BIO spotrebiteľ

Kašeľ

08.02.2005 00:00
Kašeľ aj bolesti hrdla dokážu niekedy dosť znepríjemniť život. Ak Vás trápi kašeľ a nechcete ísť rovno k lékárovi, môžete vyskúšať niekoľko osvedčených postupov.
Kašľu sa môžete zbaviť, ak máte doma chren a chutí Vám. Čerstvo nastrúhaný s medom v pomere 1:1. Užívam ho 3x denne. Alebo ako pomazánku na chleba.

Odvar z ľanových semienok (čajová lyžička semien na šálku vody) je údajne vhodný, i keď mnou neodskúšaný počas chrípky. Nemáte s ním skúsenosti vy?

Pre syna sa mi napríklad osvedčila ostružinová šťava – plody mu bohužiaľ zatiaľ nechutia. Klasická surová kvasená kapusta je svojím zložením vynikajúci bojovník proti chrípke.

Aníz proti kašľu

Korenie aníz je dávno zabudnuté ako liečivo, ale o jeho používaní sú zmienky už v egyptských papyrusoch!
Aj v starom Ríme bol veľmi obľúbený a v krajinách Orientu ho žujú kvôli podpornému pôsobeniu na trávenie dodnes. Vďaka jemným účinkom je výborný aj pre choré deti.
Skúste tento recept:
Anízový čaj piť 3x denne. A k tomu inhalovať 3x denne paru s anízovým olejom. Inhalovať je dobré aj cesnakovú či rumančekovú paru.

Bertram

Proti kašľu zaberá aj korenie bertram. Dobre vypudzuje hlieny a zápaly z pľúc. Recept na zahlienený kašeľ s použitím bertramu:
Zmiešať bertrám 15g cca, ostružinové lístie 10g, yzop 5g, pamajorán 2,5g. Pridať med do dobrého vína a prevariť s bylinkami.
Užívajte: po malom jedle 1-2 PL, po veľkom jedle 1-2 likérové štamprlíky.
Menším deťom len pol čajovej lyžičky, deťom v školskom veku 1ČL po jedle.

Myslím, že to hlavné som povedala. Možno už tieto tipy dávno poznáte a aj ich využívate. Máte ešte nejaké iné osvedčené recepty? Napíšte ich napríklad pod tento článok! Aj váš názor, skúsenosť ako bojovať s kašľom môže obohatiť ostatných. Lebo čo človek, to iná skúsenosť.

Prajem Veľa zdravia!





Hodnotenie: 60%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Diskusia: Kašeľ ...

    Cibuľa

    Mne sa najviac osvedčila cibuľa, respektíve šťava z nej. Môj syn 3r., chodí do škôlky a s kašľom sa stretávame pomerne často. Na radu mojej kamarátky som raz vyskúšala recept z cibule. Cibuľu treba pokrájať na čo najmenšie kúsky a posypať práškovým cukrom. Po čase cibuľa pustí šťavu, ktorú z nej poriadne vytlačíme a liek je hotový. Dávkovanie: 3-5 krát denne 1 polievková lyžica.
      Reagovať
     
    0
     
    0

    kašel

    Ak Vás bolia priedušky, nedarí sa Vám odkašľať, ale ku kašlu Vás to stále núti, tak ja používam na odkašľanie zaručený recept po mojej mami: trochu mlieka zohriať na maximálne únosnú teplotu, aby sa dalo po dúškoch piť, do toho rozpustiť 1-2 ČL obyčajného masla, 1-2 ČL medu. Všetko dôkladne premiešať a čo najteplejšie vypiť. Používať 3-5 krát denne. Ešte si pamätám, že na sporáku nahrievala ľanovú handričku, na ktorú nakapala kačací alebo husací tuk /keď nebol tak poslužil aj olej, alebo bravč. masť/ a aby nás neopálila /vyskušajte teplotu napríklad priložením na líce/, priložila nám na priedušky túto teplú handričku, na to mikroténový sáček a froté uterák. Dobre prehriať priedušky, aby nám to "nepískalo". Opakovať viac razy za deň.
    olga   Reagovať
     
    0
     
    0

    Cibuľa s medom, majoránkový čaj...

    Mojej päť ročnej dcére, veľmi chutí, dávkuje si to i sama. Cibuľa nakrájaná na polovičné kolieska, dáme do fľaštičky (stačí malá, môže byť aj 0,33 l), zaliať medom, trochu postáť, keď pustí tzv. šťavu dávkovať 5 x denne 1-2 PL.
    Pripravíme si 1 ČL (do sitka, príp. inej nádobky na cedenie) obyčajnej sušenej majoránky, zalejeme prevarenou vodou, necháme vylúhovť pár minút, piť po dúškoch teplé. Deťom môžete dochutiť medom.
    Taktiež je dobré inhalovať harmanček, malé deti, ktoré sa ešte nevedia naprovať nad hrncom, zavrieť do kuchyne a ostať tam s nimi niekoľko minút, pritom na sporáku sa varí harmanček.
      Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií