Kalerábniky
Potrebujeme:
- 2 veľké kaleráby
- 3 PL krupičky – krupicová múka
- 3
vajcia
- soľ – Maruška
- Dobrota – koreniaca zmes
- celozrnú strúhanku
- olej na vyprážanie
1. Umyté očistené kaleráby postrúhame na hrubo dáme do hrnca zalejeme vodou, tak aby bol nastrúhaný kaleráb vo vode osolíme 1 KL soli, 1 KL dobroty a uvaríme do mäkka. Po uvarení zlejeme vodu koľko sa nám dá, ale nevylievame ju. Odložíme vychladenú do chladničky. Na uvarený kaleráb posypeme 3 PL krupičky premiešame a hrniec prikryjeme aby krupička napučala a prebytočnú vodu nasala.
2. Do vychladnutého kalerábu s krupičkou pridáme 3 vajcia a dôkladne rozmiešame prípadne ešte ochutíme soľou alebo vegetou ak je potrebné.
3. Z masy tvarujeme lyžicou alebo rukami malé placky obalíme v strúhanke a vyprážame na oleji.
Môj tip:
1. Keď ideme na výlet večer pred odchodom si pripravím masu podľa bodu l. a skoro ráno vypražím placky pribalím čerstvé paradajky a uhorky ako prílohu a môžeme ísť na výlet. Podľa chuti môžu byť ako príloha aj uvarené zemiaky omastené maslom a ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.
2. Kalerábový vývar podlejem na druhý deň do dusenej ryže. Po výlete si chcem trochu oddýchnuť tak spravidla varím.
Toffu so zelenou fazuľkou
Potrebujeme:
- 2 balenia údeného toffu
- 400 g čerstvej mladej zelenej fazuľky
- 1,5 dcl domáceho kečupu
- 1 cibuľku
- 2 PL zemiakového škrobu
- 1 hrnček (0,5 l) ryže
- olej
- sójovú omáčku
1. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme na kocky pokrájané údené toffu krátko opražíme. Podlejeme vodu a osolíme.
2. Pridáme 400 g nakrájaných očistených a umytých zelených fazuľových strukov a kečup. Keď sú struky mäkké zahustíme zemiakovým škrobom rozhabarkovaným v 1,5 dcl vody. Ochutíme sójovou omáčkou a podávame s dusenou ryžou.
3. Na oleji opražíme umytú osušenú ryžu s kúskom cibuľky. Podlejeme 0,75 l kalerábového vývaru ak ho nie je až toľko pridáme vodu. Pridám 2 klinčeky, 1 KL soli a l KL dobroty a dusíme do mäkka. Ryža ma výbornú chuť.
Môj tip:
Ak nemám kalerábový vývar, tak do ryže postrúham malý kaleráb.
Dobrú chuť!
Mária Polkablová