BIO spotrebiteľ

Krčové žily

18.02.2005 00:00
Kŕčové žily - varixy, sú nepríjemné ochorenie. Nebudem sa zaoberať tým, aké sú príznaky, či príčiny ochorenia. Poviem Vám pár slov aká strava je vhodná, ak Vás trápia krčové žily, a tiež aj niekoľko zásad ako krčové žily liečiť, resp. ako im predchádzať.

Hlavný "liek" je pohánka. Obsahuje rutín, ktorý je vynikajúcim liekom na kŕčové žily. Konzumovaná v akomkoľvek jedle aspoň 2x týždenne napomáha pri zlepšení stavu cievneho systému.

Ďalšie potraviny

Zelenina - cibuľa, cesnak, pažítka, rajčiny,čerstvé mladé lístky žihľavy. Rajčiny zlepšujú stav ciev, treba ich intenzívnejšie konzumovať.
Nápoje – šťavy z grapefruitov, citrónov, pomarančov.
Čaje – pohánkový, šípkový, žihľavový, zmes bylín.

Všetky uvedené potraviny skúste vkladať do jedál čo najviac. Z pohánky krupice je výborná kaša, lámanka je výborná do fašíriek, krúpy ako príloha k jedlu, či samostatne, vločky k raňajkám.

Malý TIP: Uvarenú pohánku ochutíte bylinkami, posypete opraženou cibuľou a k tomu zeleninový šalát.

Zásady liečby a prevencie

  • upravte si stravu tak, aby ste viac jedli celozrnné potraviny, strukoviny, ovocie, zeleninu
  • každodenná sprcha studenej vody od chodidiel hore
  • prechádzky, bicykel, plávanie
  • ak máte nadváhu, snažte sa ju znížiť (bodmi uvedenými vyššie Vám to pôjde ľahko)
  • vykladajte si nohy na stôl čo najčastejšie
  • nefajčite





Hodnotenie: 80%, 16 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Diskusia: Krčové ...

    Krcove zily

    Zial krcove zily su predovsetkym dedicneho charakteru a ak clovek vytvori este podmienky /ma sedave zamestnanie alebo stoji stale na nohach/ ine riesenie ako podstupit chirurgicky zakrok a netrpiet bolestami nie je. Mala som panicky strach ist na operaciu. Raz som pocula v praci v radiu, ze v Ziline odstranuju nejakou novou metodou krcove zily. Islo o laserovu metodu, kde zily nevytrhavaju. Podstupila som zakrok a musim Vam povedat, ze odvtedy mam chvala bohu pokoj. Ak mate zaujem sa dozvediet mile citatelky o tejto metode, pozrite si stranku http://www.zilpo.sk
    Janka

    Chirurgicke odstranenie varixov

    Mile damy, ako chlap vtupujem do vasej varixovskej diskusie...
    Na krcove zily som mal asi dedicne prepoklady, ale "pomohol" som im rokmi vrcholoveho sportu: behal som denne 16-20km. Potom som zrazu prestal a zacal som sa venovat sedavemu zamestaniu a okrem toho som casto jazdil stovky kilometrov v aute... Zily sa ozvali tak, ze som nemohol ani v noci spat.

    V tom case som pracoval v Nemecku, takze som sa tam zacal liecit. Miestny internista nebol velmi super a snazil sa ma liecit mastickami a liekmi. Ked som mu po pol roku buchol do stola a povedal, ze potrebujem liecbu specialistom. Asi sa zlakol, lebo ma odporucil na jednu z najlepsich sukromnych klinik v SRN v Bad Nauheim pri Frankfurte.
    Ked ma tam vysetril profesor - svetova kapacita v odbore - okamzite mi dali termin na operaciu, hoci aj tam sa zvykne cakat na operaciu 4-6 mesiacov.

    Operovali mi len lavu nohu (prava bola vtedy este ako tak OK) v lumbalnej anesteze. Polezal som si na klinike (ktora bola vlastne krasne sanatoriom v kupelnom parku) jeden tyzden a potom som sa doliecoval doma 3 tyzdne. Za nejaky cas sa dala noha do poriadku a este aj dnes, po 4 rokoch mozem behat (skoro) ako pred tym. Za cely ten spas (vcitane pobytu v sanatoriu s hotelovou stravou a casnikmi) som doplacal na nase asi 10 000 Sk, zvysok isiel z mojej zdravotnej poistky.

    Zacina ma vsak pobolievat prava noha a tusim, ze to bude treba riesit. U nas na Slovensku ale neviem kde, hoci pracujem v medicine.

    Sklerotizaciu i laser mali moznost vyuzit i na klinike v Bad Nauheim, ale robia to len v urcitych jednoduchsich pripadoch. Sklerotizacia je vratny proces a neodporucaju ju skoro nikomu.

    O laseri neviem toho prilis, ale keby bol naozaj taky super, vyuzivali by ho viac aj ti specialisti v Nemecku.
    Mozno sa mylim, ale tiez sa mi to zda ako docasne riesienie, ktore ma esteticke vyhody (hlavne pre zeny) a da sa z neho urobit rychly a vynosny business pre male sukromne kliniky (robit ozajstnu chirurgiu naozaj nemozete robit hocikde..). Cize dajte si pozor na reklamne finty a vsetky si pred vasim rozhodnutim dokladne preverte alebo s viacerymi lekarmi skonzultujte...

    Ja mam po operacii 3 neviditelne jazvicky a noha sluzi dobre. Neviem, ale kde by to u nas tak dobre urobili prave vam...
    pozorovatel

    Krcove zily

    Takze aj ja mam krcove zily a precitala som si vsetko o novej operacnej metode pomocou lasera. Zial nikde som sa nedocitala, kolko asi tento zakrok stoji a tak prosim kazdeho, hlavne pani Janku (autorku predchadzajucej pripomienky) aby mi poskytla aj tieto informacie.
    A dakujem aj inym , ktori mi pomozu svojou informaciou ci nazorom.
    Katka

    Varixy

    Dobrý deň, prosím o radu.
    Kožná lekárka mi predpísala Detralex na krčové žily. Prosím o radu alebo skúsenosti s užívaním tohto lieku. Varixy mi operovali klasicky. Chcela by som vedieť či Detralex mi pomôže v tom, aby sa mi nevytvorili nové.
    Verona

    krčové žily

    Už som raz podstúpila operáciu krčových žíl na jednej nohe po pôrode, ale mám znovu problém s druhou nohou, zaujímali by ma informácie o operácii pomocou laseru, a koľko stojí taká operácia.

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
    Dvorči



Čítať celú diskusiu k článku (133 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií