Pre úplnosť - ( doplnemie k článku Jarné očistné kúry I ) - pri vysokom stupni zanesenia čreva sa nepodarí úplne odstrániť všetok odpad z čriev v priebehu týždňa. V takom prípade trvá celá procedúra približne 5 týždňov (2. týždeň klystír každý druhý, 3. týždeň každý tretí deň, počas 4. týždňa 2x a v piatom týždni už len raz). V každom prípade bývajú výsledky citeľné už po prvom týždni.
Pri obnove vylučovacích a vstrebávacích schopností sliznice čreva sa našim babičkám osvedčilo ovsené „mlieko“ (2-3 lyžice zomletého premytého osušeného ovsa – v obchodnej sieti ovos nájdete pod názvom nahý ovos - zaliali pol litrom horúcej vody a nechali 4-5 hodín v teple stáť, prípadne sa „mlieko“ dá pripraviť v termoske).
Pri nadúvaní a pálení záhy, ktoré je častým dôsledkom premnoženia nevhodných baktérií v tráviacom trakte, odporúčali počas očisty 1-2 týždne dennú konzumáciu listov cesnaku medvedieho (typická jarná rastlinka!). V prípade jeho nedostupnosti silnejšie účinkujúce - ale nevábne páchnuce - strúčiky obyčajného cesnaku.
Á propos – v minulej časti chýba tip pre tých, ktorým sa nepodarí obstarať sušené či čerstvé mladé listy brezy na očistu obličiek. Popýtajte sa v lekárňach na brezový sirup, alebo brezové horké...
Ak očistením nánosov z hrubého čreva a usadenín v močových cestách z veľkej časti obnovíme prirodzené vylučovacie schopnosti organizmu a tiež jeho prirodzenú mikroflóru, môžeme sa venovať usadeninám v žlčníku a pečeni, tiež očiste kĺbov, lymfy a ciev.
Nemožno ani vymenovať veľké množstvo symptómov ochorení vyvolaných dlhodobo zaneseným vylučovacím systémom tela. Medicína síce poskytuje prípravky na úľavu od bolestí, ktoré sú usadeninami zapríčinené, žiaľ, často s vedľajšími účinkami. A tie sa prejavujú pri dlhodobejšom používaní liekov predovšetkým na najdôležitejšom orgáne – na pečeni.
Ako pomôcť tomuto orgánu, ktorého správnu funkciu považoval lekár s úspechmi v liečbe tuberkolózy i rakoviny Dr. Gerson (1881-1960) za rozhodujúcu pri úspešnej liečbe ktoréhokoľvek vážneho ochorenia?
Pečeň – najväčšia a najťažšia žľaza v tele človeka - zbavuje krv od škodlivín a jedov, vytvára hormóny a enzýmy, skladuje glykogén (živočíšny cukor), prispieva tiež k tvorbe krvi atď. Podľa ázijských lekárskych poznatkov je pečeň korešpondenčným orgánom zraku a po očistnej kúre vraj nejeden pacient odložil okuliare. Najviac dáva pečeni „zabrať“ jej používateľ konzumáciou mäsových vývarov a popri mliečnych výrobkoch tiež alkoholom. Typickými príznakmi preťaženej pečene je budenie sa medzi jednou a treťou hodinou v noci, zhoršovanie zraku. Spôsobov očisty je niekoľko. Predpokladom je však čisté črevo, aby mohli žlčové výlučky, bilirubínové kamene a cholesterolové zhluky rýchlo opustiť telo a nestali sa v čreve zdrojmi sekundárnej infekcie. To je veľmi dôležité najmä pri razantnej 24-hodinovej kúre. Podľa niektorých liečiteľov sa podarí jednou takouto kúrou očistiť len štvrtinu pečene, preto je potrebné každého štvrť roka jej opakovanie. Jemnejšia, ale systematickejšia kúra podľa arabského lekára Avicennu odporúča počas 3-6 mesiacov každé ráno konzumovať na lačno 1,5 lyžice olivového oleja, lyžicu citrónovej šťavy a lyžicu pravého včelieho medu (ten nemusí byť). Postupne sa pečeň i žlčník zbaví prebytkov bilirubínu a cholesterolu, zmiznú gastritídy, zápchy a ďalšie ťažkosti, zlepší sa trávenie a metabolizmus tukov.
Odtok žlče môžete počas kúry či po nej podporiť občasným pitím záparu zo zmesi koreňa púpavy, koreňa jalovca, kôry krušiny a listov mäty (zmiešať v rovnakom pomere, zaliať 1 lyžicu 1 dl vriacej vody a hodinu lúhovať). Kamene v žlčníku a obličkách možno rozpúšťať postupne počas niekoľkých mesiacov tiež pravidelným pitím niekoľko hodín odstátej šťavy z červenej repy.
Výsledky prekvapia určite i lekára, ktorý poznal výsledky pôvodných pečeňových testov...
Po úspešnom očistení čreva a močových ciest môžete tiež uľaviť kĺbom. Večer uvarte v 3-4 dl vody asi 5 g vavrínových listov (bobkový list), nechajte celú noc stáť, ráno preceďte a v priebehu dňa postupne vypite. Jednorázové vypitie by mohlo mať nepríjemné následky v podobe krvácaní! Ak si chcete zvoliť pitie odvaru náväzne k jedlu, pite asi tretinu až pol pohára štvrť hodiny pred jedlom. Kúru opakujte obdeň počas 2 týždňov. Pri vysokom stupni zanesenia organizmu soľami je vhodné nepiť odvar už po ôsmej hodine večernej a pred spánkom spraviť klystírový výplach čreva, aby uvoľnené soli a hlieny mali voľnú cestu z tela von.
Sprievodné javy v podobe prechodných bolestí v hrdle a preťaženým lymfatickým systémom budú už len smutným dôkazom predchádzajúceho zanesenia, do rána by pri čistom čreve a obličkách mali prejsť.
Ak ste sa rozhodli i pre ďalšie dva kroky – očistu ciev a lymfy – odporúčam knižku odborníka naslovovzatého. Na tomto mieste by som musel opisovať z jeho knižiek. Najdlhšie žijúci známy americký výživár Dr. Walker, ktorý v niekoľkých malých tenkých knižkách zhrnul výsledky svojho viac než storočného bádania i svoje skúsenosti, v knižke Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy popisuje nielen prínos jednotlivých štiav k zdraviu človeka (očistu ciev a krvného riečišťa podporuje napríklad šťava z kiwi), ale v časti Detoxikácia uvádza veľmi jasne zdôvodnenia a podrobný postup pri očiste lymfy. Na 2-3 stranách popisuje použitú zmes citrusových štiav, jej pôsobenie i výsledky. Nájdete v nej i popis príčin vedúcich k žlčníkovým a ľadvinovým kameňom, nesprávnej funkcii žalúdka, atď., ktoré vám môžu pomôcť porozumieť vlastným zdravotným problémom a v budúcnosti sa im vyhnúť.
V týchto dvoch častiach sme sa venovali očiste telesnej schránky. S jarou však prichádza i obdobie vhodné nielen na upratovanie bytu, prostredia okolo našich obydlí či upratanie telesnej schránky. Nech už bola historická skutočnosť okolo existencie a ukrižovania Ježiša akákoľvek, symbolika Veľkej noci všetkým vnímavým pripomína, že jar je tiež časom príhodným pre zamyslenie sa nad vlastným duševným (i duchovným) stavom a možno i časom na očistu toho nehmatateľného...
V každom prípade, ak absolvujete čo i len 3 z 5 krokov jarnej očisty - črevo, obličky, pečeň, kĺby, lymfa - a urobíte tiež pár zmien zabraňujúcich dlhodobému prekysľovaniu organizmu (napríklad dožičíte si aspoň raz týždenne mrkvovú či inú zeleninovú šťavu, v lete „prepláchnete“ obličky namiesto Metaxy melónovou šťavou, zredukujete v jedálničku zastúpenie silne kyselinotvorných syrov a mäsa, vymeníte hypermarketové rýchlené ovocie a zeleninu za výživné v bio-kvalite a pod.), budete sa vo svojom tele cítiť minimálne o tri roky mladší. A po budúcoročnej jarnej kúre možno i o viac...
Ľudia, ktorí tieto očistné postupy každoročne či každý druhý rok absolvujú, majú zdravotne oproti ostatnej populácii vskutku pekných pár rôčkov k dobru.
J. Cingroš: Sám sobě doktorem
Dr. N.Walker: Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy
firemný bulletin WELEDA Nachrichten – jar 2003
http://www.doctoryourself.com/gersonspeech.html
http://www.rawfood.com/walker.html
Čítať celú diskusiu k článku (15 príspevkov) Pridať názor na článok