BIO spotrebiteľ

Voda
alebo akú vodu vlastne piť

02.08.2005 08:44
Voda a leto patria k sebe. Voda v bazéne, voda v jazere, či rieke. Slovo voda je skloňované na každom kroku. Je tu ešte jedna voda, ktorú som nespomenula - pitná voda! Viete, ktorú vodu je dobré mať po ruke, keď máte smäd?
V týchto horúcich letných dňoch je voda veľmi dôležitá. Nezabudnite, že by ste mali vypiť minimálne 2 litre vody denne. Samozrejme, malé deti menej. Voda zabezpečuje dobrý chod systému vnútorných orgánov aj pri takej záťaži, akou je vysoká teplota vzduchu. Ak chcete ísť von na dlhšiu dobu, treba si vziať vodu na pitie. A akú?

Najjednoduchšie riešenie je - voda z vodovodného kohútika. Ak máte proti tomu námietky, tak vedzte: je to voda kvalitná, vhodná na celodenné pitie. Je privádzaná zo zásobární podzemných vôd, kontrolovaná a chránená. V mnohých prípadoch je táto voda kvalitnejšia ako niektoré druhy vody balenej. Hoci - ak máte zastarané potrubie, môže sa stať, že vaša voda obsahuje mnoho nežiadúcich látok, ktoré vadia chuťovo aj vzhľadovo. V tom prípade je dobré nainštalovať filter, ktorý tieto látky zadrží. A hoci cena kvalitných filtrov je vyššia, z dlhodobého denného hľadiska používania vody ako pitnej sa rozhodne oplatí.

Mnohí ľudia dnes uprednostňujú balenú vodu. Vo supermarketoch nájdete veľký výber, ale pozor! Nie každá je vhodná na denné používanie.

Minerálné vody - sú v podstate liečivé, pretože obsahujú veľké množstvo minerálov. Ale pri vyššej spotrebe sa začnú usadzovať v krvnom riečišti a môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Hlavný dôraz je na vysokom obsahu sodíka mnohých značiek. Ak máte radi minerálky - hľadajte tie, ktoré ho obsahujú minimum, alebo kyselky. A aby ste sa vyvarovali usadzovaniu stopových prvkov a minerálov v tele, striedajte značky mineráliek, ktorú pijete.

Ak máte radi limonády, skúste si ju radšej vyrobiť doma. Domáci sirup, prípadne niektorý kvalitnejší z obchodu, sifón (mimochodom, opäť sa vracajúcim do módy) a voda z kohútika vám určite urobí lepšie ako mnohé kupované chemické produkty. Tie okrem bubliniek zaťažujú organizmus aj veľkou dávkou chuťových aditív, ktoré naozaj neprinášajú nič zdraviu prospešné.

Stolová voda je to väčšinou pitná voda doplnená oxidom uhličitým. Výborná na denné hasenie smädu. Ale tieto bublinky vedia spôsobiť ťažkosti žalúdka či hlasiviek. Preto ich užívajte maximálne liter denne alebo si vyberte bezbublinkovú, tzv tichú stolovú vodu.

V ponuke sú aj kojenecké vody. Tieto kojenecké vody sú plnené z najlepších podzemných vôd a najzdravšie nielen pre kojencov, nakoľko spĺňajú prísne kritéria aj pre obsah dusičnanov. Tie pokojne môžete brať so sebou pre všetkých členov vašej rodiny denne.

A na čo treba dávať pozor pri kúpe vody?


Opatrnosť pri kúpe balenej vody je v lete na mieste. Dôležité je miesto uskladnenia. Ak dopadajú na produkt slnečné lúče, zdvíha sa teplota obsahu. A ak je voda dlhodobo vystavená vysokej teplote (stánkový predaj napríklad) môže sa zvýšiť riziko mikroorganizmov. Tiež je dôležité pozrieť dátum spotreby. Čím je voda staršia, tým je rizikovejšia.

Ale hlavným problémom balenej vody je jej obal. Bohužiaľ, jeho dopad na životné prostredie je alarmujúci, systém recyklácie plastových fliaš je v plienkach a alternatívy z iných dostupných materiálov stále v nedohľadne. A pritom, ako sme prečítali v článku Balená voda versus voda z vodovodu (priroda.cz), ak kupujete balenú vodu na denné pitie doma, ročný objem ťažko rozložiteľného plastového odpadu je 36,5kg pri päťlitrových obaloch na 4-člennú rodinu.

Našli ste tú svoju živú vodu? Dúfam že áno. Ostáva len a len na vás, spotrebiteľoch, čomu dáte prednosť.





Hodnotenie: 93.4%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Diskusia: Voda ...

    Voda

    Plne súhlasim s Vaším článkom. Mám len dva dodatky, a to: Ku kvalite vody z vodovodného potrubia chcem dodať, že napriek tomu, že je voda chránená a pitná, nepovažujem ju za vhodnú na pitie,z toho hľadiska, že cestou k nám do domácností si voda ako najlepšie rozpúšťadlo na svete, nabalí na seba všetky strhance z týchto rozvodov a tým pádom sa nimi kontaminuje. Tieto látky /olovo, azbest, uhličitan vápenatý a pod/ nie sú v žiadnom prípade vhodné pre náš organizmus. Druhý dodatok je k obalom, v ktorých je distribuovaná balená voda na náš trh. Tam by som ešte doplnila, že materiál, z ktorého sa PET /polyethyléntereftalát/ fľaše vyrabajú, je z ropných odpadov a olejov. Pri spôsobe plnenia a nesprávnom transporte a skladovaní je ftalát /karcinogén/ emitovaný do balenej vody.
    AREIV   Reagovať
     
    0
     
    0

    V anglicku pijú kojenci vodu z vodovodu

    a to majú často recyklovanú vodu z rieky, nie ako naše vody...
    Ja tieto zvyklosti aplikujem na svojom dietati a na detských ihriskách vidím ,že som na Slovensku skor rarita. Neviem prečo považujú rodičia pre svoje deti ochutené, ofarbené , osladené-presladené vody lepšie ako naozaj kvalitnú čistú vodu. Ja osobne neuznávam jupíky a moje dieta ho raz okúsilo a nechcela to pit...hold bola naučená na niečo iné.
    Renata   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií