Dňa 25. októbra 2007 zorganizovalo Občianske združenie TATRY odbornú exkurziu pod názvom „Krajina pre ľudí – ľudia pre krajinu“. Exkurzia do moravskej obce Hostětín bola zameraná na modelové, trvalo udržateľné, projekty a bola určená predovšetkým pre zástupcov samospráv. Exkurzie sa napokon zúčastnilo 37 študentov a dobrovoľníkov OZ TATRY, učiteľov a zástupcov samosprávy.
Moravský Hostětín sa rozprestiera v údolí potoka Kolelač na úpätí Bielych Karpát. Neveľká obec s 230-timi obyvateľmi má veľkú šancu stať sa jednou z prvých nefosílnych obcí v Českej republike. Okrem vykurovania z centrálnej kotolne na biomasu sú na mnohých domoch inštalované slnečné kolektory na ohrev teplej vody. Spotreba fosílnych zdrojov sa zredukovala len na využívanie elektrickej energie pre spotrebiče a ohrev vody, propan – butan na varenie.
Účastníci exkurzie si prezreli vzdelávacie stredisko Centrum Veronika Hostětín. Ide o energetický pasívnu budovu svetoznámeho rakúskeho architekta Georga W. Reinberga, ktorá bola dokončená v roku 2006.
Ďalej muštáreň a sušiareň ovocia. Muštáreň slúži na produkciu muštov v kvalite BIO sušiareň ovocia vychádza technologický z tradícií stavieb v Bielych Karpatoch.
Ďalšími modelovými komunitnými stavbami v obci, ktoré boli predstavené účastníkom exkurzie, sú centrálna kotolňa na biomasu a koreňová čistiareň odpadových vôd.
Počas jari 2008 zorganizuje OZ TATRY ďalšiu exkurziu do oblasti východného Slovenska, ktorá bude zameraná na ďalšie komunitné projekty napr.
kompostovanie biodpadov, kompostovacie toalety, revitalizáciu krajiny a pod.
Exkurzia bola realizovaná v rámci dlhodobej kampane OZ TATRY - „TOKY NIE SÚ STOKY!“ zameranej na občiansky aktivizmus a občiansku zodpovednosť voči miestnym vodným tokom a vodným zdrojom, a to prostredníctvom finančnej podpory od Nadácie Ekopolis.

Biomasová tepláreň

Drobná architektúra

Drobná architektúra

Historická a zároveň stále funkčná sušiareň ovocia.

Nízkoenergetický dom - Hoštětín

Muštáreň - v obci s 230 obyvateľmi viac než 100 tis. fliaš mustu ročne

Účastníci exkurzie

Výrobky z miestnej muštárne - BIO kvalita