BIO spotrebiteľ

Sýkorka chochlatá

15.01.2015 10:26

Na pomenovanie tohto operenca sa v odborných kruhoch používa latinský názov Parus cristatus. V rámci zoologického systému je zaradená do triedy vtáky (Aves), do radu spevavce, resp.vrabcotvaré (Passeriformes). V rámci tohto radu patrí Sýkorka chochlatá do rovnomennej čeľade sýkorkovité (Paridae).

Sýkorka chochlatá
Sýkorka chochlatá Ing. Vladimír Boža


Telo sýkorky chochlatej dosahuje veľkosť 11,5 - 12 cm, rozpätie krídel 17-20 cm. V zafarbení peria sa strieda biela, hnedosivá a čierna farba. Typickým poznávacím znakom je chochol na hlave , ktorý sa nevyskytuje u žiadneho iného európskeho druhu sýkorky. Tento chochol má strakato čierno-bielu farbu.

Sýkorka chochlatá žije v ihličnatých a zmiešaných lesoch Európy, ale i v parkoch a veľkých záhradách s ihličnatými stromami, najmä v hornatých oblastiach. Ozýva sa hlbokým trilkovitým spevom „si-si-dyrrr-dyrrr“ a tenkými zvukmi „tsí-tsí“.

Hniezdo si vydlabáva väčšinou do spráchniveného dreva, ale využíva i dutiny po ďatľoch alebo hniezdne búdky. Sýkorka chochlatá patrí k stálym vtákom, iba zriedka sa sťahuje ďalej od hniezda. Hniezdne páry zostávajú spolu po celý život. Mladé vtáky sa pária prednostne s ovdovenými dospelými vtákmi. Hniezdi dva razy do roka od marca do júla. Samica znáša 6-10 bielych vajec s hrdzavohnedými škvrnami, na ktorých sedí 14-15 dní. Po vyliahnutí sú mláďatá kŕmené rodičmi 15-18 dní.

Potravu sýkorky chochlatej tvoria larvy hmyzu, preto patrí k užitočným vtákom.


Podľa najnovšej legislatívy je zaradená k zákonom chráneným druhom národného významu, pričom spoločenská hodnota jedného jedinca predstavuje 165,97 €.

sýkorky Sýkorka chochlatá




Hodnotenie: 100%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Diskusia: Sýkorka ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Kalendár prírody



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií