Skúšali ste niekedy doma niečo farbiť, napr. kraslice alebo staré tričko? Ak ste používali prírodné farbivá (napr. z cibuľových šúp), akú sýtu farbu sa vám podarilo na konečnom produkte vyčariť? Príroda je síce plná farieb, ale krikľavo farebné potraviny (limonády, cukríky, lízatká...) sú väčšinou prifarbované syntetickými farivami, ktoré patria medzi najdiskutovanejšie prídavné látky z hľadiska negatívnych zdravotných účinkov.
Rovnako problematický je aj dusitan sodný, bez ktorého sa mäsovo-spracovateľský priemysel len ťažko obíde (používa sa v mäsových konzervách, paštikách, špekáčkoch...). Ale už nebudem dlhšie napínať, určite ste zvedaví na výsledky: 4. a 5. miesto v našej „éčkovej“ súťaži patrí práve paštike a lízatku.
5. miesto: Lízatko
Celkový koeficient: 6x5=
30 bodov
Tip poslala pani Simona.
Text správy:

Nie je farba ako farba
Našla som lízatko, ktoré obsahuje: okyseľovací prostriedok, farbivá E102 - Tartrazín, E104 – Chinolínová žltá, E122 - Azorubín, E129 – Allura červená AC, E110 – Žltá FCF, E133 – Brilantná modrá FCF. Nevhodné pre deti do 3 rokov. Je vôbec vhodné pre deti? Výrobca na obale nie je uvedený, iba dovozca. Lízatko sa vyrába v Číne.
Voči lízatkám som mala vždy averziu a tak ich naše deti poznajú len zo školy (keď mali ich spolužiaci narodeniny alebo meniny). Veď keď sa nad tým človek zamyslí, čo také môže lízatko - okrem cukru a farbív – obsahovať?
A veruže lízatko od pani Simony obsahuje tých farbív až šesť (všetky v kategórii „5“), pričom tri z nich - Tartrazín (E 102), Žltá FCF (E 110) a Brilantná modrá FCF (E 133) – sú v knihe „VímE, co jímE?“ Dr. Vrbovej označené ako „kontroverzné, ktoré sú podozrivé zo závažných nežiadúcich účinkov na ľudské zdravie“. Syntetické farbivá sa tiež dávajú do súvislosti s detskou hyperaktivitou.
Lepšie ako lízatká sú na tom čokolády. A úplne najlepšie BIO čokolády zo spravodlivého obchodu .-) Jednu Vám posielame a prajeme dobrú chuť Vám i Vašim deťom...
4. miesto: Vysočina paštika
Celkový koeficient: 3+3+2+3+4+3+3+4+4+5=
34 bodov
Tip poslala: Kristína B.
Text správy:
Zloženie: bravčová pečeň, bravčové mäso, voda, prísady (škrob, korenie, extrakt korenia, sušená zelenina - cesnak a petržlen, cukry, emulgátor E472c, antioxidanty E331, E315 E330, soľ, mliečna bielkovina, zahusťovadlá E412 – Guarová guma, E415, želírujúca látka E407, zvýrazňovače chuti E621 – Glutaman sodný, E635 – Dvojsodné soli 5c-ribonukleotidov, soliaca zmes (soľ, stabilizátor E250 – dusitan sodný), pažítka.
Keď som bola malá, brávali sme si niekedy paštiku na výlet. Neviem, čo obsahovali paštiky vtedy, ale tie dnešné sú zvyčajne plné všakovakých prídavných látok vrátane dusitanov, ktoré „patria medzi ostro sledované prídavné látky, čo sa týka nežiadúcich účinkov na ľudské zdravie“ (
VímE, co jímE? bio-obchod.sk, Tereza Vrbová).
Známou problematickou prídavnou látkou je aj
Glutaman sodný – zvýrazňovač chuti, hojne používaný v ázijskej kuchyni, u nás v povedomí verejnosti predovšetkým ako súčasť „sáčkových“ polievok.
Našťastie, dnes už je na trhu široký výber strukovinových či tofu nátierok, ktoré sú zdravšou aj chutnejšou alternatívou klasických „paštík“. Sú robené na rýchlu spotrebu (neobsahujú konzervačné látky) a sú prirodzene výborné (aj bez chuťových zvýrazňovačov).
Ďakujeme pani Kristíne za jej tip a tiež jej posielame čokoládu – s prianím „sladkého života“:-)...