BIO spotrebiteľ

Hildegardina medicína (3)
niekoľko ďalších receptov

08.12.2006 07:44
Niekoľko ďalších receptov, aby náš jedálny lístok bol pestrejší.
8. Špaldový trhanec (špaldové palacinky)
400 ml mlieka, 1 vajce, 200 g jemnej celozrnnej špaldovej múky

Pečieme ako podobne ako palacinky, nedrží spolu, vznikne trhanec vynikajúcej chuti. Ak chceme mať palacinky, použijeme 70 g jemnej celozrnnej a 130 g bielej špaldovej múky.


9. Nákyp s tvarohom a jablkami
1 PL masla, 6 PL cukru, 3 žĺtky, 500 g tvarohu, 3 PL špaldovej krupice, 1 čl prášku na pečenie, trochu soli, pena z 3 bielkov, jablká.

Maslo, cukor a žĺtky vymiešame, dobre zmiešame s tvarohom, krupicou, soľou a práškom na pečenie, primiešame penu z bielkov. Ošúpeme a pokrájame jablká na plátky, rozložíme vo vymastenej forme, na to rozotrieme tvarohovú masu. Pečieme pri teplote 160˚C asi 50 minút.


10. "Energetické" keksy (Energiekekse)
500 g bielej špaldovej múky (alebo celozrnnej a bielej v pomere 1:2), 100 g zomletých mandlí, 150 g cukru, 200 g masla, 2 vajcia, 20 g škorice, 10 g muškátu, 5 g mletého hrebíčka, trochu soli, kypriaci prášok.

Urobíme skôr vlhké cesto, niekoľko hodín necháme stáť, rozvalkáme, vykrojíme keksy a položíme ich na plech, pokropíme ich vodou, pečieme cca 15 minút pri teplote 180 ˚C. Ak použijeme len celozrnnú múku, keksy sú ťažšie straviteľné.


11. Keksy na zlepšenie pamäti (Gedächtnis kekse)
To isté ako predchádzajúci recept, ale namiesto škorice, muškátu a hrebíčka pridáme 1 PL práškovej materinej dúšky.

Alternatíva: slané keksy: bez cukru ale 1 čl soli, povrch posypeme sezamovým semenom alebo makom.


12. Slané keksy
300 g múka, 200 g strúhané jablká, mrkva alebo cukiny, 3 vajcia, 1 PL smotana, 1 PL olej, 1 PL cukru, soľ, sezamové semená, 1 - 1 1/2 prášku do pečiva.

Bielky ušľaháme, všetko dôkladne zmiešame, vyvalkáme, vykrojíme keksy alebo položíme plátok cesta na plech a tam ho pokrájame napr. na obdiaľniky, upečieme pri 180 ˚C


13. Špaldové zákusky
100 g jemnej celozrnnej špaldovej múky, 200 g bielej , (alebo 300 g jemnej celozrnnej), 120 g cukru, 200 g strúhaných jabĺk, 100 g hrozienok, 1 PL kakaa, soľ, citronová kôra, 1 prášok do pečiva, mleté mandle alebo orechy na posypanie.

Žltky a cukor miešame do peny, zmiešame s ostatnými prísadami (okrem mandlí), sneh z bielku vmiešame až nakoniec. Cesto rozotrieme na plech a pečieme. Ešte teplé (nie horúce) potrieme lekvárom a posypeme orechmi.


14. Čokoládový puding
3 PL špaldovej múky, 2 PL kakaa, 3 PL trstinového cukru, 1/2 l studeného mlieka, 1 KL soli.

Suroviny dobre zmiešame a za stáleho miešania varíme na slabom ohni (ľahko prihorí!) Môže sa použiť samostatne ako puding alebo ako plnka napr. do piškotového cesta.


15. Jednoduché piškotové cesto
4 žĺtky, 200 g trstinového cukru, 4 čl vanilkového cukru, 4 PL vody, soľ, 100 g bielej a 100 g celozrnnej, špaldovej múky, 4 bielky ušľahané na sneh.

Cukor, žĺtky, vodu speníme, všetko zmiešame, naplníme do vymastenej a múkou vysypanej tvarovacej formy (napr. okrúhlej o priemere asi 24 cm). Pečieme pri 180 ˚C asi 30 minút, plníme a zdobíme čokoládovým pudingom (pozri vyššie) alebo tvarohom a ovocím


16. Ovocný chlieb podľa Hildegardy
Po 25 g: špaldové zrno, vopred uvarené , nasekané mandle , nakrájané datle

Po 15 g: hrozienka , slnečnicové jadierka, 1 čl citrónovej šťavy.

Ďalej 500 g bielej špaldovej múky (alebo 150 g celozrnnej a 350 g bielej 1 kl drvený fenikel , 1/2 kl bertramu , 1/2 kl galgantu , 10 g kvasníc.

Príprava "ručne":
Špaldovú múku, koreniny a soľ zmiešame vo veľkej mise, urobíme priehlbinu, do nej trochu cukru, 50 ml vlažnej vody a rozdrobené kvasnice ako kvások. Necháme 20 minút odpočívať, medzitým pripravíme do misy uvarené špaldové zrná, nasekané mandle, nakrájané datle, hrozienka a jadierka. Potom z múky a kvásku s pridaním 300 ml vlažnej vody pripravíme cesto, 10 minút ho dôkladne miesime, potom vpracujeme do cesta ostatné prísady. Necháme ho narásť na dvojnásobok, ešte raz vypracujeme a necháme kynúť. Sformujeme dva bochníky a pečieme ich 35 - 40 minút pri 200 - 220˚C.

Príprava v automatickej pekárni:
rozdrvené kvasnice dáme do 60 + 300 ml vody, pridáme múku zmiešanú s koreninami a ostatné prísady, zvolíme program, ktorý trvá asi 3 hodiny a obsahuje 2 miešania asi po 10 minút, prvé hneď na začiatku a druhé asi 20 minút po prvom.

Poznámka: Uvedené koreniny dostať v bylinkárskych predajniach, napr. Natur - Vital v Bratislave, Bioshop v Trenčíne; tiež Sonnentor, s.r.o., 696 15 Čejkovice


17. Gaštanový med
Gaštany patria k dokonalým potravinám, nemajú chýbať v našom jedálníčku. 150 g medu v nádobe zohrejeme v teplej až horúcej vode, pridáme gaštanovej múky (dostať v Rakúsku), koľko zoberie, dobre zmiešame. Je to vynikajúca a zdravá pomazánka na chlieb. V sezóne ho urobíme z uvarených, očistených gaštanov, jemne zomletých.


18. Bábovka s gaštanovým pyré
150 g masla, 150 g trstinového cukru, trochu soli, 3 vajíčka, 300 g bielej špaldovej múky, 2 čl prášku do, pečiva, 100 ml mlieka, 400 g gaštanového pyré, 4 lyžice smotany, 1 1/2 PL čerešňovice.

Maslo, cukor zmiešame do mäkka, pridáme trochu soli, po troške pridávame 3 vajcia, do hmoty zmiešame bielu špaldovú múku, prášok do pečiva a mlieko. Polovicu cesta dáme do formy, pridáme gaštanové pyré dôkladne rozmiešané so smotanou a čerešňovicou, na to rozprestrieme druhú polovicu cesta. Piecť pri 180˚C asi 55 minút, vyklopiť, event. poprášiť práškovým cukrom.

19. Najjednoduchší a možno aj najlepší spôsob: Pečené gaštany
Narežeme gaštany priečne na oblej strane po celej šírke asi do 3 mm-ovej hrúbky: takto sa šupy po upečení odstránia veľmi ľahko. Osvedčil sa nástroj s výsuvnou čepeľou s možnosťou fixovať polohu čepele. Pečieme na doske na malom plyne 10 - 12 minút, prípadne po 5 - 7 minútach gaštany obrátime.


20. Cícerová polievka
Cícer ako pomazánka alebo prívarok.
Cícer patrí medzi dokonalé potraviny; pracujeme s ním ako s fazuľou.

Literatúra:
Hertzka, G. - Strehlow, W.: Küchengeheimnisse der Hildegard - Medizin. Freiburg im Breisgau, Bauer 1988 (4. vydanie)
Hildegarda von Bingen: Receptář pokrmů ze špaldy. Olomouc, Fontána 1997
Pregenzer, B. - Schmidle, B.: Hildegard von Bingen - Einfach leben. Insbruck - Wien, Tyrolia - Verlag 2004





Hodnotenie: 100%, 5 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Mgr. Ladislav Lencz(1927) - 3 deti, 6 vnúčat, 11 knižných publikácií hlavne z oblasti pedagogiky.

Súvisiace články


Diskusia: Hildegardina medicína ...

    Re: Hildegardina medicína (3)

    Dobrý deň pán Mgr. Lencz!
    Veľmi pekne Vám ďakujem za recept na špaldové palacinky. Sú skvelé a veľmi chutné! Konečne sa mi podarili zo špaldovej múky! :-) Dala som si ich s domácim dulovým lekvárom. Mňam. Chutná a zdravá pochúťka!
    Prajem Vám všetko dobré, hlavne pevné zdravie!
    Majka   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Recepty, zdravá výživa
Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií