Otázka pre BIO obchod:
Skôr než Vás požiadam o radu, dovoľte mi, aby som Vám poďakovala za kvalitné potraviny, ktoré ponúkate vo svojom milom obchodíku. Dlhšie som rozmýšľala, na koho sa obrátiť s nasledovnou "záhadou" a potom... ma napadlo, že by ste mi možno mohli poradiť práve vy.
Snažím sa pre svoju rodinu nakupovať potraviny, ktoré sú naozaj hodnotné, ale samozrejme sa nevyhneme i potravinám, ktoré sú na tom horšie - hlavne preto, že môj manžel syn a manžel sú "mäsožravci". Problém, ktorý ma trápi je, že obaja majú veľmi radi všetky citrusové plody a tu nastáva otázka... Všade píšu, že citrusy sú zdravé, pomarančová šťava je bohatá na vitamín C, čistá prirodzená šťava z pomaranča je dokonca vraj bohatá na vlákninu, odstavené citrusové ovocie je dobré piť na raňajky a ako nápoje pre deti... ibaže... aké pomaranče, mandarínky, grepy sa predávajú v našich obchodoch? Na každej sieťke je napísané "
ošetrené chemicky".
Vy vo svojom obchodíku predávate bioovocie a biozeleninu (aj si ju kupujem), ale čo s tými pomarančami a mandarínkami a ostatnými citrusmi? Nie, nechcem, aby ste rozšírili sortiment o bio citrusy (aj keď by to bolo super!!!), len ma napadlo, že by ste mi možno mohli pomôcť svojou odpoveďou dostať sa z tohto kolotoča von.
Ďakujem veľmi pekne a želám veľa krásnych chvíľ a zdravia pri bio papaní.
Martina Urbanová
Odpovedá Ing. Ján Tóth
Úvodom - nepoznám serióznu štúdiu, ktorá by sa týmto zaoberala - asi ju nemá kto financovať...
Na konzervovanie ovocia sa používajú rôzne spôsoby - najšetrnejší je spôsob rozpusteného vosku v horúcej vode - spravidla sa používa na ovocie ako jablká a pod. Stačí potom iba umyť jablko
pod horúcou vodou, vrstvička vosku sa odtopí a je to. Hoci som sa stretol i s tým, že predsa len tam zostane troska vosku, ktorý nie je prirodzenou súčasťou ovocia. Počul som, že niektorí exportéri ošetrujú takto aj citrusové plody - pravdepodobne tie, ktoré nie sú chemicky ošetrované. Aj im treba predsa predĺžiť životnosť...
Bežné dostupné citrusové plody sú nielen konzervované, ale niektoré údajne i dofarbované, pretože sa trhajú zelené, aby vydržali cestu a ešte aj pár dní (týždňov) na pulte. Nikto nechce tieto údaje úplne zverejniť, pýtal som sa i v niektorých veľkoskladoch u dovozcov, ale nič nové som sa nedozvedel... Ba predsa. Nestačí citrusové plody umyť pod tečúcou vodou, ale mala by byt aj horúca. Lepšie sa uvoľňujú používané látky.
V niektorých kuchárkach som sa dočítal, že kôru chemicky ošetrených citrusových plodov možno použiť na konzumáciu po krátkom 30-90 sekundovom povarení vo vriacej vode, vraj to stačí na zníženie koncentrácie chemikálii v kôre na prijateľnú mieru.
Myslím, že viac ako použitie postreku na povrchu je nebezpečné
použitie chemických látok počas pestovania - hnojenie, ošetrovanie stromov proti škodcom... Tie sa dostavajú po "odfiltrovaní" schopnosťami stromov aj zvnútra do plodov. Väčšina týchto látok je však vraj viazaná na vlákninu, takže pokiaľ sa zje ovocie surové, neuvoľňujú sa viazané látky do ľudského tela tak ako po tepelnej úprave, keď sa prirodzené väzobné štruktúry rozpadajú.
Záverom - je možné, že rodinní príslušníci pociťujú potrebu citrusových plodov ako kompenzáciu prekyslenia organizmu. Citrusy vyvolávajú silnú opačnú reakciu. Nemali by sa však práve kvôli "silnosti" reakcie používať dlhodobo - je to pre organizmus predsa len sok - skôr na spestrenie v našich podmienkach fádnejšej zimnej stravy. Malé množstvo cudzorodých látok v nich môže organizmus "posilniť" v jeho schopnostiach vysporiadať sa s cudzorodými latkami, ale môže byt i zárodkom neskoršieho zlyhania celého organizmu.
Makrobiotika vysvetľuje potrebu silnej alkalickej kompenzácie (citrusy, soľ,...) práve príjmom silných kyselinotvorných potravín. Úplne s tým súhlasím - odskúšajte na sebe - je to úplné prirodzené. Stačí znížiť kyslosť organizmu inak - odporúčam úpravu kyslosti organizmu skôr prílohami formou zeleninových šalátov - najlepšie z bio mrkvy,
petržlenu, zeleru a špenátu. Prípadne aj z červenej repy. Výsledok je v našich podmienkach lepší ako s citrusmi, pretože citrusy súčasné ochladzujú - rodia sa v trópoch, nie v zime, a osviežujú telo v horúcom počasí...
Každý je výberom potravín strojcom svojho osudu (i zdravia)
Mimochodom, Dr. Bukovský tvrdí, že každý takýto, aj chemicky ošetrený plod, má vzhľadom na obsah aktívnych látok - vitamínov, flavonoidov atd. - oveľa, oveľa vyšší prínos, než je jeho potenciálna škodlivosť. Tak si vyberte.
Aurea est via media - hovorievali Rimania. (
Zlatá je stredná cesta.) Pravda je aj v tomto prípade asi kdesi v strede.