BIO spotrebiteľ

Detoxikácia = očista

13.03.2006 06:12 Zdroj: vitalitanet.sk
Už dávni mudrci, tibetskí a egyptskí liečitelia vedeli, že ak chceme zachovať zdravie, musíme ho udržiavať v ideálnom stave. Ale len hŕstka ľudí skutočne vie, akú úlohu v udržaní pevného a stabilného zdravia hrá detoxikácia = očista.

Imunitný systém v ľudskom tele je úžasne dokonalý a má schopnosť väčšinu toxických látok z organizmu vylúčiť, ale nie všetko. Toxíny, ktoré z organizmu odstraňujeme sú:

  • ťažké kovy - ortuť, olovo, cín, hliník, nikel atď., ktoré spôsobujú imunitné, hormonálne a nervové poruchy,
  • rádioaktívne látky - radón, či urán, ktoré sú príčinou vážnych imunitných porúch a plesňových infekcií,
  • konzervačné látky v potravinách a chemické látky, ktoré nevytvorila príroda, ale človek (poškodzujú schopnosť tkanív ubrániť sa infekciám),
  • antibiotiká - tiež v mäse zo zvierat z veľkoobchodov alebo aj v mliečnych výrobkoch,
  • lieky a drogy pomáhajúce pri bolestiach (sú zdrojom toxínov ukladajúcich sa v orgánoch, napr. v pečeni),
  • pesticídy používané v poľnohospodárstve (môžu sa postupne usadzovať v ľudskom organizme),
  • pliesne - sú všade v životnom prostredí (nikdy sa nemôžu usadiť na zdravom tkanive, živnú pôdu im pripravujú neživé látky v organizme),
  • baktérie - sú príčinou rôznych chronických ochorení,
  • vírusy - vnútrobunkové parazity, ktoré spôsobujú vírusové infekcie, napr. herpes (opar), bradavice, žltačku, HIV, kliešťovú encefalitídu atď.,
  • nákazy prenášané zvieratami, napr. toxoplazmóza, často bývajú príčinou potratov.



Všetky infekcie sa chcú hlavne rozmnožiť pomocou ľudských tkanív a hľadajú vhodné úkryty, aby sa skryli pred zásahom imunitného systému. Úkryt im poskytujú hlieny, tuk, krvné zrazeniny a väzivové tkanivá. Vytvárajú potom infekčné ložiská a čakajú na príležitosť oslabeného imunitného systému (stres, prechladnutie tkaniva). Pri detoxikácii je možné tieto infekčné ložiská pozorovať napr. pri vykašliavaní z oblasti priedušiek, hrtanu alebo mandlí, aj pri vysmrkávaní z oblasti dutín. Pri uvoľňovaní ložísk vo vnútorných orgánoch dochádza potom k prejavom zodpovedajúcim druhu infekcie.

Všetci neustále prežívame v menšej alebo väčšej miere chronický stres, ktorý sa môže neskôr odraziť u každého na inom orgáne - tkanive. U niekoho to môže byť srdce, u iného koža na tvári, pľúca, žalúdok alebo oblasť pohlavných orgánov. Oslabuje sa ich imunitná schopnosť a dochádza v nich k usadzovaniu toxínov, infekcií a splodín z potravy.

Výsledkom je zmenená psychika, povaha človeka a nezvládnuteľné chovanie v najrôznejších situáciách.

Vnútorná hygiena

Vnútornú očistu organizmu je možné prirovnať k vonkajšej hygiene. Tá je dnes takmer pre každého z nás samozrejmá. Dnes platí, že ľudia dbajú o tie partie tela, na ktoré si vidia a ich čistota je nutná pre komunikáciu s ostatnými ľuďmi. Prečo ľudstvo už dávno nerobieva vnútornú očistu tela? Je to asi tým, že dovnútra si nevidíme. Žijeme tak v ilúzii, že sa musíme umývať len zvonka a že vo vnútri je všetko sterilné. Opak je pravdou. Navyše si mnohí ľudia, ktorí si myslia, že sú zdraví, nechcú svoje chronické problémy priznať a považujú ich za normálne.

Čínska medicína tvrdí, že zdravie človeka a harmóniu zabezpečuje rovnováha medzi piatimi základnými orgánmi - pečeň, srdce, slezina, pľúca, obličky (a tiež mozog, ktorý priraďujú k srdcu). Pri dôkladnej detoxikácii sa vyplatí postupne prejsť všetky orgány, čo spôsobuje nielen zásadné zdravotné zmeny, ale aj obrovské psychické premeny človeka. Na to sa najlepšie hodia obilniny a zelenina, ktoré obsahujú vitamíny, minerály a vlákninu, ktorá dokáže v organizme najlepšie pozametať.

  1. Najlepšie je začať v pondelok, kedy si čistíme pečeň a žlčník a v ten deň jeme iba uvarenú raž alebo špaldu dochutenú jablkovým octom, k tomu brokolicu alebo kyslú kapustu.

    Na druhý deň čistíme srdce a tenké črevo a v tento deň konzumujeme iba kukuricu s pohankou, k tomu na sucho osmaženú mrkvu s paštrnákom.

  2. Na tretí deň čistíme slezinu, slinivku a žalúdok, v tento deň jeme hlavne pšeno, buď na sladko s hrozienkami alebo s varenými sladkými zeleninami ako je cibuľa, alebo dyňa hokaido.

  3. Na štvrtý deň čistíme pľúca a hrubé črevo pomocou uvarenej ryže a jačmenných krúp, ochutených karí korením alebo zázvorom, k tomu pridáme nastrúhaný daikon alebo kaleráb s troškou sójovky.

  4. V piatok konzumujeme pohanku so zapekanou mrkvou dochutenou umeoctom. A takto sme prešli a očistili všetky orgány. Je to komplexná očista, ňou sme si upratali v celom organizme.

Nekončiaci proces

Detoxikácia organizmu je nikdy nekončiaci proces, cesta za ideálom. Je možné ju robievať prakticky v každom veku, či už u najmenších detí alebo aj u ľudí v pokročilom veku. Pre človeka ako takého je ideálne začať očistu aspoň 6 mesiacov pred otehotnením, skôr než je človek počatý v tele matky. Veľmi účinné a výhodné je robiť preventívne očisty na jar a na jeseň.

Je nutné zdôrazniť stravovanie. Vnútorné prostredie organizmu závisí predovšetkým od množstva a kvality prijímaných potravín - podľa toho, ako a čo jeme sa upravujú ďalšie funkcie. Všetko závisí od nášho krvného obehu a dýchania, pohybovej a duševnej aktivity. Preto je najdôležitejším, čo pre svoje zdravie môžeme urobiť, prevencia. Upevniť zdravie si môžeme aj telesnou aktivitou, vhodnými masážami alebo saunou.

Úspech všetkých očistných procedúr závisí od prípravy organizmu a to predovšetkým jeho "zmäkčením", uvoľnením, zahriatím. Buď vlhkým parným kúpeľom (pre dehydrovaných) alebo suchou saunou (pre obéznych). Po 15 minútach je nutné zakončiť procedúru krátkou vlažnou až studenou sprchou, plus ráno robiť malú masáž celého tela olejom a potom sa osprchovať teplou vodou. Obéznym prospeje skôr krátky beh.

Ajurvéda odporúča ako prvé očisťovať hrubé črevo a to najlepšie klystírom pripraveným z vody a citrónovej šťavy, prípadne urinou - vlastným močom. Po očiste hrubého čreva sa odporúča raz za štvrťrok tzv. premývanie celého tráviaceho traktu (Šank Prakšalána) slanou vodou s priebežným cvičením špeciálnych pohybov tak dlho, pokiaľ voda z tela nezačne vychádzať rovnako priezračná, aká sa vypila. Okrem toho, že sa vyčistí celý zažívací trakt, má aj iné blahodárne účinky: svieži dych, dobré spanie, zmiznú vyrážky a pokiaľ sa bude dodržiavať naďalej rozumné stravovanie, vytratí sa aj telesný pach. Súčasne sa tonizuje pečeň a ďalšie žľazy spojené s tráviacim traktom, hlavne slinivka (u diabetikov). Táto metóda však nie je vhodná pre každého!

Samotná očista pečene spočíva v použití teplého rastlinného oleja a citrónovej šťavy, ktoré sa striedavo popíjajú medzi 19. - 20. h. Pečeň produkuje močovinu, ktorá sa vylučuje obličkami, a tak medzi najdôležitejšie očisty patrí aj detoxikácia obličiek. Môže sa použiť melónová kúra (týždeň sa konzumujú melóny s chlebom), alebo šípková kúra (odvar z koreňa šípok), alebo kúra zo zeleninových štiav (zmes mrkvy, cvikle, uhorky alebo mrkvy, zeleru, petržlenu), prípadne urinoterapeutická metóda (prikladanie obkladov a vnútorné užívanie vlastnej moči), ale aj pitie močopudných nápojov z bylín (šalvia, ľubovník, medovka). A to som vymenoval asi len štvrtinu očistných metód, ktoré už má ľudstvo úspešne vyskúšané.

Pravdaže, treba podotknúť, že na to, aby boli očistné metódy zdraviu prospešné a nie poškodzujúce, je nutné zohľadňovať zdravotný stav organizmu, presné dávkovanie, čas a spôsob.

Pamätajme, že stratené zdravie nám nikto nevráti, pokiaľ sa nenaučíme komplexne a pravidelne očisťovať svoj organizmus a pokiaľ sa nebudeme správne stravovať.

Peter Planieta

Súvisiace články

Detoxikácia organizmu (10. 01. 2005)

detoxikácia organizmu




Hodnotenie: 79%, 20 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Diskusia: Detoxikácia ...

    Re: Detoxikácia = očista

    Dobrý večer,váš článok ma zaujal,a preto by som sa chcela spýtať,ako často môžem túto očistu organizmu vykonávať,a či sa dá aj schudnúť.
    Za skorú odpoveď ďakujem,s pozdravom Regína.
    Regína   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Detoxikácia = očista

    Dobrý den. Čistě přírodní prostředky zařídí, že tělo začne provádět čistící proces. Před každým hubnutím je nutné provést očistu organismu a pak začít zase přírodními doplňky odbourávat tuky a vylučovat je z těla. Pokud máte zájem o podorbnější informace tak mi napište na mail Peterja@seznam.cz
    Peter Magát   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Detoxikácia = očista

    Milá Regina.
    Detoxikácia je jedna z častých tém pri liečení závažných, ale aj menej závažných chorôb. Človek vo svojom záujme by mal 2 krát do roka pre svoje zdravie urobiť očisťujúcu kúru.Ja som tiež zo začiatku tomu neverila, keď mi povedala kamarátka, že preventívne by som mala 2 krát detoxikovať svoje telo, že mi poradí ako. Moja odpoveď veď načo, nič mi nie je.Ale keď sa dostavili príznaky, vysokého tlaku, cholesterol vysoký a k tomu niečo po gynekologickej stránke, tak so si spomenula na jej slová a hlavne jej tel. číslo, čo som mala len tak uložené v mobile, však keď niečo.Slovo dalo slovo, stretli sme sa , povedala mi s čím robí a čím má ona dobré skúsenosti a že ešte sa dá na tom zarobiť, tak som si povedala prečo to nevyskúšať.A ono to naozaj fungovalo, po dvoch týždňoch som sa začínala cítiť lepšie . Nevzdala som to a pokračujem v tom i naďalej aj som schudla, čo som nemusela, veď moja váha bola celkom dobrá, ale práve to mi vysvetlila, že organizmus sa zbavil toxínov a všetkých neduhov čo tam nepatria.Som jej veľmi vďačná, že mi tú príležitosť dala.
    V prípade záujmu rada poradím alebo podám bližšie informácie na janka169@centrum.sk alebo 0905 161 736
    S pozdravom
    Beáta   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Detoxikácia = očista

    Odporúčam produkty s extraktom z huby Reishi. Detoxikacne úcinky zaručené. V prípade záujmu poslem katalog. 0907608864
    zuzana   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Detoxikácia = očista

    Dobrý deň.
    Ja by som mala záujem o ten katalog.
    Dakujem.
    Annamária Daniová   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií