
Konferencia Biopotraviny v školách
Konferencia sa uskutočnila v areáli Integrovanej školy – Centrum odbornej prípravy, ktorá vzdeláva vyše 1100 žiakov v pestrej palete študijných odborov, od strojárstva cez elektrotechniku a chémiu až po potravinárstvo a gastronómiu. Škola sa hrdí titulom Ekoškola roka a preto ekologické témy sa tu vyskytujú naprieč všetkými predmetmi a rezonuje tu aj téma ekologického poľnohospodárstva a praktického zavádzania
biopotravín do školského stravovania.
Podujatie bolo určené vedúcim školských jedální z Moravskosliezskeho kraja. Cieľom bolo predstaviť výhody ekologického poľnohospodárstva v širokom zmysle slova, poukázať na miesto
biopotravín v zdravej výžive, predstaviť niektorých významných regionálnych
výrobcov biopotravín a výsledky projektu „Biopotraviny do školek“.
O čom sa hovorilo na konferencii
MUDr. Pavel Sikora vo svojom príspevku „Bio pohledem lékaře“ hneď na úvod zaujal pozornosť publika tvrdením, že „jedlo ovplyvňuje zdravie viac ako zdravotná starostlivosť + gény“ (prof. Svačina). Zdôraznil fakt, že konzumácia biopotravín určite má zmysel, pretože 80% toxínov prijíma telo zo stravy a len 20% z okolitého prostredia. „Nespoliehajme sa príliš na zdravotnú starostlivosť“, povedal, jedzme veľa celozrnných potravín, zeleniny a ovocia a pime veľa čistej vody. „Choroby z chudoby nahradili choroby z nadbytku a v pediatrii niet aktuálnejšej témy ako obezita detí“, varuje pred vysokokalorickou stravou - predovšetkým bielym pečivom a sladenými limonádami - detský lekár MUDr. Sikora. (Apropo, tušili ste, že taký Jupík obsahuje okrem množstva prídavných látok aj cca 20 kociek cukru?)

Slnečná brána ponúkla BIO čaj a kávu
Marcela Konečná predstavila produkciu firmy Sluneční brána – bio čaje, káva, doplnkový sortiment... Účastníci konferencie mohli počas prestávky ochutnať prvotriednu kvalitu a lahodnú chuť čajov i kávy, ktoré spája logo slniečka na obale – a v praxi myšlienka podpory regionálnych pestovateľov a podnikanie s rozmerom bio a fér...
Lenka Bauerová zo združenia PRO BIO Liga jednak predstavila aktivity združenia a tiež sa podelila o skúsenosti s pilotným projektom „Biopotraviny do školek“, ktorý ich združenie realizovalo od jari do jesene 2008.
Prehľad aktivít PRO-BIO Ligy, ktorá má svoje sídlo v ekocentre Toulcův Dvůr:
- prevádzka infocentra
- prevádzka web portálu
www.biospotrebitel.cz
- publikačná, osvetová a vzdelávacia činnosť
- odberné miesto čerstvých
bioproduktov z českých ekofariem
- porovnávací nákup (1x za pol rok nakúpia potraviny BIO a konvenčné a porovnajú cenový rozdiel)
- propagácia ekologického poľnohospodárstva v médiách.
A ako Lenka zhodnotila projekt „Bio do školek“? Všetko ide podľa plánu. Rodičia detí navštevujúcich MŠ Semínko (tiež pôsobí v areáli Toulcův Dvůr) najskôr jednohlasne podporili zavádzanie biopotravín do jedálnička v MŠ a dotazníkový prieskum ukázal, že vyše polovica z nich by bola ochotná priplatiť si 20-30% za stravu. Následne sa uskutočnili jednania so zriaďovateľom škôlky, vedením, hospodárkou a kuchárkou... Boli vytipovaní vhodní potenciálni dodávatelia biopotravín a vybudované dodávateľsko-odberateľské vzťahy. Uskutočnil sa výlet na koziu ekofarmu do Ratibořic, kde si deti mohli pohladiť zvieratká a ochutnať kozie jogurty a syry.
A výsledok? V septembri 2008 bola takmer polovica potravín v strave detí v kvalite BIO, čo je úžasný pokrok v porovnaní so situáciou pred pol rokom. V škôlke to žije myšlienkou BIO, napr. rodičia nájdu informácie o množstvách biopotravín, ktoré ich deti spapali každý mesiac na nástenke. Napr. v septembri 2008 to bolo:

Chutné BIO občerstvenie z
regionálnej mliekárne
- 86 kg biozemiakov = 97% všetkých zemiakov
- 113 l biomlieka = 94% všetkého mlieka
- 165 ks bio bieleho jogurtu = 100% jogurtu
- 3,5kg biomasla = 64% všetkého masla
- 3,3kg biosyrov = 31,6% všetkého syra
- 5kg biotvarohu = 100% všetkého tvarohu
- 13kg biocestovín = 59% všetkých cestovín
- 28ks biochleba = 28% všetkého chleba
- 12ks biocorn flakes = 100% všetkých cornflakes
- 40ks biovajec = 39% všetkých vajec
- 46ks biobanánov = 100% všetkých banánov
- 6,4kg biohrušiek = 100% všetkých hrušiek
- 9,2kg biopapriky = 78% všetkej papriky
- a ďalej: 11ks bio údeného tofu, 6ks bio kurčiat a ďalšia biozelenina, vňate, čaje...
Je treba povedať, že ide o výnimočnú pražskú škôlku, situovanú v krásnom prírodnom prostredí ekocentra
Toulcův dvůr , kde sa stretávajú všetky predpoklady pre podporu bio stravovania: všadeprítomné environmentálne povedomie, pôsobisko PRO BIO Ligy, odberné miesto bioproduktov pre obyvateľov Prahy, miesto konania tradičného Biojarmoku,
ekologická MŠ ....
Na záver konferencie vystúpil známy odborník na prídavné látky, chemický technológ
Ing. Vít Syrový, autor bestselleru
Tajemství výrobců potravin: příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá společně se svou stravou... „Nie BIO, ale chémia je móda“, konštatoval p. Syrový a chrlil fakty o prídavných látkach, ktoré sa vôbec nepočúvajú dobre.
Viete, že priemerný Američan skonzumuje za rok približne 5kg syntetických prídavných látok? Že menej kvalitné údeninové výrobky obsahujú viac vody ako čohokoľvek iného + množstvo prídavných látok? Že zvlášť nebezpečný je dusitan sodný E 250, konzervant používaný v mäsových výrobkoch (šunky, salámy, paštiky...) , ktorý sa za určitých podmienok mení na rakovinotvorný nitrosamín? Že mnohé nealko nápoje (vrátane tých určeným deťom) majú farbu i arómu vďaka syntetickým látkam, spájanými s alergiami a hyperaktivitou? Že v light výrobkoch je viac prídavných látok a preto sú menej zdravé ako tradičné výrobky (napr. syry)? Že výrobky sladené umelými sladidlami sú určené diabetikom, ale pre deti sú absolútne nevhodné?
Nuž, kúpou biopotravín síce eliminujeme množstvo syntetických prídavných látok, ale aj tu treba byť obozretný, upozornil p. Syrový. Žiaľ aj v sektore BIO sú možné výnimky zo zákona – napr. nemecký výrobca údenín dostal povolenie na použitie dusitanu sodného v saláme, i keď európska BIO legislatíva jeho použitie v
biopotravinách zakazuje... A ešte jedno odporúčanie: „Co je levné, je ošizené“. Doprajme si radšej kvalitnejšie výrobky, ktoré v konečnom dôsledku ani nemusia byť drahšie, ak zohľadníme fakt, že lacnejšie výrobky obsahujú viac vody alebo iných „plndiel“ bez výživnej hodnoty.
Suma sumárum: zodpovednosť za to, čo jeme, je len a len na nás, spotrebiteľoch. Úvaha, že oficiálne inštitúcie by mali konať, ak sú známe také negatívne zdravotné dopady určitých prídavných látok, je síce logicky správna, ale v praxi irelevantná.

Celozrnné banketky a koláče
Záverom...
by som chcela poďakovať organizátorke konferencie, pani Anne Malíkovej z regionálneho centra PRO-BIO Moravská brána, za skvelú organizáciu konferencie a tiež za to, že sme sa aj my z Centra environmentálnych aktivít mohli zúčastniť. Získané poznatky určite zužitkujeme pri realizácii pilotného projektu „BIO do škôl“ na Slovensku (viac informácií o projekte sa čoskoro dozviete z pripravovanej web stránky).
A ešte
recept na banketky, ktoré pripravili pani kuchárky zo školy a ktoré nám veľmi chutili:
1kg celozrnnej pšeničnej múky
0,04kg droždia
0,02kg soli
0,04l oleja
1,7l vody
Z uvedeného množstva pripravíte 60ks ľahučkých mini-rožtekov.