priaznivé účinky na trávenie vďaka vyššiemu podielu vlákniny.
Ekotrend Myjava spol. s r. o. pôsobí na Slovensku už 10 rokov. Zameriava sa na produkciu, spracovanie a distribúciu biopotravín. Spoločnosť sídli v Rudníku v krásnom prostredí myjavských kopaníc. Hospodári na ploche 156 ha - pestuje bylinky a obilie. Súčasťou obhospodarovanej plochy je aj jablkový sad s rozlohou 19 ha. Svoj postoj k biopotravinám prezentuje spoločnosť Ekotrend Myjava, spol. s r.o. v slogane značky BIOMILA: „BIOMILU JEM, BIO MILUJEM“
„Ekopoľnohospodár zažíva to, čo nezažije poľnohospodár, ktorý používa chémiu“
Na otázky Biospotrebitel.sk odpovedá Ing. Dušan Janovíček, riaditeľ spoločnosti Ekotrend Myjava:
1) V čom je jedinečná BIOMILA Špaldová tarhoňa?
Naša nominovaná biopotravina Špaldová tarhoňa je ďalším výrobkom z chutných špaldových cestovín. Výnimočná je tým, že je skutočne určená všetkým, ktorí majú radi špaldové cestoviny
a i tým, ktorí neobľubujú úplne celozrnné cestoviny, lebo práve táto tarhoňa má nízky podiel obalovej časti zrna, tzv. otrúb.
Je to vhodná cestovina ako hlavné jedlo, prílohové jedlo alebo do polievok a sme radi, že si ju zákazníci obľúbili, čím patrí dnes už medzi naše najpredávanejšie výrobky.
2) Čo pre Vás znamená kvalita BIO?
Kvalita BIO pre mňa znamená hlavne produkt, ktorý je dopestovaný, vychovaný alebo spracovaný bez používania chemických ochranných látok. Skrátka výrobok bez priameho či nepriameho použitia chémie. Špalda je výrobok, ktorý vytvorila príroda tak, že zrno je chránené na poli i na sklade v dvojitom obale pliev, ktoré ho chránia pred rôznymi vplyvmi znečistenia a tejto plevy sa zbavuje ďalším spracovaním až tesne pred mletím zrna v mlyne. Špaldová tarhoňa je výrobok, ktorý je vyrobený z takto výnimočne prírodou vytvoreného obilia.
3) Aký je život ekologického poľnohospodára?
Život ekologického poľnohospodára je asi rovnaký ako každého roľníka, ktorý robí túto prácu s láskou a silným vzťahom k pôde a zvieratám. Ekologický poľnohospodár ale určite zažíva to, čo nezažije poľnohospodár, ktorý používa chémiu. To je pocit, že čo pre ochranu prírody urobím, tak tá príroda mi to niekoľkonásobne vráti a ukáže mi, že ak ju nebudem ničiť a devastovať chémiou, tak dokáže produkovať veľa nových a krásnych foriem rastlín a živočíchov. Skrátka vytvára prírodu plnú rozmanitých zážitkov, pre ktoré sa oplatí túto prácu robiť a žiť.
Zaujíma Vás detailný popis výrobku, informácia o jeho dostupnosti a recepty na jeho využitie v kuchyni alebo chcete za špaldovú tarhoňu hlasovať? Nech sa páči.