BIO spotrebiteľ

Ekofarma Michalková

06.03.2009 07:48
Ekofarma Michalková sa nachádza asi 10 km od Zvolena v blízkosti obce Michalková. Farma patrí Jaroslavovi Roziakovi zo Zvolena, kde sa nachádza aj oficiálne sídlo ekofarmy v bydlisku pána Roziaka. Ten nás sám previedol cez túto farmu, ktorá bola založená v roku 1993.
Zameranie farmy

Pasienky v okolí Michalkovej
Pasienky v okolí Michalkovej
foto: Martin Trančík
Už na začiatku ma prekvapila rozloha farmy. Očakával som niečo menšie rodinného typu. Pán Roziak nám však povedal, že v súčasnosti pasie na takmer všetkých pasienkoch v okolí Michalkovej a ešte niekoľko sa ich nachádza aj inde. Spolu obhospodaruje 200 ha pasienkov. Ako som už naznačil, farma je zameraná na chov oviec. Tých má v súčasnosti približne 300. Keďže ide pomerne o veľké stádo a sám by sa oň nemohol postarať, má celoročne zamestnaných dvoch ľudí (bačov), ktorí sa o ovce kompletne starajú, vrátane ich dojenia. Nechová však iba jedno plemeno, ale dve a to tzv. mliekové plemeno, ktoré sa volá Laccane (fotografia) a mäsové plemeno Il de France (fotografia). V minulosti bola farma zameraná aj na chov kôz. Avšak podľa slov pána Roziaka bol tento chov dosť komplikovaný z hľadiska dodržania všetkých podmienok pre ekologický chov kôz . Preto sa rozhodol približne pred 10 rokmi všetky kozy predať.

Mäsové plemeno Il de France
Mäsové plemeno Il de France
foto: Martin Trančík
V súčasnosti chová ešte aj hovädzí dobytok, avšak toho má iba tri kusy, ale uvažuje o rozšírení chovu. Súčasťou farmy sú aj dve hospodárske budovy, pričom jedna slúži ako sklad sena a druhá ako dojnica. Sem sa dvakrát denne zháňajú ovce, doja sa a potom sa opätovne vyháňajú na pašu. Všetky pasienky, o ktoré sa starajú, sú oplotené elektrickým oplotením, ktoré zabezpečuje, aby ovce z pasienkov neušli do okolitých lesov. Keď som sa pýtal, kde sú maštale, kde ovce prečkávajú zimu, pán Roziak ma dosť prekvapil svojou odpoveďou - žiadne maštale sa tu totiž nenachádzajú. Na prezimovanie oviec slúžia akési prístrešky, ktoré sú rozmiestnené takmer po všetkých pasienkoch. Sú to konštrukcie potiahnuté plachtou v tvare obráteného U, pričom z dvoch strán sú úplné odokryté (fotografia), preto sa dá povedať, že ovce sú vlastne celoročne vonku. Podľa slov pána Roziaka je toto u nás dosť netradičný spôsob prezimovania oviec a podľa jeho informácií je u nás asi jediný.

Certifikáty

Mliekové plemeno Laccane
Mliekové plemeno Laccane
foto: Martin Trančík
Farma má v súčasnosti certifikáty na tri výrobky a to na jahňacie mäso, hovädzie mäso a seno. Najviac je samozrejme produkované aj predávané jahňacie mäso, na ktorého produkciu je farma približne z polovice zameraná. Tú druhú polovicu tvorí produkcia mlieka a mliečnych výrobkov, predovšetkým syrov. Dozvedel som sa, že na tieto výrobky certifikáty v súčasnosti nemajú, keďže sú podmienené skutočne prísnymi hygienickými podmienkami, ktoré sa mu zatiaľ nedarí dodržať. Tiež ma zaujímalo, ako je to so spracovaním a predajom výrobkov. Dozvedel som sa, že mlieko si spracovávajú sami, najčastejšie na syry a taktiež si ho sami aj predávajú. Predávajú ho však ako obyčajné produkty, keďže ako som už spomenul, certifikát sa im ešte na tieto výrobky nepodarilo dostať.

Podpora štátu

Prístrešky pre ovce
Prístrešky pre ovce
foto: Martin Trančík
Zaujímal som sa aj o financovanie farmy zo strany štátu. Podľa pána Roziaka by v súčasnosti ekofarma ako táto nemala šancu na prežitie bez podpory štátu, predovšetkým sú to rôzne programy na zakladanie takýchto fariem, pričom farmám pomáhajú s počiatočnými výdavkami, ale aj financovanie už založených fariem – závislé napr. od rozlohy farmy, resp. počtu zvierat... Keďže na farmách sa vyskytuje množstvo problémov, ktoré by asi farmár ako jednotlivec sám nevyriešil, zoskupujú sa spolu v organizácii s názvom Združenie vlastníkov pôdy, kde spolu obhajujú spoločné záujmy.

Záver

Bolo veľmi zaujímavé a poučné prejsť sa po takejto farme, kde som sa dozvedel množstvo zaujímavých informácií o chove i spracovaní výrobkov a hlavne som bol milo prekvapený, že už aj u nás sa vyskytujú takéto rozsiahle ekofarmy. Ďakujem pánu Roziakovi sa jeho čas a ochotu odpovedať na moje otázky.

Tento príspevok vznikol v rámci predmetu Environmentálna výchova na Fakulte ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene.





Hodnotenie: 88.6%, 7 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Diskusia: Ekofarma ...

    www adresa

    www.farmaroziak.sk
    Farma Roziak   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Ekofarmy



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií