BIO spotrebiteľ

Jarné očistné kúry I

15.03.2005 06:25
Prichádza jar a s ňou jarna únava spôsobená nedostatkom vitamínov, ale aj zanesením organizmu rôznymi toxínmi. Určite Vám príde vhod jarné upratovanie organizmu. Detoxikácia organizmu sa nezaobíde bez očisty hrubého čreva, prečistenia obličiek a močových ciest. Očistné kúry sú jednoduchý spôsob, ako účinne regenerovať organizmus.

Prichádza jar a s ňou jarna únava

V prírode je to pekne zariadené – rytmicky sa opakujúce cykly svetla a noci, obdobia dažďov a sucha, obdobia aktivity a odpočinku...

Po zime tak v našich končinách prichádza opäť jar a po nej leto. Obdobie relatívneho odpočinku vystrieda obdobie aktivity. Spolu s jarou však prichádzajú i časté sprievodné javy únavy.
Jarná únava je nielen dôsledkom nedostatku vitamínov, ale tiež ako dôsledok zanesenia organizmu toxínmi, produktmi vlastného metabolizmu tela, ktorých je v zimných mesiacoch akosi viac...

Jarné upratovanie organizmu

Ako sa týmto sprievodným ťažkostiam vyhnúť? Samozrejme najlepšia cesta je prevencia – voľbou kvalitnej jednoduchej výživy počas zimy možno predísť mnohým jarným ťažkostiam. Už počuť hlasy – ale čo Vianoce, Silvester, obdobie plesov, večerných hodovaní? To nemám jesť všetky tie dobroty? Dodatočné riešenie tiež existuje... malé jarné upratovanie organizmu.

Historicky boli očistné kúry súčasťou života človeka bez toho, že by mali svoje názvy. Spájali sa s náboženskými sviatkami a tiež s prirodzeným nedostatkom potravy v zimných mesiacoch. Viaceré náboženstvá zaraďovali na posviatkové obdobie pôsty, ktoré umožňovali telu zbaviť sa prebytkov. Prirodzený spôsob očisty organizmu spočíval v našich zemepisných šírkach najmä v nejedení mäsa a ťažkých jedál. Napríklad v Indii bol obohatený o rôzne očistné techniky a postupy, z ktorých sa časom vyvinuli jednoduché, ale veľmi účinné ozdravovacie metódy. Dnes k nim pristupuje ešte zdôraznenie významu prirodzenej nechemizovanej stravy, ktorá bola u predchádzajúcich generácií samozrejmosťou.

Prirodzená starostlivosť o telo

Veľký význam má aj prirodzená starostlivosť o telo. Ak opatrne volíte pri výbere potravín v obchode, ale denne si dodávate pokožkou do tela cudzorodé látky z krémov na ruky, na pleť, zubnými pastami či vodami po holení, je vaše snaženie v oblasti zdravia iba časťou vašich možností. Východiskom môže byť napríklad prírodná kozmetika bez syntetických parfumov, konzervantov či farbív...

Ľudský organizmus sa dokáže prekvapivo účinne regenerovať sám, ak mu vytvoríme vhodné podmienky. Už stáročia existujú prirodzené metódy pomoci, ktoré dokážu ťažkostiam nielen predchádzať, ale ich aj odstraňovať. Práve preto ľudia ochotní urobiť čosi pre zdravie zaraďujú na obdobie jari prirodzené očistné postupy.

V prvých jarných mesiacoch sa nielen príroda prebúdza do nového cyklu života, ale aj telo človeka a jeho orgány zvyšujú svoju aktivitu pri svojej obnove. Napríklad vo Francúzsku i Rusku sa u širokých vrstiev obyvateľstva popri účinnej očiste hrubého čreva klystírmi teší obľube pitná kúra obsahujúca výluh z brezových listov. Prináša úľavu organizmu podporením vylučovania usadenín z obličiek, čím nepriamo pomáha tiež činnosti srdca. Významne prispieva k predchádzaniu degeneračných chorôb (skleróza, reumatizmus). Počas tejto 3-4 týždňovej kúry stačí vylúčiť silne kyselinotvorné potraviny (mäso, vajcia), inak nie je potrebná výrazná zmena jedálneho lístka. Organizmus sa detoxikuje - vďaka podpore vylučovania prestáva viazať vodu, miznú najmä opuchy nôh, postava sa zoštíhľuje, čo len prispieva k obľube kúry najmä u žien.

Samozrejme, existuje viacero postupov a možností ako podporiť prečistenie svojej telesnej schránky. Popri zložitejších spôsoboch očisty, ktoré používajú napríklad jogíni v podobe vamanadhautí alebo šankhprakšalána, stojí z jednoduchých očistných techník za zmienku dôkladné čistenie jazyka pri rannom umývaní zubov obrátenou hranou kovovej lyžičky (zoškrabaním usadenín a odumretých baktérií od koreňa jazyka až po jeho špičku). Jazyku sa vrátia chute, ozdraví sa celý tráviaci trakt.

Očistná kúra prakticky

Celá kúra je najúčinnejšia práve zjari nielen kvôli rastúcej aktivite orgánov, ale tiež v súlade s priebehom počasia v prírode. V jarných mesiacoch je dĺžka dňa i noci približne rovnaká a teploty nie sú extrémne. Očistná kúra je energeticky náročná, preto ju počas leta a zimy, keď je organizmus vo zvýšenej miere zamestnaný ochladzovaním alebo zohrievaním, možno odporúčať len vo vážnych prípadoch s prihliadnutím na dispozície človeka. Menej účinná býva v jesenných dňoch, keď aktivita orgánov klesá.

Ako prvý krok – a asi najdôležitejší – je odstránenie usadenín a sekundárnych toxických ložísk nachádzajúcich sa v čreve. Ak nechcete použiť asi najdokonalejšiu, ale náročnú metódu jogínskej šankhprakšalány (postupné pitie vody osolenej aspoň na úroveň fyziologického roztoku v objeme asi 5 l a sprievodné cvičenie zabezpečujúce postup vody do hrubého čreva až do chvíle, keď z tela vychádza len čistá voda), sériou 2-4 klystírov s osolenou, ale lepšie citrónovou vodou – asi pol citróna na 1,2 l vody - dosiahnete aspoň základnú očistu hrubého čreva. Jej prínos pocítite spravidla takmer okamžite. Klystír zopakujte každý deň s objemom 1,2-1,5 l vody počas jedného týždňa. Denne na celú procedúru potrebujete pol až trištvrte hodiny času, čo je naozaj nepatrná investícia do svojho zdravia za rok. Odporúčanie čisto rastlinnej alebo aspoň jednoduchej vegetariánskej stravy (bez sójových texturovaných výrobkov) je namieste – vysoký obsah prirodzenej vlákniny podporí vylúčenie ďalších usadenín i ťažkých kovov. Usadenín v hrubom čreve sa možno zbaviť tiež metódou CHT (colon hydro therapy), ktorú ponúkajú niektoré súkromné liečebné centrá aj na Slovensku.

Ako druhý krok, ktorý možno realizovať už popri týždňovej očiste čreva, sa osvedčilo prečistenie obličiek a močových ciest od usadenín počas 3-4 týždňov pitím spomínaného výluhu z brezových listov. Ak ho ochutíte pár kvapkami čerstvej citrónovej šťavy, zlepšíte jeho chuť (pije sa bez cukru) a zvýšite účinok. Zjari tí pokročilejší či odvážnejší podstupujú ešte i krátku hladovku o vode a očistu pečene, ktorá má podľa čínskej medicíny začiatkom ročného cyklu svoje prirodzené regeneračné maximum. Očistou čreva a obličiek si vytvoríte predpoklady pre následnú očistu pečene, kĺbov, krvného riečišťa... (o nich sa dočítate viac v druhej časti).

Postupnosť očisty čreva, obličiek a pečene umožní obnoviť prirodzené vylučovanie škodlivín z tela a najdôležitejší filtračný orgán organizmu. Tým sa telo pripraví na náročnú celoročnú prácu až do ďalšej jari. Možno sa prekvapivo ľahko zbavíte ranného smrkania, praskania a bolestí kĺbov. Treba len začať. Neváhajte dlho, jar je pred dverami. A ďalší cyklus začína až o rok!

očista tela očista pečene jarné očistné kúry jarná očista organizmu jarná únava očista hrubého čreva očista obličiek




Hodnotenie: 82.2%, 9 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Ing. Ján Tóthabsolvent FEI STU. Autor článkov, knihy, prekladateľ, prednášateľ a konzultant v oblastí zdravej výživy.


V súčastnosti riaditeľ spoločnosti WELEDA na Slovensku.

Súvisiace články


Diskusia: Jarné očistné kúry ...

    celkom zaujímavé

    Hydro colon terapia

    Vela som uz pocula o ucinnosti hydro colon terapia ohladom ocistenia organizmu ako dosledok kompletneho vyplachu hrubeho creva.
    Osobne uz zvazujem par mesiacov, ze by som sa podrobila tejto terapie, ale bohuzial som nenasla kontakt v Bratislave, kde by som to mohla podstupit.
    Poprosila by som Vas o pomoc ohladom kontaktu na sanatorium, ktora poskytuje sluzby takeho charakteru.

    Dakujem pekne vopred za skoru odpoved.
    Emese

    recepty

    Prosim Vas, rad by som vyskusal kuru zo citronovej vody, neviem vsak postup a sposob cvicenia. taktiez by som rad vedel ako navarit vyluh z brezovych kistov.
    Dakujem s pozdravom Vas citatel ivan

    otazka

    Prosim Vas ako sa robi klystir mozete mi popisat postup a ak sa neodhodlam na klystir je aj ina moznost ocisty hrubeho creva.
    za skoru odpoved vopred dakujem

    sprava

    Mam problem z hrubim crevom a chcela by som si dat spravit colon hydro terapiu ale neviem sa dopracovat ku kontaktom na medicinske zariadenia v Bratislave alebo v Trnave.Poprosila by som vas o pomoc.Potrebujem adresy a telefonne spojenia.Dakujem vopred o odpoved.
    Jani



Čítať celú diskusiu k článku (7 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií