Za pár dní doslova končí naša hra. Súťaž o najkrajšie fotografie, kde vy môžete vyhrať pekné ceny a my pomocou vášho názoru krásnu výstavu... Dnes máme skoro predposledný súťažný deň...
Sme radi, že
Robíte s nami výstavu .
Ste nový záujemca o hru? Tak vedzte:
KLIKNUTÍM na obrázok dostane fotografia váš HLAS.
Tým sa dostanete k FORMULÁRu, kde môžete napísať
názor, myšlienku, nový názov , jednoducho čo vás napadne...
A už sú tu dnešné fotografie pre Vašu zábavu...
S inšpiratívnymi myšlienkami a krásnymi fotografiami Jaroslava Svobodu som sa stretla na jeho internetovej stránke
Ekozáhrady. Ochotne nám poslal niekoľko príspevkov do fotosúťaže - napr. i túto fotku s pestrou kvetenou z jeho záhrady.
... Prečo
prírodná záhrada? Jaroslav to vidí takto: " Zahrada založená dle pravidel permakultury, neboli zákonů přírody, je méně náročná na údržbu, stojí vás celoročně méně peněz nebo nic, je krásnější a plná energie jak to má příroda ve zvyku, neprodukuje žádný odpad, příroda je váš přítel - ne protivník..."
Ako deti sme v duchu veľmi zazlievali rozprávkovej postave macochy, keď poslala Marušku v zime na jahody... Dnes je iná doba. Jahody, hrozno, paprika, rajčiny, uhorky a ďalšie produkty - dovezené z južnej Európy či zo zámoria - ponúkajú vo väčšine supermarketov po celý rok. Má to ale dva "háčiky":
1/ Nevieme, koľko umelých hnojív a pesticídov sa pri ich pestovaní použilo;
2/ Znečistenie ovzdušia splodinami, ktoré vznikajú v priebehu prepravy týchto plodín. Na základe údajov medzinárodných štúdií, pri dovoze 1 kg zeleniny z Južnej Európy vzniká 44g C02 Keď sa to isté množstvo dovezie loďou a autom zo zámoria, ovzdušie sa zaťaží 200 g CO2.
...Každý môže prispieť uvedomelým nákupom k ochrane ovzdušia. A okrem toho, naša domáca sezónna zelenina a ovocie (ktoré nemusia dozrievať počas nekonečnej cesty), chutia oveľa lepšie a sú tiež oveľa bezpečnejšie z hľadiska obsahu dusičnanov a pesticídov...
Nebuďme sami sebe macochou...
Tento chlebík a pečivo sú napečené z čerstvej celozrnej špaldovej, ražnej a pšeničnej biomúky, bez použitia syntetických prídavných látok (kypridiel, penidiel, stabilizátorov, dochudovadiel a pod.), len s kváskom z droždia. Aká výzva pre pekára, v porovnaní s prípravou chleba a pečiva z vopred namiešaných zmesí, ktoré urobia chlieb zaručene nadýchaný a prepečený.
A aká radosť, keď sa mu to podarí. ...I keď musí "náš" pekár o tretej ráno
vstávať, zamiesiť cesto na "naše" chleby a pečivá a potom 4-5 hodín čakať, kým vykysne, hovorí, že vďaka "nášmu" pečivu sa môže sebarealizovať ako pekár - umelec.
A my sme mu - za jeho "umelecké výtvory", ktoré sú tiež veľmi
chutné a dlho vydržia čerstvé - veľmi vďační!
Tieto nádherné capy žijú na farme Abel plus s.r.o. v Podvysokej. Ekofarma je zameraná na chov kôz s produkciou mlieka, ktoré sa suší a používa sa ako potravina alebo ako surovina pre ďalšie spracovanie (napr. na tablety - výživový doplnok).
Na farme je celkove 500 kôz, z toho 300 dojníc. Od marca, keď vyjde prvé slnko, sú zvieratá vyháňané na čerstvý vzduch na pašu a zvyčajne sa pasú až do októbra. V zime zvieratá dostávajú seno a šrot a k tomu vetvy na obhryz, najčastejšie čačinu, jelše a vŕby, čo majú veľmi radi. V stáde je aj niekoľko 13 ročných kôz, ktoré boli dovezené z ČR ešte v roku 1991. Jedná sa o veľmi silné kozy, ktoré sú vodkyne stáda.
Tradičný jesenný brnenský Biojarmok s účasťou ekofarmárov z bližšieho či vzdialenejšieho okolia. Medzi nimi nemôže chýbať ani známy pestovateľ biozeleniny Ing. Peter Weidenthaler z ekofarmy "Lúčne údolie", ktorého
produkty sú nielen zdravé, ale aj krásne vyzerajú.
... Kupujme
bioprodukty od miestnych farmárov - urobíme tak veľa pre svoje zdravie i pri životné prostredie.
Na Slovensku ich môžeme kúpiť zatiaľ len priamo
"z dvora" na ekofarmách alebo formou spoločných objednávok prostredníctvom klubov priateľov ekologického poľnohospodárstva. Prečo zatiaľ? Lebo snáď už budúci rok sa podarí zorganizovať 1. slovenský biojarmok. Pomôžete?
Kompletný prehľad fotografií predošlých dní k vašej dispozícii..