BIO spotrebiteľ

Bartákův hrnec 2008: BIO slávnosť ako sa patrí

13.06.2008 08:55
Cenu pre najlepšieho ekologického poľnohospodára v Českej republike za rok 2007 získala Farma Hucul. Slávnostné prevzatie putovného hrnca a symbolickej ceny 10 tisíc Kč oslávili všetci, ktorí na Janovu horu vo Vítkovicích v Krkonošiach poslednú májovú nedeľu zavítali.
Tradičného ceremoniálu sypania čerstvo razených mincí do ošatky majiteľky hospodárstva sa dôstojne zhostil Ing. Richard Barták, CSc, nestor českého ekologického hnutia a zakladateľ akcie v jednej osobe. Krátke preslovy predniesli riaditeľ Zemědělské agentury v Semiloch Ing. Josef Marek, starosta Vítkovic Milan Rychtr a zastupiteľ obce Leoš Matuš. Za cenu pekne poďakovali a hospodárstvo stručne predstavili majitelia Marie a Ivan Karbusickí.

Organizátori pripravili program plný hier a akcie pre deti i dospelých. Ukážky plemenných huculských žrebcov a vystúpenia na koňoch vystriedali exkurzie po farme, prednáška o ekologickom poľnohospodárstve a prezentácia krkonošských regionálnych výrobkov. Na stanovištiach v okolí chalupy bolo treba uhádnuť hlasy krkonošských vtákov, jazdili sa konské jazdy zručnosti a prebiehalo maľovanie a súťaže pre najmenších. Odmenou boli sladké ceny v podobe lízatiek pre deti, dospelí ocenili zase dobre chladené nápoje a biooochutnávky (Poďakovanie patrí mliekárňam Lacrum za Amálky, Petřvaldskému Moravanu za biopárky, Jizerským pekárnám za pečivo, paní Abrlové a vinnému sklepu Pavlov za vínne bio ochutnávky a obchodnej spoločnosti PRO-BIO za ucelenú ponuku a výborné šaláty.)

Kto práve neskúšal jazdu na konskom chrbte, mohol sledovať urputný boj udatného Špaldíka so zákerným kráľom Alumíniom v prevedení divadielka Krab alebo sa len tak húpať na jednej z drevených sôch rozhádzaných po ohrade plnej kôz a detí. Nechýbal ani Krakonoš, ktorý sa rád fotil. Oficiálny program bol ukončený sadením šípok a hlohov na kamenné hromady, ktoré na Janovce desiatky rokov zbierali z polí a pastvín generácie krkonošských sedliakov a ktoré tu dotvárajú svojbytný a podmanivý genius loci. V slnečnej žiare takmer tropického popoludnia bol výstup na pastvinu pre niektorých nezdolateľnou prekážkou, vynaloženú námahu ale neľutovali ani tí najmenší. Po úspešnom osadení dvoch hromád sa okolo piatej poobede stala hlavnou náplňou programu rocková kapela s príznačným názvom „Nekrmit“. Po šiestej hodine sa organizovaný Bartákov hrniec nepozorovane prehupol do neorganizovaného, ktorý trval až do slnkom prehriatych večerných hodín.

O farme HUCUL

Horské plemeno Hucul
Horské plemeno Hucul
Rodina Karbusických získala ocenenie pre najlepšieho ekologického poľnohospodára ČR 2007 predovšetkým za svoj prínos v oblasti mimoprodukčných poľnohospodárskych funkcií, aktívnu propagáciu ekologického poľnohospodárstva a biopotravín v regióne a dlhodobú starostlivosť o krajinu. Farma prevádzkuje celoročne agroturistiku, chová huculské kone a dobytok, ktorého mäso spracováva od roku 2007 vo vlastnom penzióne a reštaurácii. Produktom farmy je kompost zo surovín ekologického poľnohospodárstva. Aktívne sa podieľa na údržbe vidieckeho krajinného rázu horského regiónu a šetrnou poľnohospodárskou údržbou podporuje rozvoj biodiverzity na prírodne cenných lokalitách.

Pohľad na ekofarmu HUCUL v Krkonošiach
Pohľad na ekofarmu HUCUL v Krkonošiach
Horská Farma Hucul sa nachádza na úbočí Janovej hory v obci Vítkovice v západnej časti Krkonôš. Rodina Karbusických tu ekologicky hospodári od roku 1998 na 300 hektároch lúk a pastvín, ktoré ležia priamo alebo v tesnom susedstve Krkonošského národného parku a siahajú až do nadmorskej výšky 1.100 metrov. V osemdesiatych rokoch bolo hospodárstvo na Janovej hore jedným z dvoch miest vo vtedajšom Československu, kde prebiehala intenzívna záchrana genofondu huculských koní. Osemdesiathlavové stádo tohoto horského otužilého plemena, ktoré sa dnes na svahoch okolo farmy pasie, patrí kvalitou a veľkosťou medzi najlepšie chovy v Českej republike. Teľatá škótskeho náhorného dobytka, ktorý Karbusickí chovajú od roku 2005, sú porážané na blízkom bitúnku v časovo oddelenej porážke a mäso je kompletne spracovávané vo vlastnom penzióne a reštaurácii. Tú farma prevádzkuje od roku 2006 a okrem vlastného hovädzieho tu ponúkajú aj menu so surovinami v biokvalite. Návštevníci obľubujú nielen jazdy na koňoch, ale aj netradičné detské ihrisko so stádom na deti zvyknutých kôz a drevenými sochami z dielne študentov pražskej AVU. V lete sa tu každoročne konajú detské tábory s výučbou jazdy na koňoch. Farma dlhodobo spolupracuje s KRNAPom, ktorému obhospodaruje dve lokality s výskytom vzácnych a chránených druhov rastlín a živočíchov. Dlhodobo sa snažia o zachovanie cenných lokalít - napr. kamenné stienky a hromady, drevinné línie - a aktívne prepájanie poľnohospodárskych plôch s nevyužívanými, ale pre prírodu významnými krajinnými prvkami. Hospodárstvo je jednou z modelových fariem medzinárodného projektu „Ekopoľnohospodári prírode“.

O cene „Bartákův hrnec“

Tradičná cena 10 000 Kč v dukátoch, tradične z rúk Ing. Richarda Bartáka
Tradičná cena 10 000 Kč v dukátoch,
tradične z rúk Ing. Richarda Bartáka
Tradičnú cenu najlepšiemu ekologickému poľnohospodárovi roka udeľuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců jednému zo svojich členov ako ocenenie práce a dosiahnutých výsledkov v oblasti ekologického poľnohospodárstva. Cenou je putovný pohár plný zlatiek v podobe mincí, ktoré sa symbolicky vysypú novému držiteľovi do ošatky či zástery. „Bartákův hrnec“ je nazvaný podľa Ing Richarda Bartáka, CSc, nestora českého ekologického poľnohospodárstva.

Budúci držiteľ poháru je vyberaný na základe návrhov verejnosti a zväzu PRO-BIO. Hodnotená je ponuka a kvalita služieb, produkcia bioproduktov, ekologická uzavretosť hospodárstva, prínos pre rozvoj ekologického poľnohospodárstva. Akcia je vyhlasovaná pravidelne posledný májový víkend v roku a prebieha vždy v mieste oceneného

Zdroj: tlačová správa PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců (31.5.2008)
Foto: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců





Hodnotenie: 80%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Bartákův hrnec 2008: BIO slávnosť ako sa ...

    Kedy na slovensku ?

    Zase sú češi o pár siah pred nami... Na slovensku začali kedysi dávno s Velesovým rohom hojnosti ale zaspalo to.... Ktovie čo sa stalo s myšlienkou a jej aktérmi. Máme hádam málo BIO- EKO fariem čo by si zaslúžili nejaký ten hrniec, roh alebo kotlík dukátov, mešec potras sa... Balážovci,Bujňákovci, Homolovci, Škablovci, Mašekovci .......... :-)
    Trebárs by mohli prispieť z MPSR, taký kotlík 1000 1€ mincí by povzbudil farmárov v ich ťažkej práci na poli ekologickom.
    Markus von Horky   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Podujatia
popis



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií