BIO spotrebiteľ

Irena Brežná v kuchyni

14.06.2005 00:55
Irena Brežná pochádza z Bratislavy, ale detstvo prežila v Trenčíne. V roku 1968 emigrovala do Švajčiarska, kde odvtedy žije a pracuje. Za posledného pol roka schudla Irena Brežná takmer desať kíl. Postupne mení stravovacie návyky, kupuje biopotraviny.
Za posledného pol roka schudla Irena Brežná takmer desať kíl. Postupne mení stravovacie návyky, zo svojho jedálneho lístka celkom vypustila mäso a sladké. Nakupuje výlučne biopotraviny.

O stravovanie sa dlhé roky nezaujímala, nerada varila, až zrazu nastal zlom. Keď sa začítala do knižiek o strave a zdraví, uvedomila si, že jedlom možno podstatne ovplyvniť zdravotný stav.

Hoci cena biopotravín je vyššia, Irena Brežná už kupuje iba také. Jej rodina sa tomu spočiatku bránila, najmä manžel si z toho uťahoval, po čase však začal rozhodnutie manželky akceptovať.

Keď v roku 1968 emigrovala do Švajčiarska, zistila, že papriky, paradajky, jablká, hrušky, marhule či jahody sú tam síce krásne, ale bez chuti a vône.

"Bola som zvyknutá na voňavé jabĺčka a marhule z našej záhrady, nie na obrovské dovezené ovocie, ktoré, aby vydržalo transport, sa ponára do fungicidínového kúpeľa a rádioaktívne sa ožaruje. Stráca tak nielen chuť, ale aj všetky vitamíny.

Bohužiaľ, tento pocit mám teraz aj na Slovensku. V regáloch je síce veľký výber ovocia a zeleniny v pekných baleniach, no bez akejkoľvek pôvodnej chuti, polotovary sú presolené so škodlivými prísadami."


Na Slovensku si ľudia podľa nej málo uvedomujú súvislosť medzi stravou a chorobami. "Napríklad, mám priateľku, ktorej trojročná dcéra má už štyri čierne zuby. Lekár povedal, že je to z antibiotík, hoci dievčatko ich nebralo. Antibiotiká sa jej dostali do tela cez potraviny. Už Hippokrates povedal, že jedlo je naším liekom. Čím viac si všímam tieto súvislosti, tým viac si uvedomujem, akým špinavým biznisom je priemyselná potrava."

Irena Brežná prezradila denníku SME aj niekoré obľúbené recepty. Cviklová šťava, tekvicová polievka či palacinky a` la Irena.

Celý článok, V kuchyni so spisovateľkou Irenou Brežnou, si môžete prečítať na stránkach SME.





Hodnotenie: 80%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Diskusia: Irena Brežná ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Recepty, zdravá výživa
    Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií