BIO spotrebiteľ

Kozy, kozie mlieko
alebo ako na chov kôz

06.09.2005 06:32
Kozy sú zaujímavé tvory. Ani po zdomácnení sa ich duch neotupil. Kozy sa chovajú pochopiteľne pre mlieko. Kozie mlieko je snáď najzdravšie a vraj najpodobnejšie materskému. Ako na chov kôz? A čo má rada taká koza?
Kozy sú zaujímavé tvory, jeden z mála živočíchov, ktorým aj po zdomácnení sa neotupil duch. Ich povaha je ohnivovzdušná, čiže od nich nemôžete očakávať, že budú pokojné a pomalé ako ovce či kravy. Je to bystré zviera a v svojich hodnotách má vyhradené miesto aj pre zmenu a vtip. Čiže ľudia slabšej a netrpezlivejšej povahy nech radšej na voľný chov kôz zabudnú. Oni sa nikdy nebudú tešiť z toho, keď im koza vedierko pri dojení vykopne, lebo cudzí ľudia na ňu pozerajú, či koza, čo zoskočí z dvojmetrovej výšky, kam sa tajne chodí najesť a za pár hodín kľudne porodí svoje prvé kozľa.

Inak koza sa dá chovať aj v menej vtipnom chove - v stajni, s uväzovaním na lúke či pod kríkmi. Ale je dobré, keď má svoju ohradu, kde sa môže pásť. Aj pre kozu je dobré, keď pozná svoje hranice.

Prirodzené prostredie pre chov kôz sú pasienky, koza ožiera listy a kôru kríkov, čím ich vlastne udržiava. Je úplne skvelá pri obnove pasienkov. Pisateľ uväzuje kozy len núdzovo a to zvyčajne len jednu, aby ostatné odklonila od domu či podľa potreby. Na privolanie prídu k dojeniu, najmä keď sú zvyknuté na prikrmovanie (konáre bazy, šrot).

Do stajne dávame kamennú soľ, na noc čerstvú vodu. Podstieľkou sú listy či slama a v zime sama si naťahá pod seba aj seno.
Odčervuje sa u nás na jar a na jeseň. Proti parazitom zvnútra aj zvonku sa používa hustý odvar z jelšovej kôry. Na zime, keď nie je veľký sneh, sa rada dokrmuje kôrou z mladých porastov.

Dnes sú na Slovensku rôzne kozy - biele, hnedé, čierne, rohaté aj bezrohé. Pri výbere ani tak nezáleží na rase, ako skôr na rodičoch. Či bola matka dobrá dojka, či boli zdraví.

Kozie mlieko je snáď najzdravšie a vraj najpodobnejšie materskému. Vraví sa že smrdí. Asi to závisí od ustajnenie a spôsobu chovu. Dnes mnohí chovajú kozu z dôvodov liečiteľných schopností kozieho mlieka, v ktorú ľud verí. Okrem alergií sú to aj nádorové ochorenia, ktorých stav kozie mlieko zlepšuje. Z kozieho mlieka sa dá vyrobiť skvelý a veľmi cenený syr, ale aj tvaroh, chutná bryndza, oštiepky, žinčica. Srvátku a psiarku (to je srvátka po žinčici) majú radi čuvače, strážne psy.

Ak sa obávame nákazy z kliešťov, mlieko prevárame alebo pasterizujeme.

Chuť mlieka sa odráža od stravy. Preto sú najlepšie voľné pasienky, kde si môže voľne vyberať. Vtedy má spravidla chutné a dobré mlieko. Striedavá chuť je len pri uväzovaní na rôzne stanoviská. Takže doprajme kozám to, čo potrebujú a budeme mať z nich všestranný úžitok.

( Spracované podľa článku Miroslava Žiarislava Švického z časopisu Diva , Leto 2005 )





Hodnotenie: 91.2%, 18 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Diskusia: Kozy, kozie ...

    Spolek pratel koz - www.kozy.cz

    je obcanska iniciativa lidi, kteri povazuji kozu za dobreho lidskeho pritele, a kdyz kozy chovaji, nedelaji to prvorade pro uzitek, ale z lasky a pro potechu okoli i svoji.

    Prosim p. Neoral, to malo byt co? Clanok, ktory pise o chove koz, by mal byt pranierovany za nejake metafory o dusi? Nedajte sa vysmiat! Kto chova kozy, alebo sa chc o nich nieco doszvediet, ukrcite nie je zvedavy na Vas siahodlhy vyklad o dusi. Uvital by som viacej odbortnych clankov o chove koz.Ja ich chovam 20 rokov a zistujem ze by bolo na case sa o nich nieco aj naucit. AK ma niekto nejake znalosti, napiste, rad sa podelim.
    jopal

    Kozy majú dušu,tak neviem komu záleží na vyvracaní tejto skutočnosti.Kozičky mam rada,zbožňujem ich.Sú rozkošné,milé,prítulné a majú dobré mliečko.Cítia,či ich máte radi a od toho sa odráža ich osobnosť.
    fivevet

    re: aj my mame doma kozu

    ... konecne zaujimava stranka:) a velmi osozna... my tiez chovame kozy a mnoho okolo nich sme sa museli naucit na vlastnych chybach. Ak koza nechce zrat a pit - treba vyskusat viacej veci, napr. mozno jej chybaju mineraly a sol - co je velmi potrebne pre zdravie kozy - najlepsie je dat jej liz (mineralnu sol), alebo aspon vlaznu vodu dobre osolit a vyskusat dat jej vypit. Ak ma problem s travenim, pomoze soda bicarbona (priamo do pyska nasypat polievkovu lyzicu a dat jej zapit vodu, alebo sodu rozmiesat v troske vody a vliat jej to priamo do pyska). V pripade, ak bola pripustena, blizi sa mozno chvila porodu - pred nim takisto odmieta zrat a pit. Alebo moze byt v ruji. Je velmi vela dovodov, preco docasne odmieta stravu. Bola odcervena? Ak nie, tak to treba urobit a v priebehu niekolkych dni sa to upravi (lieky na odcervenie sa daju kupit aj v lekarni). Mohlo byt zatuchnute alebo zaplesnene seno, niekto jej mohol podat nevysuseny alebo splesnety chlieb a pod. My v tomto zimnom obdobi varime nasim kozenkam "maglajz" - tomu ziadna neodola! :) Do velkeho hrnca dam varit vodu, do nej pridam hodne soli, nastruhane surove (dobre umyte) zemiaky, ovsene vlocky, trochu lanoveho semiacka, kukuricnu krupicu, trocha srotu, otrub alebo i celeho zrna - necham povarit (vznikne take nieco ako haluskova voda) - necham to trochu ochladit a este kym je to vlazne (moze byt i teple - nie horuce), im to dame vypit. Manzel ma prave stopol, ze privela pisem - tak uz iba na zaver vsetkych milovnikov koz pozdravujeme a zelame vela radosti s nimi! :)
    marika

    Prosim o vysvetlenie

    Jozef, skuste mi vysvetli co znamena: 1. ...Hanka Zemanová je dušou komplexu ALBIO; 2. ...článok od J Tótha, odborníka telom i dušou; 3. ... Radka Hradila, ktorý je dušou celého projektu; 4. ... a ešte som kdesi videl, ale teraz to nemožem násť, že aj Klaudia je dušou stranok BIO spotrebiteľ. Rád si to nechám vysvetliť, aj keď duša a duch su slova s inym vyznamom. Kozy nám dúfam prepáčia:)
    Pavol Fábry



Čítať celú diskusiu k článku (72 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Ekologické poľnohospodárstvo
Ekologické poľnohospodárstvo - informácie, aktuálne udalosti, pozvánky na akcie, novinky v legislatíve, život na ekofarmách ...



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií