(uverejnená v Štiavnickom živote, Z.Gallayová)
Potrebujeme:
Postup:
Cícer preberieme od prípadných nečistôt, premyjeme a necháme namočený cez noc (alebo aspoň 4 – 6 hodín). Potom v čerstvej vode uvaríme a necháme vychladnúť. Rozmixujeme (alebo cícer roztlačíme a vymiešame) so všetkými prísadami okrem cibule, ktorú nakrájame na malé kúsky a pridáme na koniec. Podávame natreté na chlieb alebo tmavé pečivo, ozdobené rajčinami alebo červenou paprikou.
Tip pre gazdinky:
Uvarený a čiastočne vychladnutý cícer osmažíme na troške oleja a mierne posypeme soľou – získame veľmi chutnú a lacnú náhradu zemiakových lupienkov, arašidov a pod.
(uverejnená v Štiavnickom živote, Z.Gallayová)
Potrebujeme:
Postup:
Ovsené zrná preberieme od prípadných nečistôt, premyjeme a necháme namočené cez noc. Potom ich prepláchneme a dáme variť. Vajcia uvaríme na tvrdo a nastrúhame, cibuľu očistíme a nakrájame. Vymiešame vajcia s maslom, syrom, jogurtom, kečupom a soľou. Pridáme cibuľu a vychladnuté zrná. Chlieb alebo pečivo natreté nátierkou ozdobíme rajčinou, paprikou alebo kyslou uhorkou.
Tip pre gazdinky:
Ovsené zrná môžeme pridávať do ďalších nátierok (napr. sardinkovej). Zvýšia nielen ich množstvo a sýtosť, ale naviac sú zdrojom vitamínov B, E, horčíku, železa, zinku, mangánu a ďalších potrebných látok.
Potrebujeme:
na CESTO:
na PLNKU:
Postup:
Plnku pripravíme vymiešaním všetkých prísad. Pri príprave cesta najskôr vymiešame cukor kryštálový aj vanilkový s vajcami. Potom postupne pridávame ostatné suroviny. Polovicu cesta vylejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech. Na cesto ukladáme lyžičkou kôpky plnky, ktoré opatrne rozotrieme po celej ploche plechu. Zalejeme druhou polovicou cesta. Vložíme do dobre vyhriatej rúry a pečieme.
Tip pre gazdinky:
Na cesto ukladáme kôpky plnky striedavo s mandarínkovým kompótom.