Čo je to vlastne GMO (geneticky modifikovaný organizmus)? Aké rizika GMO prinášajú? Ako spoznáme GM potravinu? A aká je situácia na slovenskom trhu?
Čo je to vlastne GMO (geneticky modifikovaný organizmus)?
V génoch je uložená informácia o stavbe každého živého organizmu a jeho fungovaní. V prírode sa krížia, teda kombinujú gény iba blízko príbuzných druhov alebo jedincov v rámci rovnakého druhu. Genetické inžinierstvo však umožňuje prenášať gény i medzi úplne odlišnými druhmi, a meniť tak živé organizmy spôsobom, ktorý by v prírode nebol možný. Vedci napríklad v rámci výskumu vkladajú do DNA paradajok gény z baktérie, do jahôd gény z ryby a do ovocia gény ľudské. Takto vznikajú geneticky modifikované organizmy, ktoré bývajú označované skratkou GMO.
Aké rizika GMO prinášajú?

Ceresol – olej s GMO
Súčasné poznatky o vplyve GMO na ľudské zdravie nie sú dostatočné. O dlhodobých účinkoch nevieme povedať vôbec nič, keďže neexistujú štúdie, ktoré by takéto vplyvy na ľuďoch skúmali. Už dnes vieme, že niektoré GMO môžu predstavovať reálne riziko vzniku alergií a tiež, že niektoré GMO obsahujú gény odolné voči antibiotikám, čo môže v konečnom dôsledku znížiť účinnosť antibiotík v ľudskom tele.
V diskusii o bezpečnosti potravín s GMO sa stretávame u zástancov s rezolútnym vyhlásením, že tieto potraviny sú viac sledované ako bežné potraviny a z toho dôvodu majú byť dokonca zdravšie. Akékoľvek negatívne dopady na človeka odmietajú. Geneticky modifikované organizmy sa však u nás objavili iba v poslednej dobe. Z vedeckého hľadiska je predčasné hovoriť o možnom dopade na ľudský organizmus. Navyše jeden typ GMO môže mať iný vplyv ako druhý. Pri vyhodnocovaní bezpečnosti GMO sa väčšinou vychádza z materiálov poskytnutých spoločnosťou, ktorá osivo uvádza do predaja.
Zaujímavý prípad pri povoľovaní GMO nastal, keď firma Monsanto nechcela zverejniť kompletnú štúdiu u GM kukurice MON 863, pričom žiadala o povolenie uvedenia na európsky trh. V júni 2005 prehrala súd s organizáciou Greenpeace a štúdiu musela zverejniť. Vysvitlo, že potkany kŕmené touto kukuricou mali poškodené vnútorné orgány a poruchy v krvnom obraze. Po zverejnení tejto štúdie upozornili renomovaní vedci, že je potrebné pokračovať v odborných prácach a testovať vplyv GM kukurice na zdravie. Európska komisia napriek ich odporúčaniam 13. januára 2006 GM kukuricu MON863 povolila na európsky trh na potravinárske účely.
Poprední vedci Ruskej akadémie vied zistili napr. pri pokusoch s potkanmi a geneticky modifikovanou sójou negatívne dopady tejto plodiny na zdravie testovaných zvierat. Štúdia, o ktorej informoval britský The Independent uvádza, že viac ako polovica potomstva potkanov kŕmených geneticky modifikovanou sójou zahynula počas prvých troch týždňov života. Podľa autorov štúdie je to šesťkrát viac úmrtí ako medzi potkanmi, ktoré sa narodili samiciam z kontrolnej vzorky, ktorú kŕmili normálnou potravou. V skupine kŕmenej GM sójou bolo v porovnaní s kontrolnou skupinou rovnako šesťnásobne viac narodených potkanov s vážnou podvýživou. Nová ruská štúdia dokonca predpokladá, že ženy, ktoré konzumujú geneticky modifikované potraviny počas tehotenstva, by mohli ohroziť svoje ešte nenarodené deti. Samozrejme je potrebné pokračovať vo vedeckej práci a skúmať vplyv GMO na zdravie ľudí. Mnohé výskumy sa časom môžu ukázať ako nepravdivé.
Avšak v súčasnosti pre spotrebiteľa geneticky modifikované potraviny nepredstavujú zatiaľ v porovnaní s prirodzenými potravinami žiadnu výhodu. Nie sú ani zdravšie, ani výživnejšie, ani chutnejšie. Prečo by teda mali riskovať?
Ako spoznáme GM potravinu?
Od vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie 1. mája 2004 nadobudla aj u nás platnosť nová legislatíva týkajúca sa povinného označovania geneticky modifikovaných potravín a krmív. Spotrebitelia sú tak dôkladnejšie informovaní a majú možnosť výrobky z GMO odmietnuť. Podľa novej legislatívy musia byť označené všetky výrobky, ktoré obsahujú či sú vyrobené zo zložiek
s obsahom viac než 0,9 % geneticky modifikovaných organizmov. Geneticky upravené plodiny, ako napr. geneticky modifikovaná sója a geneticky modifikovaná kukurica, môžu byť obsiahnuté v desiatkach tisíc potravinárskych výrobkov. Každá zložka či prísada vyrobená z geneticky modifikovaných organizmov musí byť na výrobku uvedená. Upozornenie na prítomnosť GM zložky vo výrobku môžete obvykle nájsť na obale medzi informáciami o zložení výrobku. Tieto informácie sú väčšinou napísané veľmi malým písmom. V obsahu zloženia môže byť napr. uvedené: vyrobené z geneticky modifikovanej sóje.
Situácia na slovenskom trhu

Aj tento stolný olej ponúkaný v
hypermarketoch obsahuje geneticky
modifikovanú zložku – sóju MON-04032-6
Organizácia Greenpeace robí dlhodobý prieskum medzi predajcami a výrobcami potravín. Dnes už väčšina výrobcov potravín garantuje, že potraviny z GMO nepredáva.
Mnohé obchodné reťazce sa rovnako zaviazali takéto potraviny nepredávať: COOP Jednota, CBA, Billa, Rema a ďalšie. Viac informácii nájdete na
www.greenpeace.sk, alebo Vám v prípade záujme môžeme bezplatne zaslať brožúrku „
Sprievodca spotrebiteľa“
(PDF 518kB) - ako nakupovať bez GMO, rovnako ako aj ďalšie materiály k tejto problematike.
Na slovenskom trhu sa môžete stretnúť našťastie iba s olejmi vyrobenými z geneticky modifikovanej sóje. Prehľad všetkých GM produktov nájdených na našom trhu nájdete takisto
tu.