BIO spotrebiteľ

Recepty z vysokej školy

17.10.2005 09:09

CÍCEROVÁ NÁTIERKA

(uverejnená v Štiavnickom živote, Z.Gallayová)
Potrebujeme:

  • 1/2 šálky BIOcícera
  • 2 lyžičky oleja (najlepšie olivového)
  • 30 g masla
  • 1 kocku taveného syra (Lunex, Syrokrém a pod.)
  • 1 biely jogurt
  • 1 cibuľu
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • soľ


Postup:
Cícer preberieme od prípadných nečistôt, premyjeme a necháme namočený cez noc (alebo aspoň 4 – 6 hodín). Potom v čerstvej vode uvaríme a necháme vychladnúť. Rozmixujeme (alebo cícer roztlačíme a vymiešame) so všetkými prísadami okrem cibule, ktorú nakrájame na malé kúsky a pridáme na koniec. Podávame natreté na chlieb alebo tmavé pečivo, ozdobené rajčinami alebo červenou paprikou.

Tip pre gazdinky:
Uvarený a čiastočne vychladnutý cícer osmažíme na troške oleja a mierne posypeme soľou – získame veľmi chutnú a lacnú náhradu zemiakových lupienkov, arašidov a pod.

Predvýplatová nátierka

(uverejnená v Štiavnickom živote, Z.Gallayová)
Potrebujeme:

  • 100 g zŕn BIO ovsa nahého
  • 2 vajcia
  • 70 g masla
  • 1 červenú (príp. bielu) cibuľu
  • 1 kocku taveného syra (Lunex, Syrokrém a pod.)
  • 1 polievkovú lyžicu bieleho jogurtu
  • 1 čajovú lyžičku kečupu
  • soľ


Postup:
Ovsené zrná preberieme od prípadných nečistôt, premyjeme a necháme namočené cez noc. Potom ich prepláchneme a dáme variť. Vajcia uvaríme na tvrdo a nastrúhame, cibuľu očistíme a nakrájame. Vymiešame vajcia s maslom, syrom, jogurtom, kečupom a soľou. Pridáme cibuľu a vychladnuté zrná. Chlieb alebo pečivo natreté nátierkou ozdobíme rajčinou, paprikou alebo kyslou uhorkou.

Tip pre gazdinky:
Ovsené zrná môžeme pridávať do ďalších nátierok (napr. sardinkovej). Zvýšia nielen ich množstvo a sýtosť, ale naviac sú zdrojom vitamínov B, E, horčíku, železa, zinku, mangánu a ďalších potrebných látok.

Špaldovo-tvarohový koláč

Potrebujeme:
na CESTO:

  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 0,5 hrnčeka oleja
  • 1 biely smotanový jogurt (zvolenský)
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček celozrnnej BIO špaldovej múky hladkej
  • 1,5 hrnček celozrnnej BIO špaldovej múky hrubej
  • 1 prášok do pečiva


na PLNKU:

  • 1 tvaroh
  • med na osladenie
  • 1 vajce
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica Zlatého klasu (nemusí byť)


Postup:
Plnku pripravíme vymiešaním všetkých prísad. Pri príprave cesta najskôr vymiešame cukor kryštálový aj vanilkový s vajcami. Potom postupne pridávame ostatné suroviny. Polovicu cesta vylejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech. Na cesto ukladáme lyžičkou kôpky plnky, ktoré opatrne rozotrieme po celej ploche plechu. Zalejeme druhou polovicou cesta. Vložíme do dobre vyhriatej rúry a pečieme.

Tip pre gazdinky:
Na cesto ukladáme kôpky plnky striedavo s mandarínkovým kompótom.






Hodnotenie: 73.4%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: Recepty z vysokej ...

    Myslim ze je to vyborne.
      Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Recepty, zdravá výživa
Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií