Niekoľko ďalších receptov, aby náš jedálny lístok bol pestrejší.
8.
Špaldový trhanec (špaldové palacinky)
400 ml mlieka, 1 vajce, 200 g jemnej celozrnnej
špaldovej múky
Pečieme ako podobne ako palacinky, nedrží spolu, vznikne trhanec vynikajúcej chuti.
Ak chceme mať palacinky, použijeme 70 g jemnej celozrnnej a 130 g bielej špaldovej múky.
9.
Nákyp s tvarohom a jablkami
1 PL masla, 6 PL cukru, 3 žĺtky, 500 g tvarohu, 3 PL špaldovej krupice, 1 čl prášku na pečenie, trochu soli, pena z 3 bielkov, jablká.
Maslo, cukor a žĺtky vymiešame, dobre zmiešame s tvarohom, krupicou, soľou a práškom na pečenie, primiešame penu z bielkov. Ošúpeme a pokrájame jablká na plátky, rozložíme vo vymastenej forme, na to rozotrieme tvarohovú masu. Pečieme pri teplote 160˚C asi 50 minút.
10.
"Energetické" keksy (Energiekekse)
500 g bielej špaldovej múky (alebo celozrnnej a bielej v pomere 1:2), 100 g zomletých mandlí, 150 g cukru, 200 g masla, 2
vajcia, 20 g škorice, 10 g muškátu, 5 g mletého hrebíčka, trochu soli, kypriaci prášok.
Urobíme skôr vlhké cesto, niekoľko hodín necháme stáť, rozvalkáme, vykrojíme keksy a položíme ich na plech, pokropíme ich vodou, pečieme cca 15 minút pri teplote 180 ˚C.
Ak použijeme len celozrnnú múku, keksy sú ťažšie straviteľné.
11.
Keksy na zlepšenie pamäti (Gedächtnis kekse)
To isté ako predchádzajúci recept, ale namiesto škorice, muškátu a hrebíčka pridáme 1 PL práškovej materinej dúšky.
Alternatíva: slané keksy: bez cukru ale 1 čl soli, povrch posypeme sezamovým semenom alebo makom.
12.
Slané keksy
300 g múka, 200 g strúhané jablká, mrkva alebo cukiny, 3 vajcia, 1 PL smotana, 1 PL olej, 1 PL cukru, soľ, sezamové semená, 1 - 1 1/2 prášku do pečiva.
Bielky ušľaháme, všetko dôkladne zmiešame, vyvalkáme, vykrojíme keksy alebo položíme plátok cesta na plech a tam ho pokrájame napr. na obdiaľniky,
upečieme pri 180 ˚C
13.
Špaldové zákusky
100 g jemnej celozrnnej špaldovej múky, 200 g bielej
, (alebo 300 g jemnej celozrnnej), 120 g cukru, 200 g strúhaných jabĺk, 100 g hrozienok, 1 PL kakaa, soľ, citronová kôra, 1 prášok do pečiva, mleté mandle alebo orechy na posypanie.
Žltky a cukor miešame do peny, zmiešame s ostatnými prísadami (okrem mandlí), sneh z bielku vmiešame až nakoniec. Cesto rozotrieme na plech a pečieme. Ešte teplé (nie horúce) potrieme lekvárom a posypeme orechmi.
14.
Čokoládový puding
3 PL špaldovej múky, 2 PL kakaa, 3 PL trstinového cukru, 1/2 l studeného mlieka, 1 KL soli.
Suroviny dobre zmiešame a za stáleho miešania varíme na slabom ohni (ľahko prihorí!)
Môže sa použiť samostatne ako puding alebo ako plnka napr. do piškotového cesta.
15.
Jednoduché piškotové cesto
4 žĺtky, 200 g trstinového cukru, 4 čl vanilkového cukru, 4 PL vody, soľ, 100 g bielej a 100 g celozrnnej, špaldovej múky, 4 bielky ušľahané na sneh.
Cukor, žĺtky, vodu speníme, všetko zmiešame, naplníme do vymastenej a múkou vysypanej tvarovacej formy (napr. okrúhlej o priemere asi 24 cm). Pečieme pri 180 ˚C asi 30 minút, plníme a zdobíme čokoládovým pudingom (pozri vyššie) alebo tvarohom a ovocím
16.
Ovocný chlieb podľa Hildegardy
Po 25 g: špaldové zrno, vopred uvarené
, nasekané mandle
, nakrájané datle
Po 15 g: hrozienka
, slnečnicové jadierka, 1 čl citrónovej šťavy.
Ďalej 500 g bielej špaldovej múky (alebo 150 g celozrnnej a 350 g bielej
1 kl drvený fenikel
, 1/2 kl bertramu
, 1/2 kl galgantu
, 10 g kvasníc.
Príprava "ručne":
Špaldovú múku, koreniny a soľ zmiešame vo veľkej mise, urobíme priehlbinu, do nej trochu cukru, 50 ml vlažnej vody a rozdrobené kvasnice ako kvások.
Necháme 20 minút odpočívať, medzitým pripravíme do misy uvarené špaldové zrná, nasekané mandle, nakrájané datle, hrozienka a jadierka.
Potom z múky a kvásku s pridaním 300 ml vlažnej vody pripravíme cesto, 10 minút ho dôkladne miesime, potom vpracujeme do cesta ostatné prísady. Necháme ho narásť na dvojnásobok, ešte raz vypracujeme a necháme kynúť. Sformujeme dva bochníky a pečieme ich 35 - 40 minút pri 200 - 220˚C.
Príprava v automatickej pekárni:
rozdrvené kvasnice dáme do 60 + 300 ml vody, pridáme múku zmiešanú s koreninami a ostatné prísady, zvolíme program, ktorý trvá asi 3 hodiny a obsahuje 2 miešania asi po 10 minút, prvé hneď na začiatku a druhé asi 20 minút po prvom.
Poznámka: Uvedené koreniny dostať v bylinkárskych predajniach, napr. Natur - Vital v Bratislave, Bioshop v Trenčíne; tiež
Sonnentor, s.r.o., 696 15 Čejkovice
17.
Gaštanový med
Gaštany patria k dokonalým potravinám, nemajú chýbať v našom jedálníčku.
150 g medu v nádobe zohrejeme v teplej až horúcej vode, pridáme gaštanovej múky (dostať v Rakúsku), koľko zoberie, dobre zmiešame. Je to vynikajúca a zdravá pomazánka na chlieb.
V sezóne ho urobíme z uvarených, očistených gaštanov, jemne zomletých.
18.
Bábovka s gaštanovým pyré
150 g masla, 150 g trstinového cukru, trochu soli, 3 vajíčka, 300 g bielej špaldovej múky, 2 čl prášku do, pečiva, 100 ml mlieka, 400 g gaštanového pyré, 4 lyžice smotany, 1 1/2 PL čerešňovice.
Maslo, cukor zmiešame do mäkka, pridáme trochu soli, po troške pridávame 3 vajcia, do hmoty zmiešame bielu špaldovú múku, prášok do pečiva a mlieko. Polovicu cesta dáme do formy, pridáme gaštanové pyré dôkladne rozmiešané so smotanou a čerešňovicou, na to rozprestrieme druhú polovicu cesta. Piecť pri 180˚C asi 55 minút, vyklopiť, event. poprášiť práškovým cukrom.
19. Najjednoduchší a možno aj najlepší spôsob:
Pečené gaštany
Narežeme gaštany priečne na oblej strane po celej šírke asi do 3 mm-ovej hrúbky: takto sa šupy po upečení odstránia veľmi ľahko. Osvedčil sa nástroj s výsuvnou čepeľou s možnosťou fixovať polohu čepele. Pečieme na doske na malom plyne 10 - 12 minút, prípadne po 5 - 7 minútach gaštany obrátime.
20.
Cícerová polievka
Cícer ako pomazánka alebo prívarok.
Cícer patrí medzi dokonalé potraviny; pracujeme s ním ako s fazuľou.
Literatúra:
Hertzka, G. - Strehlow, W.: Küchengeheimnisse der Hildegard - Medizin. Freiburg im Breisgau, Bauer 1988 (4. vydanie)
Hildegarda von Bingen: Receptář pokrmů ze špaldy. Olomouc, Fontána 1997
Pregenzer, B. - Schmidle, B.: Hildegard von Bingen - Einfach leben. Insbruck - Wien, Tyrolia - Verlag 2004