BIO spotrebiteľ

Chudokrvnosť (anémia) - vhodná strava

28.11.2005 10:30
Ak máme dlhodobý nedostatok hemoglobínu, vzniká chronická únava a anémia. Hemoglobín je farbivo našej krvi. Prečo by malo záležať na obyčajnom farbive? A ako sa vhodne stravovať vás trápi chudokrvnosť?

Hemoglobín, nie je také obyčajné farbivo. Obsahuje železo, ktoré je nutné pre prenos kyslíka do tkanív tela. A taktiež červené krvinky, ktoré ak chýbajú, trpí organizmus tiež. Dlhodobá únava, vyčerpanosť, bledosť, roztržitosť sú príznakmi chudokrvnosti. Liečenie a presné určenie pôvodu ochorenia patrí do rúk lekárovi. Ale vy si môžete dopomôcť k zlepšeniu krvného obrazu aj sami. Vhodnou stravou.

Najlepším liekom na chudokrvnosť je bezpochyby čerstvá šťava z červenej repy. Cvikla, ako sa jej ľudovo hovorí, je silným a tradičným prírodným liečivom na anémiu. Denná dávka by mala byť pol litra šťavy a najlepšia kombinácia je s mrkvovou šťavou pre lepšie trávenie a harmonizovanie práce tráviaceho traktu, stimuluje ho k lepšej činnosti. Ale môžete vyskúšať aj jablčný mušt.

Zelenina, ktorej prísun vám pomôže: strukoviny, hlavne šošovica a biela fazuľa. Ďalej rajčiny, cibuľa a pór.
Bylinky ako pažítka a petržlenová vňať používajte do polievok, šalátov, na chleba.

Ovocie: jahody a hlavne marhule sú považované za vynikajúce pri regenerácii hemoglobínu. Či čerstvé či sušené a opätovne namočené sú vhodné na dennú konzumáciu. Jablká a ostružiny sú tiež ideálne.
Orechy sú energeticky veľmi výdatné, čiže ich denná konzumácia by nemala byť vysoká. Maximálne 15ks malých orieškov a lebo 8-10ks veľkých. Najmä mandľové a para orechy, pistácie sú vhodné pri anémii.

Semená tekvice a sezamu by vo vašom jedálničku nemali chýbať.

Vysokým obsahom železa sa pýši aj pšeno, ktoré sa opäť vracia do jedálničkov. Neviete čo s ním? Chutných receptov je dosť, napr. Pšenový pohár, alebo Nákyp zo pšena.

Z korenín je vhodné karí korenie, ideálna zmes, ktorá zároveň napomáha aj pri znižovaní cholesterolu.

Z nápojov je odporúčaný šípkový čaj.

Ak potrebujete výraznejšie zvýšiť hladinu železa, vedzte, že sa nachádza aj v kuracom a chudom mäse, vo vaječným žĺtkoch. Kyselina listová sa spoluúčastňuje na tvorbe krvi a nachádza sa v listovej zelenine a celozrných potravinách.

Nuž nech sa vaša krv opäť začervená :)

železo v strave železo v potravinách železo v ovocí železo znížený hemoglobín nedostatok železa chudokrvnosť anémia únava organizmu




Hodnotenie: 83.8%, 95 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Diskusia: Chudokrvnosť (anémia) - vhodná ...

    nedostatok železa

    zistili mi nízku hladinu hemoglobínu,može to byť sposobené tým, že mi brali krv počas menštruácie?
    gaga

    super

    Aj ja aj môj ročný synček máme nízke hodnoty hemoglobínu. Musím dodať, že sa stravujeme takmer vegetariánky (občas ryba).
    Pri rozhovore s lekármi som vždy poučovaná o tom, ako máme jesť mäso, práve kvoli železu a samozrejme s veľkými výhradami na takmer vegetariánske stravovanie malého dieťaťa.

    Preto som veľmi rada, že ste uviedli toľko rastlinných zdrojov, ktoré dopĺňajú železo v organizme. Bolo by super, keby si takéto niečo prečítali i lekári, ktorí na mäso nedajú dopustiť a na železo nám radili hovädzinu a teľacinu.


    Ďakujeme za skvelé tipy.
    Janka a Timurko
    Janka

    nedostatok železa

    zistili mi nízku hladinu hemoglobínu, aké vyšetrenia ma ešte čakajú?

    Zdravim:) Mam 15 rokov a len pred tyzdnom mi zistili anemiu. Na chudokrvnost trpela aj moja st. sestra a mamca bola chudokrva ked cakala mna a aj sestru. Bleda som bola uz od malicka ale krvny obraz som mala vzdy dobry az vyborny... Casto sa citim unavena aj z najmensej cinnosti a som roztrzita. Bola som na krv a vysletky boli slabe az hrozne.. mam zeleza asi ako batola. Len vcera som sa vratila z nemocnici ( a doma si vsetko vazim viac :-) ) tam mi porobyli tie najrozlicnejsie vysetrenia a dospeli k tomu, ze je to ASI nutricneho charakteru, cize zo stravy... 3 mesiace budem uzivat tabletky Maltofer a potom uvidim co dalej... Chcem normalne fungovat ! Prajem vsetkym chudokrvním: Vela sily a skore uzdravenie ;-)
    Mary

    Alenke

    Dobrý den Alenka, dakujeme za váš nápad, je veľmi fajn, len naráža u nás na detail dosť podstatný - v mnohých prípadoch nie sme kompetentní odpovedať na presné lekárske otázky.. pracujeme v inej oblasti.. ale ak vieme - odpoveď či názor povieme.. sme radi, ked sa na našich stránkach komunikuje.. A vaša otázka ohľadne menštruačnej krvi - stráca sa, ale množstvo je zanedbateľné pre zdravú ženu, deficit sa doplní.. ale domnievam sa, že ak je príliš silný menzes a máte problémy s tlakom či bolesti či ste malátna, treba rozhodne zvýšiť príjem železa stravou alebo navštíviť lekára.. nuž pekný den prajem.
    Redakcia
    dandy



Čítať celú diskusiu k článku (121 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií