BIO spotrebiteľ

Mišpuľa obyčajná
Mespilus germanica

11.11.2013 08:44
Mišpuľa neskoro kvitne i dozrieva. Jej plody sa stávajú jedlými, až keď zmäknú po prvých mrazoch, alebo po pár týždňoch uskladnenia.
Mišpuľa
Mišpuľa, foto: Alena Pohorencová

Pôvod a rozšírenie:

Mišpuľa pochádza z Orientu a Malej Ázie. Nachádza sa aj v lesoch juhovýchodnej Európy, hlavne Nemecka. Tu bola vysádzaná tak často až splanela a Carl von Linné sa mylne domnieval, že je v Nemecku pôvodná, odtiaľ je aj jej druhové meno germanica.

Biologické vlastnosti a pestovanie Mišpule:

Mišpuľa rastie ako krík, prípadne menší strom. Dorastá do výšky päť metrov. Má podlhovasté kopijovité listy. Kvety sú biele, pomerne veľké. Kvitne neskoro koncom mája až začiatkom júna. Plody sú malvice, ktoré obsahujú vnútri štyri tvrdé semená. Dužina plodu je pred dozretím tvrdá, zelenohnedá, neskôr je hnedá.

Kvet mišpule
Kvet mišpule
foto: Alena Pohorencová

Mišpuľa patrí medzi teplomilné druhy, ale je veľmi odolná proti mrazom. Vyžaduje si ľahšie pôdy, ale inak nie je náročná ani na živiny.

Jeden dospelý strom môže zarodiť až 30 kg plodov. Najčastejšie sa mišpule štepia do hrušky alebo hlohu. Chorobami netrpí a nenapádajú ju ani škodcovia. Okrem základného rezu po výsadbe sa nemusí v ďalších rokoch skoro vôbec rezať. Ak je strom už starší a zle rodí, môžeme urobiť zmladzovací rez, ktorý znáša veľmi dobre.

Mišpuľa - využitie:

Plody mišpule sú vhodné na priamy konzum, avšak sú jedlé iba keď zmäkne ich dužina. Chutné sú i sušené a možno ich použiť i na prípravu vína. Pre vysoký obsah vlákniny a minerálnych látok sú vhodné tiež na prípravu marmelády, lekváru a nátierok. Dužina je veľmi jemná, šťavnatá a sladkokyslá.

Mišpuľa - dozreté plody.
Mišpuľa, dozreté plody,  foto: Alena Pohorencová

Ak sa plody otrhajú v novembri, je dobré ich skladovať až do zmäknutia niekoľko týždňov. Musíme ale počítať s tým, že nebudú také aromatické, ako keď prirodzene zmäknú zmrznutím na strome.

Mišpulám sa už v minulosti pripisovali liečivé účinky, obsahujú minerálne látky ako vápnik, horčík, draslík, sodík a vitamíny C a B2. Popritom obsahujú aj vlákninu a organické kyseliny, hlavne jablčnú. Z liečebného hľadiska mišpuľa priaznivo účinkuje na kardiovaskulárne choroby a choroby obehového systému..

Takisto pomáha znižovať hladinu cholesterolu a užíva sa pri zápalových ochoreniach dýchacích ciest.

Mišpuľa sa môže využiť nielen ako ovocný druh, ale aj ako dekoratívny krík v parkoch a záhradách.,

Dozrievajúce plody mišpule
Mišpuľa obyčajná, foto: Alena Pohorencová
Mišpuľa sušenie ovocia vláknina marmelády znižuje hladinu cholesterolu dekoratívne kríky




Hodnotenie: 82.2%, 76 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Alena Pohorencovápovolaním učiteľka. S partnerom sa starajú o prírodnú záhradu. Venujú sa predovšetkým pestovaniu tradičných sort ovocia a jeho spracovaniu.

Diskusia: Mišpuľa ...

    Re: Mišpuľa obyčajná

    Zdravim,kupim mišpuľu,prosim o adresu pestovatela.zahradkara alebo zahradnictvo,mam zaujem pestovat mišpuľu ako strom prip.krik. Chorvatsky Grob,Slovensky Grob,Ivanka. Dakujem pekne. Hudcovič.
    Karol Hudcovič   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Mišpuľa obyčajná

    <a href="http://www.najlacnejsiedreviny.sk/ovocne-dreviny/mispula/mispula-obycajna-100-180-cm-v-crepniku-mespilus-ge/">www.najlacnejsiedreviny.sk</a>
    Jozef   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Mišpuľa obyčajná

    Mám v záhrade strom mišpule. Po prvých mrazoch sme z plodov robili lekvar, je vynikajúci. Raz mi ktosi povedal, že z plodov je vynikajúca pálenka, ktorá je vľmi vzácna stojí veľa peňazí. Vyskúšal som to a vypálil som v pálenici asi 8 litrov. Experti (pijáci) mi ponúkali až 400 e/l. Užívam pred spaním asi 4 centilitre. Pôsobí uspokojujúco a vytvára výbornú klímu v zažívacom trakte.
    Stano Cvengroš   Reagovať
     
    0
     
    0

    Mišpuľa obyčajná

    Dobry vecer, ja chcem dat vyrobit palenku, ale nemam s tym skusenosti. Mam ich nazbierane po prvych mrazoch a neviem co mam dalej robit, aby som ich pripravila na palenie. Mate nejaky recept a kontakt na palenicu? Budem vam vdacna:) Dakujem
    beata   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Re: Mišpuľa obyčajná

    Dobry den prajem. Mam doma Mispulu , ja ju papkam. Velmi mi chuti ale vidim ze sa z nej da varit lekvar. Mozete mi prosim napisat postup varenia? velmi pekne dakujem.
    Irena   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Mišpuľa obyčajná

    Zaujíma ma, či mišpula trpí hrdzou hruškovou, keďže je asi príbuzná s hruškami
    Pavel   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Mišpuľa obyčajná

    Hrdzu sme na listoch mispule nezaregistrovali
    Alena   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Mišpuľa obyčajná

    Aj ked je to rovnaka celad, hrdzu sme na mispuly nezaregistrovali.
    Alena   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Prírodna záhrada
Tipy pre Vašu prírodnú záhradu plnú života.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií