BIO spotrebiteľ

Kozia farma rodiny Dobrovolných

06.04.2005 08:03
Kozí syr a jogurt sú dnes vzácnosťou. Certifikovaný BIO kozí jogurt s jahodami či marhuľami raritou. Tento malý zázrak sa podaril manželom Dobrovolným na ekofarme v obci Ratibořice v ČR.
Na reštituovaný statok sa rodina Dobrovolných vrátila v roku 1992, kedy im vtedajší užívateľ odovzdal statok v zdevastovanom stave. Presťahovali sa sem z panelákového bytu na sídlisku v Prahe a praktickému farmárčeniu sa učili od začiatku.

Exkurzia na farme Dobrovolných
Exkurzia na farme Dobrovolných
Najskôr si od susedov kúpili dve kozy. Učili sa, čím ich kŕmiť, ako dojiť mlieko a rodiť kozľatá. Dnes sa starajú už o 230 kôz, čo je najväčšie stádo dojných kôz v ČR a na český trh dodávajú viac než 10 druhov výrobkov, napr. jogurtové mlieka, žervé, tvarohy, jogurty a syry. Každá potravina má naviac svoje modifikácie - napr. jogurt si môžete vybrať s jahodami, marhuľami alebo biely, bez príchutí. Pán Dobrovolný hovorí, že keby boli schopní rozšíriť výrobu na dvojnásobok, predali by ju - taký veľký je záujem o ich produkciu.


Kozí jogurt
Kozie jogurty
Manželia Dobrovolní sa nestarajú len o kvalitu mlieka či mliečnych výrobkov, ale tiež sa snažia, aby ich výrobky predával aj obal. Všetky mliečne výrobky plnia do obalov s jednotným designom v modrom-bielom prevedení, ktoré vychádza z modro-bieleho loga farmy.

Navyše, jogurty a pomazánkový kozí syr plnia do špeciálnych ekologických papierových obalov, ktoré sú napustené prírodným voskom. Tieto obaly získali ocenenie v podobe prvého miesta v súťaži Bio-obal roku 2001. Kozia farma Dobrovolných však získala aj ďalšie ocenenia: Farma roku 2003 a Česká biopotravina roku 2003.

Chcete sa presvedčiť, ako sa žije kozám v Ratibořicích a ochutnať jogurty či syry z ich mlieka? Máte šancu - každú sobotu od tretej do šiestej hodiny poobede sú totiž na farme "otvorené dvere" pre návštevníkov.

Ďalšie informácie o histórii statku, výhodách kozieho mlieka, chove mäsového plemena oviec Suffolk, vývoze jahniat a kozliatok, zložitej administratíve okolo ekologického poľnohospodárstva a plánoch rodiny Dobrovolných do budúcnosti nájdete v celom článku Dagmar Smolíkovej Ratiborický dvůr, ktorý vyšiel v časopise Sedmá generace č.1/2005.





Hodnotenie: 92.6%, 8 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: Kozia farma rodiny ...

    pre mariana, studenta 5. rocnika veteriny

    Mily Marian. jasne ze si jeden z mnohych, ktoreho zaujala myslienka produkcie kozich produktov pre buducnost. A aj jeden z mnohych zistanes, ak to bude len myslienka pre buducnost. Napr ja, stavebny ing. so zameranim na statiku stavieb, som sa rozhodol nechat vsetko tak, a pustit sa ani tak nie do "produkcie kozich produktov", ale skor do chovu koz. Zblaznil som sa, priznavam, ale co mam so sebou robit :) hadam to dako do tej svojej smrti vydrzim :))... a nechcem "len" chovat, jasne, aj produkovat treba. Ale co mi prinesie buducnost netusim :))... s pozdravom Stanley :))
    stanko sulkov :)

    info

    preco mi nikto neodpise na moju otazku? prosim poradte a odpiste
    marselino125

    kozlie mlieko

    Dobry den.

    Mal by som na Vas jednu otazku.Pri dojeni kozi som mal mlieko do ruzova,co moze byt pricinou a co mam robit.Kozu mam prvy rok, prosim pomozte mi.



    dakujem.
    Marian KARAS

    kozia farma

    Máme záujem navštíviť s rodinou farmu rodiny Dobrovockých, alebo podobné zariadenie.
    Je možný kontakt?
    Miriam

    otázka

    Veľmi rád by som sa viac dozvedel o podobných farbách tu na Slovensku. Sám tiež chovám pár kozičiek pre potešenie i úžitok a všetkým nadšencom držím palce. Ďakujem.
    lubos



Čítať celú diskusiu k článku (21 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Ekofarmy



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií