BIO spotrebiteľ

BIO NEBIO

02.02.2009 08:13
Je to už pár mesiacov, čo mi hladina adrenalínu prudko stúpla po prečítaní článku Bio nebio, ktorý spochybňuje kvalitu biopotravín. O odborné stanovisko k článku sme požiadali niekoľko slovenských odborníkov na problematiku ekologického pestovania a výroby biopotravín na Slovensku. Veríme, že pod článok pridáte svoje stanovisko k problematike BIO vs. NEBIO kvality aj vy, milí čitatelia.
V článku BIO NEBIO (www.plus1den.skl) sa okrem iného píše: "Možno sa mnohí tešia, že konzumujú zaručene zdravé biopotraviny, a pritom netušia, že samotné rastliny si na svoju ochranu tvoria vlastné prirodzené ochranné látky, ktoré sú však pre človeka rovnako škodlivé a sú vo vyšších koncentráciách! Čím menej rastline pomáhame chrániť sa pred škodcami, tým viac je nútená chrániť sa sama," tvrdí Jana Jurkovičová, odborníčka na výživu z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

To však nie je jediná „perla“ v tomto článku. Čítajme ďalej: „„Nebio“ potraviny podliehajú veľmi prísnym kontrolám. Môžu obsahovať látky len do povolených a pre človeka ani pri dlhodobom konzumovaní neškodných limitov a súčasne nesmú obsahovať zakázané látky. Drobnopestovateľská produkcia takzvaných organických potravín nezaručuje vždy požadovaný hygienický štandard ich spracovania, balenia a skladovania. Biopotraviny môžu byť aj ochudobnené o dôležité stopové prvky, ak chýbajú v neošetrenej pôde,“ vysvetľuje odborníčka na výživu.

No, ešte dnes tento článok predýchavam... Hoci bol uverejnený už dávnejšie, reakciu naň prinášame až dnes. V snahe zaujať k vyššie uvedeným výrokom čo najobjektívnejšie stanovisko, oslovili sme s prosbou o reakciu kompetentné orgány pre ekologické poľnohospodárstvo na Slovensku, Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch a tiež zástupcu výrobcov biopotravín – Ing. Dušana Janovíčka z firmy Ekotrend Myjava. Na odpovede sme dlho čakali, ale žiaľ, prišla len jedna – od p. Janovíčka.

Názor Ing. Janovíčka

„Autorka článku sa na problematiku ekologického poľnohospodárstva a výroby biopotravín pozerá zrejme len z jednej stránky a nechce vidieť alebo nevidí reálne dôvody, prečo sú ekologické poľnohospodárstvo a výroba biopotravín lepšie ako konvenčné poľnohospodárstvo. Ak bude mať záujem, rád ju pozvem na mesačnú stáž a možno zmení názor.

Každý výrobca biopotravín musí dodržiavať platné legislatívne predpisy ako je nariadenie EÚ 2092/91, potravinový kódex, zákon o potravinách a ďalšie predpisy, ktoré s danou výrobou súvisia. Ekologickí poľnohospodári pri svojej výrobe - či už pestovaní rastlín alebo chove zvierat - používajú v prvom rade také odrody rastlín a plemená zvierat, ktoré sú odolné voči chorobám a škodcom.

To znamená, že sú to staré druhy a odrody rastlín, ktoré sú v prírode tisícky rokov, nie sú prešľachtené a preto nepotrebujú ani vysoké dávky (hlavne) dusíkatých hnojív. Práve hnojivá spôsobujú oslabenie rastlín a náchylnosť na choroby, lebo podporujú rýchly rast, kedy sú pletivá rastlín veľmi krehké a ľahko podliehajú infekciám, ktoré vznikajú pri striedaní teplého a vlhkého počasia v období intenzívneho rastu. Vtedy sa rastlina skutočne bráni a môže produkovať i toxické látky, ktoré sa bežne v konvenčnom poľnohospodárstve ošetrujú chemickými prípravkami, ale v ekologickom poľnohospodárstve sa v prvom rade takýmto odrodám vyhneme. Ak sa predsa len stane, že je rastlina napadnutá chorobami a škodcami, je už dostupných veľa biologických, fyzikálnych a mechanických metód na odstránenie daného problému alebo jeho zmiernenie. Ak je i napriek tomu rastlina chorá, prichádza k jej likvidácii a zaoraniu.

Základné princípy pestovania rastlín a chovu zvierat sú v prevencii. To znamená, že zmena myslenia, ktorá musí nastať, je v tom, že musím mať najskôr zdravú pôdu, potom bude zdravá i rastlina a následne i zvieratá a ľudia.

Výrobou biopotravín prispievame i k zlepšeniu životného prostredia; v takto obhospodarovanej krajine sa zvyšuje počet bažantov, jarabíc, zajacov, srnčej zveri a rôznych druhov flóry a fauny. Žiaľ, vplyvom intenzívnej chemizácie z polí a prírody klesá biodiverzita – pestrosť rastlinných a živočíšnych druhov.

To, že sú biopotraviny zdravšie a zákazníkmi žiadané, netreba dokazovať len rôznymi rozbormi a analýzami, ale o tom nás presviedčajú samotní spotrebitelia, ktorí sa konzumáciou biopotravín zbavia rôznych chorôb či alergií a ktorí nám povedia, že biopotraviny sú chutnejšie, lepšie skladovateľné, mnohokrát sýtejšie...

Uvediem jeden jednoduchý príklad: ak máme jablko, ktoré bolo ošetrené 20x chemickými prípravkami počas jedného vegetačného obdobia (čo je priemerný počet chemických ošetrení u jabloní), je zdravšie ako to, čo bolo hnojené maštaľným hnojom a ošetrené postrekom roztoku vápna a síry? Obe jablká sú vzhľadovo pekné, to prvé je väčšie, to druhé je menšie. To prvé má viac vody, to druhé viac sušiny. Ak dáme zákazníkovi vybrať podľa chuti, tak si každý vyberie to ekologické, ak sa však bude rozhodovať podľa ceny, tak už výber nie je jednoznačný.

Tu sa ale každý rozhoduje sám za seba, či chce investovať do svojho zdravia alebo nie, či chce predchádzať chorobám prevenciou čo sa týka stravy, pohybu a pozitívneho myslenia alebo radšej uprednostní cestu tabletiek a umelých vitamínov.

Prečo sa nepíše o tom, že koľko je v potravinách stabilizačných, umelých a chemických prísad, ktoré vieme že sú karcinogénne a napriek tomu takýmto potravinám hovoríme, že sú bezpečné? Viem, je to veľmi ťažké, lebo chemický priemysel, ktorý zasahuje do všetkých oblastí nášho života je silný a zmeniť túto pozíciu je a bude veľmi ťažké.

Ja som presvedčený, že konzumenti biopotravín sa sami rozhodnú čo chcú a čo nechcú konzumovať. Tí, čo to už vyskúšali, sa vždy vrátia. Tí, čo nevyskúšali, tým je treba stále pomáhať osvetou a pravdivým informovaním, prečo to majú skúsiť a verte - bude ich pribúdať“, dodáva na záver Ing. Janovíček.

A čo hovoríte na článok BIO NEBIO vy? Veríte viac BIO či konvenčným potravinám a prečo?





Hodnotenie: 80%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: BIO ...

    bio-nebio

    Milí priatelia.
    Ja sa vždy čudujem, prečo pri otázkach, ktoré sú jasné každému zdravému sedliackemu rozumu, musia prist "hlavy pomazane" a rôznymi úplne okrajovými poznámkami zahmlievajú podstatu vecí a bláznia ľuďom hlavy. Veď podľa toho, čo uviedla v článku pani Jurkovičová, by museli v dávnej minulosti ľudia hromadne hynúť z úplne normálnych potravín, pretože vtedy sa predsa žiadne nebezpečné chemikálie proti škodcom v poľnohospodárstve nepoužívali a rastliny museli byť plné vlastných jedov...!!! Divím sa tiež prečo ľudia zmýšľajúci ako autori článku nepíšu radšej o nebezpečnosti užívania liekov, ktoré sú umelo vyrábané na tony vo farmaceutických fabrikách a každý jeden z nich, nech už sú akokoľvek životzachraňujúce, má mnohé negatívne vedľajšie účinky, ale lekárov ani pacientov to zďaleka neodrádza od ich používania...
    Možno existuje naozaj ten fenomén, ktorý je v článku spomenutý, ale isto je to rarita, ktorá sa týka nepatrného množstva plodín a taktiež by bolo zaujímavé vedieť či sú koncentrácie jedov v bežne používaných plodinách také vysoké, že otrávia človeka...
    Mne sa to javí tak, že toto, nazvem to zdeformované videnie poľnohospodárstva a výživy nie len u bežných občanov, ale aj u odborníkov , je spôsobené tým, že dnes sa ľudia väčšinou venujú veľmi špecifickým činnostiam a aj súkromný život je veľmi monotónny a odtrhnutý od prírody a prirodzenosti a ľudia strácajú v živote schopnosť vidieť širšie súvislosti a mať celistvý vyvážený pohľad na veci a javy. Už príliš dlho veci analyzujeme, rozoberáme na čo najmenšie čiastočky a celok a podstata vecí nám uniká. Najvyšší čas začať so zmenou myslenia, robiť syntézy namiesto analýz. Pobyt na farme je na to celkom dobrý tréning. Sledovať prírodu v jej celistvosti, v kolobehoch ročných období, pracovať so zvieratami, rastlinami ale aj strojmi a spolupracovať s rôznymi ľuďmi. Väčšina ľudí pozná potraviny len z regálov hypermarketov a nemajú poňatie, ako sa tam dostali. Myslím si, že nie len stáž v Ekotrende Myjava, ale asi aj stáž na farme, kde sa každú chvíľu postrekuje nejakou jedovatou látkov a pričuchnutie si k týmto látkam, by ľuďom isto otvorili oči. A tí, ktorí ich už majú otvorené, by mali potom písať články do médií.
    Rado Makáň

    Zaujímam sa a snažíme sa jesť zdravo.Ale mnoho ludí povie ,že bio je blbosť.Ja tvrdím len jedno .Nakúpte si ovocie ,alebo zeleninu v supermarkete.A potom si kúpte bio zeleninu alebo ovocie.A každe odšťavte v odšťavovači.A potom zistíte ten rozdiel.A pochopíte prečo bio ... Vôňa, farba,aróma šťavy z bio zeleniny je niečo iné ako odšťavená chemická zelenina zo supermarketov.Treba vyskúšať a aj ten čo stále mudruje,že bio je klamstvo a blbosť sám pochopí ak si spraví takýto test.Stojí to zato !!! KARIN
    KARIN

    BIOByrokrati...

    BIO na Slovensku uz nejaky ten rok bezi aj s nemalou financnou podporou EU. BIO-spotrebitelov urcite potesi:-( ze mozu na webe najst a prist na nakup na dvor svojeho Slovenskeho BIO-farmara s pomocou stranok platenych EU:

    http://ec.europa.eu/agriculture/organic/contact-list/find-institution_sk

    Som prekvapená, že odborníčka na výživu môže napísať taký článok. Ja som ho síce nečítala, ale čítala som už niekoľko podobných "názorov". Myslím, že by bolo vhodné uverejniť odpoveď p.Ing.Janovíčka v tom istom časopise alebo tam, kde bol článok p.Jurkovičovej. Takéto názory sí obyčajne objednajú firmy, ktoré potrebujú, aby sa ich tovar predával, alebo sú ovplyvnené dlhodobou reklamou na určité potraviny. Je pravda, že pôda je z predošlého obdobia znečistená, ale tu ide o zníženie postrekov, chemických zásahov do rastu plodín, výber odolných druhov a pod. Ak nenastane aspoň v tejto forme návrat k prírode, nečudujme sa, že nárast nádorových ochorení podobne výskyt alergických ochorení budú naďalej stúpať. Odporúčala by som, aby tzv. odborníci na výživu (obyčajne lekári) absolvovali niekoľko predmetov na Slov.poľnohospod.univerzite v Nitre alebo na podobnej škole, aby mali predstavu o pestovaní, o rastlinách, hodnotení produktov a pod. (ilúzia...). Bohužiaľ, medicína im takéto vedomosti neposkytuje.

    odpoved pracovnicok VURV

    Mili priatelia,

    odpoved na clanok mozete najst aj v prispevku, ktory je v plnej verzii dostupny na stranke http://www.biodoskol.sk/cl/bio-moze-kazdy-36.
    Z clanku vyberame cast textu, ktora odpovie aspon na par otazok.
    Klaudia asi pri tom zhone a zaneprazdneni na clanok zabudla, tak aj jej, aj ostatnym ho pripominame :-) a dodavame, ze sa nevztahuje len na deti a mladez, ale vsetkych, ktori chcu zaradit do svojho jedalnicka "bio-papu", tak dobru chut priatelia :-).

    .....

    Určite všetkých nás zaujíma, ako sa naše deti stravujú a čo jedia a preto by malo byť samozrejmé, že aj nielen vo vybraných súkromných školách, ale aj v štátnych zariadeniach by deti mali jesť zdravo a kvalitne a preto by tieto zariadenia do svojej ponuky mali zaraďovať výrobky v biokvalite tak, ako je tomu v iných krajinách EÚ resp. krajinách vyspelého sveta. Aké máme k tomu dôvody? Je ich hneď niekoľko, ako výskumné pracovníčky, venujúce sa už niekoľko rokov ekologickému poľnohospodárstvu a bioproduktom a biopotravinám vieme, že kvalita tejto produkcie, najmä čo sa týka ovocia a zeleniny je vyššia ako u produktov pochádzajúcich z konvenčného poľnohospodárstva. Ako príklad si dovolíme uviesť, že ekologická rastlinná produkcia obsahuje viac sušiny ako produkcia dopestovaná konvenčne. Zelenina pochádzajúca z ekologického poľnohospodárstva obsahuje vyšší obsah vitamínu C, bol tiež potvrdený vyšší obsah železa a horčíka v zelenine. Z výsledkov štúdií vykonaných v renomovaných európskych inštitúciách môžeme uviesť, že v produkcii zeleniny z ekologického poľnohospodárstva bol nižší obsah nitrátov, tento trend sme zistili i na našom pracovisku SCPV - VÚRV Piešťany pri hodnotení kvality zemiakov. Nemenej dôležitým vo výžive detí je aj edukačný efekt, kedy deťom treba vysvetliť pôvod bioproduktov a biopotravín. Treba, aby si uvedomili nielen benefície ich konzumácie pre vlastné zdravie ale aj to, že pri ich produkcii a výrobe nebolo poškodzované životné prostredie, neboli využívané neobnoviteľné zdroje surovín a pod.. Vzhľadom na skutočnosť, že Slovensko má t. č. 6,3 % poľnohospodárskej pôdy obhospodarovanej ekologicky, je potrebné upriamiť pozornosť tých, ktorí vyberajú potraviny pre školské zariadenia, aby siahali po bioproduktoch slovenskej proveniencie, najmä z lokálnych zdrojov. Vo Francúzsku konzumenti bioproduktov ako dôvod ich preferencie uviedli (80% respondentov), že ich konzumujú najmä z dôvodu ich lepšej chuti. Zvyšok respondentov preferoval výber bioproduktov z dôvodu ochrany svojho zdravia a ochrany životného prostredia. Ako riešiteľky projektu APVV 0307-06 ,,Popularizácia vedy v oblasti trvaloudržateľných systémov hospodárenia“, máme záujem poskytnúť viac informácií o kvalite biopotravín, buď osobne alebo na stránkach internetových portálov, ktoré sa tejto problematike venujú. Budeme rady, ak sa nám s pripomienkami a ďalšími otázkami prihlásia rodičia detí školopovinných, ale zvlášť uvítame iniciatívu zainteresovaných na školskom stravovaní a spoločne zorganizujeme kampaň tak, ako napríklad v Nemecku „Bio môže každý“, pretože skutočne bio môže každý, len mu dajme príležitosť ! Táto práca bola podporovaná Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe Zmluvy č. LPP 0307-06 . Ing. Marta Klimeková – Ing. Zuzana Lehocká Slovenské centrum poľnohospodárskeho výskumu – VÚRV Piešťany, klimekova@vurv.sk, lehocka@vurv.sk


    Zuzana Lehocka



Čítať celú diskusiu k článku (6 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Biopotraviny, bioprodukty
Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií