BIO spotrebiteľ

Muchovník – pestovanie, spracovanie, účinky

10.07.2013 10:34
Muchovník, známy aj ako kanadská čučoriedka, pochádza zo Severnej Ameriky. Je to okrasný ker, bohato kvitnúci, s jedlými sladkými plodmi. Severoamerickí indiáni ich pridávali do pemikanu - hmoty zo sušeného bizónieho mäsa so sušenými plodmi.
Muchovník
Dozrievajúce plody muchovníka
foto: Alena Pohorencová

Stanovištné podmienky a nároky na pestovanie

Muchovník nie je veľmi náročná drevina. Vyžaduje ale skôr slnečné stanovisko až polotieň. Na rozdiel od čučoriedok nepotrebujú kyslú pôdu. Najlepšie sa mu darí vo vlhkej, dobre priepustnej a nevápnitej pôde. Kríky je dobré po výsadbe zastrihnúť, aby sa rozkonárili, staršie jedince potom pravidelne prerezávame od výrastkov, tzv. vlkov. Môžeme ich pestovať ako stromky alebo ako kríky. Pri sadení v radoch dodržujeme odstup asi 3 m. Rastlinu nenapadajú skoro žiadni škodcovia, občas sa zvyknú dozretými bobuľami živiť bzdochy, ktoré cicajú sladkú šťavu. Muchovník plodí už tretím rokom po výsadbe, kvety sú odolné voči mrazom až do - 5°C.

Plody muchovníka - kanadskej čučoriedky
Plody muchovníka - kanadskej čučoriedky
foto: Alena Pohorencová

Množenie

Rozmnožuje sa výsevom na jar, štepením v apríli na jarabinovú podnož alebo delením.

Zber, spracovanie a účinky

Plody dozrievajú v polovici júna, sú určené na priamy konzum, výrobu džemov, kompótov, ale tiež na sušenie . Dajú sa zberať aj listy, z ktorých sa varí čaj, ktorý priaznivo pôsobí na tráviaci systém a na detoxikáciu organizmu.

Plody muchovníka sú bohaté na vápnik, draslík, horčík a železo. Podporujú imunitu a sú výbornou prevenciou pred žalúdočnými chorobami.

Muchovník
Muchovník v prírode
foto: Alena Pohorencová
muchovník horčík draslík BIO kompóty BIO džemy na choroby žalúdka na zlepšenie imunity sušenie ovocia vápnik železo




Hodnotenie: 83.6%, 33 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Alena Pohorencovápovolaním učiteľka. S partnerom sa starajú o prírodnú záhradu. Venujú sa predovšetkým pestovaniu tradičných sort ovocia a jeho spracovaniu.

Diskusia: Muchovník – pestovanie, spracovanie, ...

    Re: Muchovník – pestovanie, spracovanie, účinky

    Ocenil by som recept(y) na dobroty z Muchovníka. Za článok dávam jedničku s hviezdičkou :-)
    Adam   Reagovať
     
    2
     
    0

    Re: Re: Muchovník – pestovanie, spracovanie, účinky

    Práve som dostala malý kríček muchovníka od kamaráta. To čo som sa zatiaľ dočítala na nete sa mi páči. Na záhrade nemám polotieň, len slnečné stanoviská. Nevadí to? Čítala som o ňom aj ako o peknom živom plote, je to prosím možné? Ako s ním mám narábať, ako to mám urobiť aby som dopestovala pekný kúsok živého plota z muchovníka? Mohli by ste mi poradiť ako na to, nie som zatiaľ záhradkár a nevyznám sa. Dakujem
    kvetinka   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Muchovník – pestovanie, spracovanie, účinky

    Článok sa mi veľmi páčil. Už dlhšie som zháňal o muchovníku informácie. Chcel by som poprosiť o informáciu, či sa v Prešovskom kraji predávajú jeho sadenice. Mal by som o ich kúpu záujem.
    Mgr.Pavol Ličák   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Muchovník – pestovanie, spracovanie, účinky

    Práve si ho idem v piatok kúpiť,majú ho v KE,záhradníctvo ROYAL GARDEN.
    Doris Šedová   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Muchovník – pestovanie, spracovanie, účinky

    Predávajú ho v záhradníctve medzi Nižnou Šebastovou a Finticami. Za koľajami doprava :) Kupite tam aj to čo si myslite že, na vychodnom slovensku nieje kupitelné :)
    Lenka   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Muchovník – pestovanie, spracovanie, účinky

    Pestujem asi 8 muchovníkov už asi 6 rokov. Je to absoltútne perfektný krík, nenáročný, veľa plodí a netreba sa oň ani starať. Ja som ho kúpila na bormato cz. Pozor, je dôležitá odroda muchovníka, zdaleka nie je muchovník ako muchovník! V "obehu" a v predajniach je veľa nešľachtených a chuťovo nechutných odrôd. Preto pozor na to. Ja mám asi 4 odrody (Smoky, Martin, a iné), ale je už aj medzi nimi veľký rozdiel. Najlepší je Martin, má najchutnejšie plody. Naozaj má rád skôr polotieň, a viac vlhko, aj ked znesie aj vacsie sucho, no potom sú plody menej stavnate a chutne.Živý plot-aj ja som ho zasadila ako živý plot, ale nie je taký úžasný ako naozajstný živý plot! Tento krík je podľa najvhodnejší ako solitér, pretože plodí na končekoch konárikov a nie je taký hustý, že by bol nepriehľadný. Ale je to pre mna naj krík v záhrade! Mal by byť v každej záhrade, také má výhody, nenáročnosť a zdravotné účinky, pritom je aj chutný (na rozdiel napríklad od takej arónie alebo jarabiny).
    Nat   Reagovať
     
    1
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Prírodna záhrada
Tipy pre Vašu prírodnú záhradu plnú života.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií