BIO spotrebiteľ

Sýkorka veľká (bielolíca)

28.01.2014 08:50
Latinsky sa volá Parus major. V rámci zoologického systému je tento operenec zaradený do triedy vtáky (Aves) a v rámci nej do radu spevavce, resp. vrabcotvaré (Passeriformes). Je snáď najznámejším predstaviteľom rovnomennej čeľade sýkorkovité (Paridae).
Sýkorka na kŕmidle
Sýkorka na kŕmidle foto: Ing. Vladimír Boža

V zimnom období môže byť Sýkorka vďačným objektom pozorovania ornitológov, fotografov, ochranárov a milovníkov prírody rôzneho veku, pretože na Slovensku je jedným z najčastejších návštevníkov kŕmidiel.

Sýkorka veľká je najväčším druhom zo všetkých sýkoriek žijúcich na európskom kontinente - veľkosť jej zavalitého tela dosahuje 14 cm, rozpätie modrosivých krídel 23 – 25 cm. Výrazným poznávacím znakom je jej okrúhla čierna hlava s bielymi lícami a žltý spodok s čiernym pásikom na bruchu. U samíc je tento pásik úzky, u samcov široký. Okraje modrosivého chvosta sú biele.

Sýkorka - prílet ku kŕmidlu
Sýkorka - prílet ku kŕmidlu foto: Ing. Vladimír Boža

Môžeme ju i počuť, čím prejavuje svoju príslušnosť do radu vrabcotvaré – spevavce. Vydáva veľmi rozmanité zvukové prejavy – zvonivé „čink“ a „tsí“, nosové „čačača“ i spevavé „tíča-tíča“.

Na kŕmidle si môžeme všimnúť jej agresívne správanie pri zvádzaní urputných bojov o potravu s inými vtákmi, najmä sýkorkami belasými, ktoré dokáže z tohto priestoru vyhnať. Obdivovať môžeme i jej šikovnosť pri lúskaní slnečnicových semien.

Sýkorky v zime pri kŕmidle
Sýkorky v zime pri kŕmidle foto: Ing. Vladimír Boža

Svoju vynaliezavosť a výbojnosť preukazuje i v stromovitých porastoch pri súťaži o hniezdne dutiny. Pôvodne hniezdila v dutinách stromov, uspokojí sa však i s inými dutinami, ba i s produktmi ľudskej výroby – napríklad s poštovou schránkou. Dutinu vystiela mäkkým materiálom. Hniezdi od marca do augusta, raz alebo dva razy. Samica znáša 6 – 14 belavých červenohnedo bodkovaných vajec, na ktorých sedí 13 – 14 dní. Mláďatá v hniezde kŕmia obaja rodičia.

Sýkorky v zime
Sýkorky v zime foto: Ing. Vladimír Boža

Mimo hniezdenia sa preháňa v zmiešaných kŕdľoch po lesnatej krajine spolu s inými sýkorkami, kôrovníkmi a králičkami zlatohlavými, s ktorými často súperí o vedúce postavenie. Je veľmi obratná, čulá a pohyblivá. Lozí hore-dole po konároch, vrtko skacká so zdvihnutým chvostom a spustenými krídlami. Vie sa udržať v najrozmanitejších polohách a prešmyknúť sa aj cez husto zarastené miesta.

V priemere sa dožíva dva a pol roka, najdlhšie žijúci jedinec tohto druhu sa dožil jeden a pol desaťročia. Vyskytuje sa v celej Európe, miernom pásme Ázie a severnej Afrike. Obýva všetky biotopy so stromami od hustých lesov až po centrá miest.

Sýkorka sa živí semenami a hmyzom, ktorého skonzumované množstvo za jeden deň sa rovná jej hmotnosti (15 – 23 g). Tým patrí k užitočným vtákom. Na Slovensku patrí k chráneným druhom národného významu, pričom spoločenská hodnota jedného jedinca dosahuje 99,58 €.

 

Sýkorka veľká (bielolíca) - fotografie a obrázky

Sýkorka veľká - foto, obrázok
Sýkorka foto: Ing. Vladimír Boža
Sýkorka - freferát
Sýkorka na šnúre, foto: Ing. Vladimír Boža
Sýkorka bielolíca
Sýkorka veľká foto: Ing. Vladimír Boža
vtáčia búdka sýkorky kŕmidlo




Hodnotenie: 83.8%, 43 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Diskusia: Sýkorka veľká ...

    Re: Sýkorka veľká (bielolíca)

    Aky ma vyznam v prirode?
    A aka ja jej stavba tela?
    povinne   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Sýkorka veľká (bielolíca)

    Dobrý deň, na balkóne mám búdku do ktorej sa zo začiatku chodili sýkorky hojne kŕmiť, ale potom ju objavili holuby a sýkorky prestali prilietavat. Prečo je to tak a čo sa s tým dá robiť? Dakujem
    Jana   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Kalendár prírody



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií