V článku
BIO NEBIO (www.plus1den.skl)
sa okrem iného píše:
"Možno sa mnohí tešia, že konzumujú zaručene zdravé biopotraviny, a pritom netušia, že samotné rastliny si na svoju ochranu tvoria vlastné prirodzené ochranné látky, ktoré sú však pre človeka rovnako škodlivé a sú vo vyšších koncentráciách! Čím menej rastline pomáhame chrániť sa pred škodcami, tým viac je nútená chrániť sa sama," tvrdí Jana Jurkovičová, odborníčka na výživu z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK v Bratislave.
To však nie je jediná „perla“ v tomto článku. Čítajme ďalej:
„„Nebio“ potraviny podliehajú veľmi prísnym kontrolám. Môžu obsahovať látky len do povolených a pre človeka ani pri dlhodobom konzumovaní neškodných limitov a súčasne nesmú obsahovať zakázané látky. Drobnopestovateľská produkcia takzvaných organických potravín nezaručuje vždy požadovaný hygienický štandard ich spracovania, balenia a skladovania. Biopotraviny môžu byť aj ochudobnené o dôležité stopové prvky, ak chýbajú v neošetrenej pôde,“ vysvetľuje odborníčka na výživu.
No, ešte dnes tento článok predýchavam... Hoci bol uverejnený už dávnejšie, reakciu naň prinášame až dnes. V snahe zaujať k vyššie uvedeným výrokom čo najobjektívnejšie stanovisko, oslovili sme s prosbou o reakciu kompetentné orgány pre ekologické poľnohospodárstvo na Slovensku, Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch a tiež zástupcu
výrobcov biopotravín – Ing. Dušana Janovíčka z firmy
Ekotrend Myjava. Na odpovede sme dlho čakali, ale žiaľ, prišla len jedna – od p. Janovíčka.
Názor Ing. Janovíčka
„Autorka článku sa na problematiku ekologického poľnohospodárstva a výroby
biopotravín pozerá zrejme len z jednej stránky a nechce vidieť alebo nevidí reálne dôvody, prečo sú ekologické poľnohospodárstvo a výroba
biopotravín lepšie ako konvenčné poľnohospodárstvo. Ak bude mať záujem, rád ju pozvem na mesačnú stáž a možno zmení názor.
Každý výrobca biopotravín musí dodržiavať platné legislatívne predpisy ako je nariadenie
EÚ 2092/91, potravinový kódex, zákon o potravinách a ďalšie predpisy, ktoré s danou výrobou súvisia. Ekologickí poľnohospodári pri svojej výrobe - či už pestovaní rastlín alebo chove zvierat - používajú v prvom rade také odrody rastlín a plemená zvierat, ktoré sú odolné voči chorobám a škodcom.
To znamená, že sú to staré druhy a odrody rastlín, ktoré sú v prírode tisícky rokov, nie sú prešľachtené a preto nepotrebujú ani vysoké dávky (hlavne) dusíkatých hnojív. Práve hnojivá spôsobujú oslabenie rastlín a náchylnosť na choroby, lebo podporujú rýchly rast, kedy sú pletivá rastlín veľmi krehké a ľahko podliehajú infekciám, ktoré vznikajú pri striedaní teplého a vlhkého počasia v období intenzívneho rastu. Vtedy sa rastlina skutočne bráni a môže produkovať i toxické látky, ktoré sa bežne v konvenčnom poľnohospodárstve ošetrujú chemickými prípravkami, ale v ekologickom poľnohospodárstve sa v prvom rade takýmto odrodám vyhneme. Ak sa predsa len stane, že je rastlina napadnutá chorobami a škodcami, je už dostupných veľa biologických, fyzikálnych a mechanických metód na odstránenie daného problému alebo jeho zmiernenie. Ak je i napriek tomu rastlina chorá, prichádza k jej likvidácii a zaoraniu.
Základné princípy pestovania rastlín a chovu zvierat sú v prevencii. To znamená, že zmena myslenia, ktorá musí nastať, je v tom, že musím mať najskôr zdravú pôdu, potom bude zdravá
i rastlina a následne i zvieratá a ľudia.
Výrobou biopotravín prispievame i k zlepšeniu životného prostredia; v takto obhospodarovanej krajine sa zvyšuje počet bažantov, jarabíc, zajacov, srnčej zveri a rôznych druhov flóry a fauny. Žiaľ, vplyvom intenzívnej chemizácie z polí a prírody klesá biodiverzita – pestrosť rastlinných a živočíšnych druhov.
To, že sú biopotraviny zdravšie a zákazníkmi žiadané, netreba dokazovať len rôznymi rozbormi a analýzami, ale o tom nás presviedčajú samotní spotrebitelia, ktorí sa konzumáciou biopotravín zbavia rôznych chorôb či alergií a ktorí nám povedia, že biopotraviny sú chutnejšie, lepšie
skladovateľné, mnohokrát sýtejšie...
Uvediem jeden jednoduchý príklad: ak máme jablko, ktoré bolo ošetrené 20x chemickými prípravkami počas jedného vegetačného obdobia (čo je priemerný počet chemických ošetrení u jabloní), je zdravšie ako to, čo bolo hnojené maštaľným hnojom a ošetrené postrekom roztoku vápna a síry? Obe jablká sú vzhľadovo pekné, to prvé je väčšie, to druhé je menšie. To prvé má viac vody, to druhé viac sušiny. Ak dáme zákazníkovi vybrať podľa chuti, tak si každý vyberie to ekologické, ak sa však bude rozhodovať podľa ceny, tak už výber nie je jednoznačný.
Tu sa ale každý rozhoduje sám za seba, či chce investovať do svojho zdravia alebo nie, či chce predchádzať chorobám prevenciou čo sa týka stravy, pohybu a pozitívneho myslenia alebo radšej uprednostní cestu tabletiek a umelých vitamínov.
Prečo sa nepíše o tom, že koľko je v potravinách stabilizačných, umelých a chemických prísad, ktoré vieme že sú karcinogénne a napriek tomu takýmto potravinám hovoríme, že sú bezpečné? Viem, je to veľmi ťažké, lebo chemický priemysel, ktorý zasahuje do všetkých oblastí nášho života je silný a zmeniť túto pozíciu je a bude veľmi ťažké.
Ja som presvedčený, že konzumenti biopotravín sa sami rozhodnú čo chcú a čo nechcú konzumovať. Tí, čo to už vyskúšali, sa vždy vrátia. Tí, čo nevyskúšali, tým je treba stále pomáhať osvetou a pravdivým informovaním, prečo to majú skúsiť a verte - bude ich pribúdať“, dodáva na záver Ing. Janovíček.
A čo hovoríte na článok BIO NEBIO vy? Veríte viac BIO či konvenčným potravinám a prečo?