BIO spotrebiteľ

Bioaktivita potravín a jej využitie v prevencii a liečení chorôb

28.04.2009 19:50
Ľudské telo sa skladá z obrovského množstva živých buniek. Väčšina z nich sa počas celého života obnovuje - keď sú zostarnuté a opotrebované odumierajú a na ich miesto nastupujú novovytvorené mladé dcérske bunky, ktoré pokračujú v činnosti. Tento proces obnovy sa nazýva regenerácia a je jednou zo základných podmienok zachovania života a zdravia.
Vďaka regenerácii sa nám zahoja zlomené kosti, chirurgické rany a úrazy. A nie len to. V našom tele sa počas života hromadia rôzne poškodenia tkanív a orgánov. Postupne vyústia do prevažne chronických ochorení, ktoré nám veľmi strpčujú život. Užívanie liekov prináša väčšinou len dočasnú úľavu. Napríklad vysoký tlak – kým užívame lieky, máme ho pod kontrolou, ale ak ich vynecháme, opäť vystúpi. Ak sa ho chceme zbaviť nadobro, musíme si vyčistiť upchané tepny.

Potrava obsahuje veľké množstvo biologicky aktívnych látok, ktoré v spolupráci s imunitným systémom dokážu doslova „poupratovať“ celé telo – cievy, kĺby, priedušky, kožu, črevá, lymfatické uzliny, pečeň či pankreas. Medzi najdôležitejšie patria enzýmy. Všetko, čo sa deje v ľudskom tele, môže prebiehať len za ich prítomnosti. Dýchanie, regenerácia, tvorba krviniek, rast vlasov, nechtov, trávenie – bez enzýmov by neexistovali. V tele máme doteraz známych asi 5000 druhov enzýmov, vďaka ktorým prebiehajú všetky životné funkcie. Ak si ich každý deň starostlivo doplňujeme, máme nádej na dlhý život v pevnom zdraví.

Enzýmy sú veľmi citlivé na teplo – pri teplote okolo 45 ْ C hynú, to znamená, že vo varenom jedle ich už niet. Preto je veľmi dôležité zabezpečovať si ich každodenný prísun - najlepším zdrojom je surové ovocie a zelenina. Okrem enzýmov poznáme desiatky ďalších biologicky aktívnych látok ktoré nám pomáhajú udržať si zdravie. Ich najlepším zdrojom je opäť ovocie a zelenina v surovom stave. Potravina, ktorá prešla tepelnou úpravou, sa stáva biologicky neaktívnou. Má síce kalorickú hodnotu, obsahuje základné živiny aj minerály, z biologického hľadiska však už nepredstavuje adekvátneho partnera pre naše telesné bunky. Bez biologicky aktívnych látok máme oslabenú imunitu, nesprávne zloženie krvi, pomalé trávenie, predčasne starneme, strácame zrak a sluch ...

Napriek tomu, že vieme, čo je správne, v kuchyni robíme stále tie isté chyby – v našich hrncoch a pekáčoch nájdu svoj hrob najdôležitejšie zložky potravy. Naše zdravie nezávisí od toho, čo pre nás urobia iní, ale predovšetkým od toho, čo urobíme my sami.

Viac o preventívnych a liečebných vlastnostiach stravy sa dozviete na medzinárodnej konferencii „Prirodzená starostlivosť o dieťa“, ktorá sa uskutoční 16.5. 2009 na Lekárskej fakulte UK v Bratislave.

MUDr. Mária Fulová





Hodnotenie: 100%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Diskusia: Bioaktivita potravín a jej využitie ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Zdravie
    Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií