BIO spotrebiteľ

Celiakia a bezlepková diéta

22.08.2005 07:46
Celiaka - vážne ochorenie, ktorá sa vyznačuje neschopnosťou črevných stien spracovať lepok (glutén) v potravinách. Lepok sa nachádza v prevažnej väčšine obilovín, používaných v jedlách. Človek, ktorého trápi celiaka musí prijímať len také potraviny, kde sa lepok nenachádza. Riešením je bezlepková diéta.
Ľahko sa povie, horšie sa realizuje. Viete si predstaviť ako presvedčíte svoje 6-ročné dieťa že nesmie jesť rožky a chleba taký ako iní ľudia?! Alebo to, že sa musíte obmedzovať vy?

Prevencia

Dnes sa celiaka začína veľmi šíriť aj medzi deťmi. V západnej civilizácii je pomer 1: 200, a to nie je príliš priaznivé. Preto je veľmi dôležité, čo jedia vaše deti a aj vy. Pestrosť stravy, celozrné výrobky a hlavne vysoký podiel zeleniny a ovocia zabezpečí odolnosť tráviaceho systému. Pohyb a zvyšovanie imunity pobytom vonku tiež napomáhajú odolnosti organizmu.

Ale čo robiť, keď už celiakia príde?


 Musíte (aspoň zo začiatku) čítať v obchodoch obaly produktov, aby ste si zvykli, ktoré môžete používať. Všetky produkty vyrobené pre bezlepkovú diétu by mali byť označené logom - prečiarknutý klas pšenice. Väčšina obchodov má svoj kútik pre diabetikov, ale nie pre vás. Čiže budete musieť hľadať.

 Treba zameniť obiloviny. Zabudnite na pšenicu, raž a jačmeň. Bezlepkové obiloviny sú: kukurica, pšeno, pohánka, ryža, amarant a quinoa. Posledné dve menované pochádzajú z Ameriky a sú veľmi zdraviu prospešné obsahom bielkovín. Dostať ich kúpiť napríklad aj v BIO obchode.
Tie ostatné už dostanete v každom väčšom obchode či už v kútiku BIO-produktov alebo medzi ostatnými obilovinami. Ak neviete, čo s takým potravinami ako napríklad pšeno treba robiť, porzrite si recepty na bezlepkovú stravu.

 V obchode dostanete namiesto chleba - pufované celozrné výrobky z ryže alebo pohánky, chrumkavé plátky kukuričné, pohánkové, pohánkové tyčinky, v jogurtoch dostanete sójové jogurty.

 V niektorých pekárňach a v predajniach zdravej výživy, si už môžete objednať bezlepkový chlieb či pečivo.

V lekárni, kde by ste mali dostať kúpiť zo zákona so zľavou bezlepkové produkty na poukaz, žiadajte aj trvanlivé bezlepkové pečivo. Zväčša majú múky, cestoviny, záleží od ochoty lekárnika, aký široký má sortiment.

 V oddelení online BIO obchodu bezlepková diéta nájdete veľa produktov. Navyše v pohodlí domova, stačí si len pozrieť.

 Bude to chcieť hľadať a nájsť sebe vhodné a aj chutné jedlá. Skúste sa pozrieť do kníhkupectva, kde by mali mať už bežne v ponuke knihy alebo brožúrky s receptami a radami pre potreby ľudí s celiakiou. Z internetového obchodu vám môžeme ponúknuť brožúru Praktická bezlepková kuchárka.

A už to chce len trpezlivosť a hľadanie. Aby som Vám to trochu uľačila prinám tiež niekoľko odkazov na ďalšie web stránky:

Na záver Vám želám jedálniček je plný chutných a zdraviu prospešných potravín. Tiež to, aby vám ostala chuť do života i napriek tomu, že Vás trápi celiaka, dobre viete čo je lepok a nie je Vám cudzia bezlepková diéta :).





Hodnotenie: 82.8%, 14 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Diskusia: Celiakia a bezlepková ...

    Prosím o radu

    Zistili mi celiakiu pred 4-mi mesiacmi.No som z toho nešťastná,lebo sama neviem čo všetko smiem jesť a čo nie.Chlieb si radšej pečiem doma,je chutnejší.Ale neviem ,ake smiem koreniny,ake jogurty okrem sojových,ake smiem kečupy,pudingové prášky,kotré tzv.éčka sa nesmú atd....Mäsove výrobky si testujem lugolovým roztokom,ale zväčša kupujem od českeho výrobcu (Kmotr) suché salamy,na krorých už je aj označenie,že sú prirodzene bezlepkové.Buďem veľmi vďačná,ak mi pomožete.
    Ďakujem
    s pozdravom vaša čitateľka

    co jest - chrobco34

    V horeuvedenom článku máte základné potraviny i knihy a www stránky uvedené, čo smiete a čo nie. Bohuzial, nedá sa presne povedať co môžete a nemôžete jesť. V súčastnosti je velmi veľa výrobkov a záleží na výrobcovi, či urobí bezlepkovú verziu svojho produktu. Jediné čo je - hľadať oznacenie toho preskrtnutého klasu na produkte alebo opýtať sa tých, ktorí držia túto diétu... Situácia nie je ružová, ale určite nie úplne čierna :-) Len musíte hľadať, čo nie je až tak jednoduché...
    daniela

    Re: Celiakia a bezlepková diéta

    mam 3 rocnecho chlapceka a tiez sa mu zistila celiakia ale nam povedali vilucit mlieko soju jogurti syri neviem naisto ci to je to iste dakujem za pochopenie
    michaela

    Re: Celiakia a bezlepková diéta

    Prednedávnom mi zistili celiakiu ... odteraz som len na bezlepkovej diéte: <a href="http://www.mojavyziva.sk/bezlepkova-dieta-a-strava/">www.mojavyziva.sk</a> ... ale je to ináč v pohode, len proste riadny nezvyk zo začiatku :-(
    Martin

    mne zistili celiakiu deň pred mojimi 18.narodeninami, takže bola úžasna oslava, ale inak som to mala dosť hrozne, kedze som mala aj helikobaktera a este k tomu som prekonala dost tazky zapal pankreasu. Takze na rok mam zakaz pozivat mlieko a mliecne vyrobky, preto som sa chcela spytat, ze ci nepoznate nejake MNAM recepty bezlepkove a este aj bez mlieka a mliecnych vyrobkov. Dakujem
    maťka



Čítať celú diskusiu k článku (44 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií