BIO spotrebiteľ

Cukrovka - ktoré potraviny znižujú hladinu cukru v krvi?

04.01.2006 06:34
Cukrovka je známa porucha metabolizmu. Cukrovka (Diabetes mellitus) je neschopnosť organizmu využívať cukry a iné sacharidy zo stravy spôsobuje vážne zdravotné problémy. Našťastie mnohé potraviny majú schopnosť znižovať zvýšenú hladinu cukru v krvi, a tým napomáhajú zdravšiemu životu ľudí s cukrovkou.

Všeobecne známa porucha metabolizmu - cukrovka, je neschopnosť organizmu využívať cukry a iné sacharidy zo stravy spôsobuje vážne zdravotné problémy a dokáže pekne komplikovať život postihnutým ľudom. A pritom je to len taká malá no o to vážnejšia chybička - nedostatok inzulínu, produktu slinivky brušnej. V posledných rokoch sa stala diabetes veľmi rozšírenou civilizačnou chorobou a čoraz častejšie sa týka aj detí.

Našťastie mnohé potraviny majú schopnosť znižovať zvýšenú hladinu cukru v krvi a tým napomáhajú zdravšiemu životu ľudí s cukrovkou. A dokonca poznáme aj mnohé rastliny, ktoré majú túto schopnosť. Nuž nielen umelé dodávanie inzulínu, ale skúste aj:

  1. Z rastlín napomáhajú ľubovník bodkovaný, baza čierna, plod jalovca, koreň púpavy, semeno ostropestreca mariánskeho, koreň nátržníka, plody feniklu, listy čučoriedok či nálev z orechových listov. Ale najlepšie je použiť zmesi týchto byliniek pripravené skúsenou bylinkárkou podľa typu a závažnosti vášho problému. Žerucha ako posýpka v polievke, či na nátierkách - odporúčaná 1 čajová lyžička denne - výborná vec!

  2. Ovocie - ideálom je grapefruit či jahody. A taktiež melón, slivky, banány. Napríklad tiež sušené brusnice alebo čučoriedky sú plody, schopné znižovať cukor v krvi.

  3. Zelenina - baklažán, uhorka, hlávkový šalát, tekvica, cukina a pravidelná konzumácia surovej či kyselej kapusty dokáže veľmi napomáhať. Cibuľa a cesnak ako tradičné liečebné prostriedky nesklamú ani pri cukrovke.

  4. Strukoviny, ktoré majú schopnosť pomaly uvoľňovať živiny. Napríklad sója či sójové produkty ako tofu syry, nátierky, šošovica.

  5. Obilniny taktiež pomaly uvoľňujú energiu, čiže sú vhodné. Napríklad ovos a vločky z neho.

  6. Potraviny: ryža natural, celozrnné potraviny - obsahujú veľa vlákniny, tá spomaľuje vstrebávanie cukrov, čiže potrebujete zvýšiť príjem vlákniny. Jablčná vláknina je tiež vhodná.

  7. Koreniny: kurkuma, škorica, klinček, bobkový list. Používajte kari, indickú zmes korenia, je výborná pri cukrovke.

  8. Vitamíny: Zvýšte príjem vitamínov skupiny B - napríklad Pangamin BiFi. V pšeničných klíčkoch a otrubách nájdete potrebný chróm, horčík a aj zinok. Sú veľmi dôležité pri harmonizácií vstrebávania cukrov, zvýšte ich príjem. Horčík nájdete v obilovinách či fazuli, chróm prirodzene v pivovarských kvasniciach, syroch, celozrnnej múky, zemiakoch. Zinok nájdete v tekvicových, sezamových semenách, hubách, kuracom mäse, šošovici, obsahuje ho aj kakao.

  9. A to najúčinnejšie na záver - začnite sa viac pohybovať, plávať, bicyklovať.
    Pohyb je pri cukrovke jedna zo základných rád. A i napriek všetkým problémom váš život bude spokojnejší a lepší.

    Prajem vám to zo srdca.

 

hladina cukru v krvi cukrovka




Hodnotenie: 85%, 16 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Diskusia: Cukrovka - ktoré potraviny znižujú hladinu ...

otazka

Dobry den,
precitala som si clanok, ake potraviny sa odporucaju pri cukrovke. Su tam niektore potraviny, napr. melon, banany, ktore mi lekarka vyslovene zakazala jest. Mozem teda otazku ako je to?
Dakujem Renata
Renáta

CUKROVKA

JA MAM CUKROVKU UZ 10 ROKOV SNASTE ZIT NORMALNE CIMVIAC NATO MILITE TIM VIAC STE CHORY
JOZEF

Je to veľmi povrchne urobený článok!!!

V tomto článku je ochorenie Diabetes Mellitus - ľudovo nazývaný "Cukrovka" a tiež aj potraviny vhodné pre diabetikov opísané veľmi povrchne.

Po prvé - existuje viacero typov tohoto ochorenia a pri každom type veľmi pomáha racionálna strava a dostatok pohybu.

Ale žiaľ pri diabete typu 1 iba tieto dve súčasti liečby nestačia a je potrebné organizmu dodávať inzulín prostredníctvom injekcií.

Po druhé - pozor na konzumáciu niektorých potravín vymenovaných a odporúčaných diabetikom v tomto článku !!!

Nezabúdajte na dva veľmi vážne faktory pri konzumácii potravín a to na obsah sacharidov v konkrétnom množstve a na tzv. glykemický index potravín.
Tieto veci tento povrchný článok vôbec nespomína.

Diabetik musí o svojej chorobe vedieť veľmi veľa a k získaniu informácií mu môže pomôcť aj internet, ale nie takto povrchne napísaným článkom.

Oveľa viacej sa o diabete a jeho typoch dozviete z veľmi dobre spracovaných rozhovorov s MUDr. Michálkom - riaditeľom Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni na webovskej stránke: http://www.kontakt50.sk/zdravie-tela/cukrovka a veľa, naozaj veľa sa dozviete o svojom ochorení.
eng

Re: Cukrovka

Cukrovka je veru zla choroba, ale nie je neliecitelna. Preco vlastne vznika? Preco vlastne zvnikaju rozne choroby? Jednoducho preto, ze nase telo je vystavene roznym baketeriam a virusom, proti ktorym nemame dostatok obrannych latok. Na to, aby sme ich ziskali potrebujeme odpocinok a spanok, ale samozrejme aj vyzivove doplny. Nehovorim o umelych a chmickych! To urcite nie. Tie treba z tohto sveta znicit, lebo nam vobec nepomozu. Skor nam len uskodia. Treba ovocie zeleninu a to vo vyvazenom mnozstve. Jednoznacne nejlepsie je na tom ovocie acai, ktore pomaha vsetkym moznym ochoreniam a jednou znich je aj spominana cukrovka. Pravidelnym uzivanim ju dokazeme uplne eliminovat. Samotne acai nie je vzdy to najlepsie riesenie resp nie naucinnejsie pre kazdeho a preto ho treba doplnat aj inymi ovocim. Co som nasiel na internete tak je to napoj z acai, pomaha v roznych problemoch, ako napr cukrovka - uravuje hladinu cukru, zlepsuje krvny tlak, znizuje cholesterol a kadeco ine... Moje osobne skusenosti su vybortne, tak by mohli pomoct aj inym...
Bystrik Kacer

Re: Cukrovka

Ahojte, som buduci vyzivovy poradca. Sama som mala mnohe problemy, i ked zatial nic vazne, ale podchytila som ich nastastie vcas. Uz som sa necitila dobre a mala som mierne zvysene hodnoty cholesterolu, zvysene, pecenove testy, aj zapalove hodnoty CRP. Trosku zvyseny tlak 130/80. V podstate este vsetko relativne v norme, ale uz vo mne tikala casovana bomba. Ta ma meno metabolicky syndrom. Z neho sa po case vyvijaju tie najhorsie civilizacne choroby - cukrovka, alergie, kardiovaskularne choroby, trombozy, ateriosklerozy a rakoviny.
Zacina to tam, ze zaciname priberat, sme unaveny... a po case sa mozeme citit velmi zle, ideme k lekarovi, ten nam najde niektoru z chorob a kolotoc uz nabera velke obratky. Hladame riesenie, lekari nam z neho moc nepomozu, ani nas nijako nepodporia.
Ja som sa bala ist k lekarovi, lebo viem, ze by som vliezla do niecoho z coho cesta von je velmi tazka.
Nebudem sa rozpisovat o pricinach, ale o tom, ze je to riesitelne a da sa to zvladnut celkom dobre a s dlhou perspektivou, bez pouzivania tabliet, bez vyzivovych doplnkov. Riesenie sa vola dobre nastavena strava a vyziva na mieru kazdemu cloveku. Strava je liekom. Program sa vola metabolic balance. Zostavil ho nemecky lekar zaoberajuci sa vyzivou MUDr. Funfack. Su v nom zohladnene najnovsie vedecke vyskumy. Viac sa mozete docitat tu: (reklama bola zmazana - ADMIN).
Ak vas tieto informacie zaujali, som certifikovany poradca programu metabolic balance a mozete mi napisat na mail: pdanka@chello.sk
Danka Pohlodova



Čítať celú diskusiu k článku (40 príspevkov)   Pridať názor





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike