BIO spotrebiteľ

Dula - pestovanie a rozmnožovanie ovocia duly
Dula podlhovastá (Cydonia oblonga)

12.10.2013 11:21
Dula patrí medzi menej tradičné, ale vďačné druhy ovocia. Dozrieva práve teraz, s príchodom prvých mrazov.

Pôvod a rozšírenie

Strom Dula
Dula, strom foto: Alena Pohorencová

Dula pochádza zo Zakaukazska, odkiaľ sa šírila do Malej Ázie a Perzie. V súčasnosti sa väčšie výsadby nachádzajú v krajinách južnej Európy ako je Španielsko, Portugalsko, Francúzsko a Taliansko. U nás nie je dula veľmi rozšírená, vyskytuje sa len ojedinele v záhradkách v teplejších oblastiach.

Kultúrne odrody dule patria do formy jablkovitej (sorty Pezská cukrová, Angerská) alebo hruškovitej (sorty Champion, Bereckého, Leskovačská) . Rastlina vytvára ker až nižší strom do výšky až 7 m. Kvitne veľkými dekoratívnymi kvetmi v druhej polovici mája, preto ju nepoškodzujú neskoré jarné mrazy.

Plody sú malvice nepravidelného tvaru, spočiatku hnedé s jemnými chĺpkami, neskôr pri dozrievaní zožltnú s výraznou arómou. Sú pomerne veľké, s hmotnosťou 400 – 800 g. Zberajú sa koncom októbra, po zožltnutí plodov. Výhodou je, že nie sú citlivé na otlačenie.

Pestovanie duly

Dula a jej pestovanie
Dula a jej pestovanie, foto:Alena Pohorencová

Dula je pomerne náročná na podmienky pestovania. Najlepšie jej vyhovujú záhrevné pôdy dobre zásobené živinami. Neznáša pôdy s vysokým obsahom vápnika, kde trpí chlorózou- žltačkou listov. Na vlahu je menej náročná, stačia jej zrážky 550 – 600 mm, ale pri doplnkovej závlahe podstatne zvyšuje rodivosť. Vyžaduje si teplé, chránené stanovište, podobne ako marhule či broskyne.

Dulu sadíme v spone 4 x 5 m. Udržiavame nezahustené koruny, ale jednotlivé vetvy neskracujeme, pretože dula rodí najmä na koncoch výhonov. Pomerne plytko zakoreňuje, preto ju neokopávame a nekypríme. Korene sú citlivé na namŕzanie, veľmi dobré je na jeseň nastielanie organickou hmotou.

Kvety dule
Kvety dule foto: Alena Pohorencová

Rozmnožovanie duly

Ušľachtilé sorty sa rozmnožujú vegetatívne, najmä očkovaním. Ako podpník sa používa semenáč dule, hrušky alebo hloh obyčajný.

Využitie duly - recepty

Čerstvé plody pre svoju trpkú a nevyváženú chuť nie sú vhodné na priamy konzum. Sú ale veľmi vhodnou surovinou na prípravu kompótov, muštov, rôsolov, marmelád a vín.

Ovocie dula
Ovocie dula foto: Alena Pohorencová

Už v dávnej minulosti sa plody dule využívali v ľudovom liečiteľstve. Používali sa v čajoch proti bolesti hrdla, žalúdočným ťažkostiam, hnačkám. Obsahujú 8,0 – 10,6 % cukru, 1,8 % pektínov, 0,8 – 1,8 %, kyselín a 5 – 20 mg% vitamínu C.

Plody sa vyznačujú výraznou arómou, ktorá spríjemňuje prostredie a pri uložení do skríň medzi šaty odpudzuje mole šatové. V niektorých oblastiach používali drevo z dule aj na výrobu umeleckých výrobkov. Dula sa tiež používa ako podpník pri pestovaní nízkych foriem stromov, hlavne hrušiek.

Máte recepty, v ktorých sú použité dule?
Napíšte ich a podeľte sa o skúsenosti v diskusii pod článkom :-)

víno proti moliam podpník ovocie mušty marmelády liečiteľstvo kompót Dula podlhovastá




Hodnotenie: 82.6%, 53 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Alena Pohorencovápovolaním učiteľka. S partnerom sa starajú o prírodnú záhradu. Venujú sa predovšetkým pestovaniu tradičných sort ovocia a jeho spracovaniu.

Diskusia: Dula - pestovanie a rozmnožovanie ovocia ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Prírodna záhrada
    Tipy pre Vašu prírodnú záhradu plnú života.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií