BIO spotrebiteľ

Svet ovocia spája ľudí
Jabkovo-hruškový rozhovor so Zuzanou Ištvánovou

05.03.2012 17:45
Do tretice všetko dobré :O). Na tento rozhovor som sa chystala na trikrát. V máji, keď som sa o jej pokusoch o záchranu starých ovocných odrôd dozvedela viac po prvý raz – z prezentácie na Študentskej vedecko- odborovej činnosti Fakulty ekológie a environmentalistiky. Jednoznačne ju vyhrala. Po druhýkrát počas štátnic – keď čakala, kým si ju zavolajú pred komisiu... sľúbili sme si, že po promóciách... a zrazu v jeden zimný deň sme sa stretli na chodbe fakulty... náruč plná materiálov o „jej“ stromoch. Pridajte sa k nám: jablone, hrušky a Zuzka Ištvánová.
Zuzka Ištvánová v teréne
Zuzka Ištvánová v teréne
foto: archív Zuzany Ištvánovej
Hruška odrody Nekeška pri pajte u Schieberovcov
Hruška odrody Nekeška pri pajte u Schieberovcov
foto: archív Zuzany Ištvánovej

Tuším v Tvojom prípade nešlo len o bežnú diplomovku. Čo si sa počas jej spracúvania naučila?

Myslím, že na našej fakulte to bola prvá bakalárka, neskôr diplomovka s názvom Význam ovocných drevín v katastrálnom území Žibritov pre biodiverzitu krajiny a zachovanie starých a krajových odrôd.

Vypísaná téma vtedy ešte bakalárskej práce s názvom „Mapovanie ovocných drevín na Krupinskej planine“ ma ihneď oslovila...

„Budem sa túlať po krajine, hľadať staré ovocné stromy a ešte sa aj napapám mojich obľúbených jabĺčok,“ pomyslela som si...

Hontianska končiarka
Hontianska končiarka
foto: archív Zuzany Ištvánovej
A veru tomu tak bolo a popritom všetkom som sa dozvedela, aká zložitá je momentálna situácia ochrany genofondu ovocných drevín na Slovensku. Pri záchrane genofondu v obci Žibritov sme mali možnosť spolupracovať so štátnymi inštitúciami ako ÚKSUP a VÚRV Piešťany. Naučila som sa spoznávať niektoré odrody jabloní. Skúsenosti, informácie a ovocie zbieram stále.

Ktoré odrody Ťa zaujali a čím?

Medzi najzaujímavejšiu odrodu, s ktorou som sa stretla, patrí hruškovka v obci Žibritov.

Hruškovka - miestny názov tejto odrody má možno napovedať niečo o jej atypickom tvare. Mne plod skôr pripomína slivku, kvôli vajcovitému tvaru s tmavo bordovou osrienenou farbou. Chuťovo ma však veľmi nezaujala.

Hruškovka zo Žibritova
Hruškovka zo Žibritova
foto: archív Zuzany Ištvánovej
Na druhej strane, na Hontianskej končiarke alebo aj na všade známej Jonatánke si vždy rada pochutím.

Obchádzaš staré sady, spovedáš starousadlíkov?

Nielen staré sady, je to pestrá štruktúra ... ovocné dreviny sú v niektorých obciach súčasťou starých kamenných medzí, brehových porastov, alejí, záhrad. Keď vidím ovocný strom, vždy sa pri ňom pristavím a ak je v jeho blízkosti človek, prihovorím sa mu.


Žibritovské ženy - tradičné varenie slivkového lekváru
Žibritovské ženy - tradičné varenie slivkového lekváru
foto: archív Zuzany Ištvánovej
Určovanie odrôd u pána Michala Husáka
Určovanie odrôd u pána Michala Husáka
foto: archív Zuzany Ištvánovej

S akými reakciami sa stretávaš?

Zatiaľ s pozitívnymi. Starší ľudia sa čudujú, prečo ma práve zaujíma, aké odrody majú v záhrade a aké si pamätajú z detstva a či si môžem nejaké vzorky ovocia vziať. Niektorí sa radi porozprávajú a väčšinou okrem ovocia odnášam so sebou aj kadejaké domáce dobroty.

Prečo Ťa chytila za srdce práve táto téma? Nemala by si „trsať“ na diskotéke alebo byť on-line?

Páči sa mi, že táto téma má veľký potenciál, hlavne čo sa týka prepojenia tradícií s využívaním ovocia ako miestneho zdroja, rôzne formy spracovania ovocia, odovzdávanie vedomostí ďalším generáciám. Významnou úlohou je zachovanie genofondu a mnoho funkcií, ktoré nielen ovocné stromy plnia v krajine. A k tomu všetkému: keď sa pridá zber jabĺk, dobrá muzika kamarátov, tradičný slivkový lekvár, pečenie koláčov, výroba výživy, muštu, a iné dobroty, tak stíham(e) všetko. Podľa mňa svet ovocia spája ľudí, s ktorými to ide všetko veselšie a jednoduchšie.

Výstava Hrušov
Výstava Hrušov
foto: archív Zuzany Ištvánovej
Výstava na Fakulte ekológie a environmentalistiky
Výstava na Fakulte ekológie a environmentalistiky
foto: archív Zuzany Ištvánovej

Ako sa delíš sa o svoje skúsenosti?

23.11 2011 sme zrealizovali prvú výstavu ovocia na Fakulte ekológie a environmentalistiky vo Zvolene. Pripravila som prednášku, propagačné materiály a fotografie, a aby to nebolo s prázdnym žalúdkom - navarili sme 20 l jablkovej polievky. Samozrejme, nesmela chýbať ochutnávka rôznych odrôd jabĺk a hrušiek. Z nazbieraných jabĺk sme priamo v škole vylisovali čerstvý mušt. Myslím, že výstava mala úspech nielen u študentov, ale aj u zamestnancov školy a ich detí. V priebehu akcie, ktorá trvala od jednej do piatej, sa vystriedalo viac ako 50 ľudí. V Hrušove na obecnom úrade sme spolu s mojou kamarátkou Ľubicou (mapuje tunajšie staré odrody) pripravili výstavu jabĺčok a hrušiek. Bola spojená s prednáškou o starých odrodách a ochutnávkou receptov z tekvice Hokkaido. ...A či majú ľudia o staré odrody záujem? Väčšinou sa stretávam so známymi a kamarátmi, ktorí už nejaké informácie majú a najviac ich zaujíma, aké odrody rastú u nich v záhrade.

Aké máš plány na najbližšie mesiace?

V súčasnosti pracujem ako lektorka v Tihányiovskom kaštieli Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici. Náplň mojej práce tvoria prevažne tvorivé dielne s environmentálnou tematikou. Na jeseň tohto roku plánujeme výstavu BIO/NEBIO. Ak bude dostatok času a dobrá úroda, chceli by sme urobiť výstavu odrôd spolu s ochutnávkou v kaštieli.

Výstava FEE
Výstava FEE
foto: archív Zuzany Ištvánovej

A čo sny?

Jedným bola spomínaná výstava. Nakoľko minulý rok mi väčšina jabĺk zhnila, chcela som výstavu uskutočniť na škole. Momentálne sa venujem práci a vymýšľam tvorivé dielne pre deti. Rada by som si trochu pocestovala, vyskúšala dobrovoľníctvo a pofotila nejaké zaujímavé miesta. A potom za plotom...

Máš nejakých parťákov medzi študákmi - máš nasledovateľov?

Už viem o pár študentoch, ktorí riešia podobnú tému na inom území (napríklad v k.ú Zaježovej, Hrušova). Je to super, lebo takouto cestou sa dajú zmapovať viaceré lokality z rôznych častí Slovenska. Na budúci rok by som bola rada, keby doniesli aj oni nazbierané plody na výstavu. Ak sa to podarí, tak budeme musieť vybaviť väčšiu miestnosť. Výsledky mapovania starých odrôd môžu tvoriť základ pre vydanie publikácie o vzácnom genofonde ovocných druhov na našom území. Snažíme sa o založenie genofondového sadu, ktorý by mal slúžiť odbornej ako aj laickej verejnosti.

Ďakujem Ti za rozhovor a veľmi sa teším z Tvojej práce.

Poznámka: Zuzana Ištvánová je absolventkou Fakulty ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene. V prípade záujmu o zaslanie nejakej literatúry, prípadne jej diplomovej práce, ju môžete kontaktovať na zuza.istvanka@gmail.com.

Internetové stránky o starých odrodách:






Hodnotenie: 76%, 5 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: Svet ovocia spája ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Ľudia



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií