BIO spotrebiteľ

Sú biopotraviny zdravšie ako konvenčné potraviny?

17.12.2004 00:32 Zdroj: prehľad českých správ SPPK / Ing. Stanislav Nemec
Odpoveď na túto otázku hľadali účastníci stretnutia "Biopotraviny a ekologické zemědělství", ktoré zorganizoval ÚZPI v Prahe.

Účastníci diskusného odpoludnia sa zhodli na tom, že biopotraviny vyhovujú predovšetkým tým spotrebiteľom, ktorí za najväčšie riziko považujú zvyšky pesticídov. Tento názor je veľmi častý medzi spotrebiteľmi, a to aj napriek tomu, že podľa Jany Hajšlovej z Vysokej školy chemicko-technologickej sú riziká spojené s nadlimitnou koncentráciou pesticídov veľmi malé v porovnaní napr. s rizikami mikrobiálnymi. Je známy fakt, že na pesticídy sú citlivé najmä deti. Preto sú povolené limity týchto látok v potravinách určených pre detskú výživu ďaleko nižšie.

Zatiaľ neexistujú jednoznačné dáta, ktoré by potvrdzovali, že ekologicky pestované plodiny sú "zdravšie" ako produkty konvenčného poľnohospodárstva. Preto Európska únia financuje viacero projektov, ktoré sa skúmanie tejto problematiky venujú.

V dvoch juhočeských lokalitách sa robil po dobu 4 rokov výskum na porovnanie vlastností zemiakov a obsahu rôznych látok v nich. VŠCHT pri ňom spolupracovala s Juhočeskou univerzitou a švédskym Národným úradom pre potraviny. Z výsledkom výskumu je možné konštatovať, že v konvenčne pestovaných hľuzách je všeobecne vyšší obsah dusičnanov, ktorý naviac záleží od klimatických podmienok a odrody. Podľa predpokladu majú biozemiaky nepatrne vyšší obsah zdravotne nepriaznivého alkaloidu solanínu. Na druhej strane, biozemiaky obsahovali o niečo málo viac vitamínu C.

Podľa Hajšlovej sa aj v koreňovej zelenine, zeleri a paštrnáku objavujú prírodné toxíny furanokumariny vo väčšom množstve u konvenčne pestovaných čerstvých aj skladovaných koreňov v porovnaní s produktmi ekologického poľnohospodárstva.






Hodnotenie: 90%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Sú biopotraviny zdravšie ako konvenčné ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Biopotraviny, bioprodukty
    Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií