Na reštituovaný statok sa rodina Dobrovolných vrátila v roku 1992, kedy im
vtedajší užívateľ odovzdal statok v zdevastovanom stave. Presťahovali sa sem
z panelákového bytu na sídlisku v Prahe a praktickému farmárčeniu sa učili
od začiatku.
Exkurzia na farme Dobrovolných
Najskôr si od susedov kúpili dve kozy. Učili sa, čím ich kŕmiť, ako dojiť
mlieko a rodiť kozľatá. Dnes sa starajú už o
230 kôz, čo je najväčšie stádo
dojných kôz v ČR a na český trh dodávajú viac než 10 druhov výrobkov, napr.
jogurtové mlieka, žervé, tvarohy, jogurty a syry. Každá potravina má naviac
svoje modifikácie - napr. jogurt si môžete vybrať s jahodami, marhuľami
alebo biely, bez príchutí. Pán Dobrovolný hovorí, že keby boli schopní
rozšíriť výrobu na dvojnásobok, predali by ju - taký veľký je záujem o ich
produkciu.
Kozie jogurty
Manželia Dobrovolní sa nestarajú len o kvalitu mlieka či mliečnych výrobkov,
ale tiež sa snažia, aby ich výrobky predával aj obal. Všetky mliečne výrobky
plnia do obalov s jednotným designom v modrom-bielom prevedení, ktoré
vychádza z modro-bieleho loga farmy.
Navyše, jogurty a pomazánkový kozí
syr
plnia do špeciálnych ekologických papierových obalov, ktoré sú napustené
prírodným voskom. Tieto obaly získali ocenenie v podobe prvého miesta v
súťaži Bio-obal roku 2001. Kozia farma Dobrovolných však získala aj ďalšie
ocenenia:
Farma roku 2003 a
Česká biopotravina roku 2003.
Chcete sa presvedčiť, ako sa žije kozám v Ratibořicích a ochutnať jogurty či
syry z ich mlieka? Máte šancu - každú sobotu od tretej do šiestej hodiny
poobede sú totiž na farme "otvorené dvere" pre návštevníkov.
Ďalšie informácie o histórii statku, výhodách
kozieho mlieka, chove mäsového
plemena oviec Suffolk, vývoze jahniat a kozliatok, zložitej administratíve
okolo ekologického poľnohospodárstva a plánoch rodiny Dobrovolných do
budúcnosti nájdete v celom článku Dagmar Smolíkovej
Ratiborický dvůr, ktorý vyšiel v
časopise
Sedmá generace č.1/2005.