K vašej úlohe:
Kliknutím na obrázok dostane fotografia bod, čiže väčšiu šancu prezentovať sa na výstave..
A daným kliknutím sa dostanete na stránku, kde pomocou formulára môžete
napísať Váš názor, myšlienku, ideu, ktorá Vás pri pohľade na fotografiu napadla...
Želáte si prezrieť doterajšie
súťažné fotografie?
Hospodárenie v podhorských oblastiach je samo o sebe ťažké. Už len preto, že
väčšina takýchto území je na Slovensku zákonom chránená a už z toho
istého zákona je zakázané používať pri hospodárení akékoľvek chemické
prostriedky. V tomto prípade ani na spracovanie
ovčieho mlieka, ktoré sa
uskutočňuje v mliekárni priamo pod pasienkami. O to väčšia je na druhej
strane istota, že produkty sú čisté...
I keď syry FETA z Červeného Kameňa nie sú certifikované ako
biopotravina,
takmer celá produkcia ide na export a do slovenských obchodov sa dostanú iba
paberky...
Obilná monokultúra, riadne ošetrená pesticídmi, prikŕmená chemickými
hnojivami a navyše v riadnom elektromagnetickom poli vedenia neďalekej
jadrovej elektrárne v Mochovciach = typická elektro-chemo-(p)otravina. A
keby sa úroda použila nielen na chlieb, ale aj na budúcoročnú sadbu, možno
sa dočkáme aj neriadených, spontánnych geneticky modifikovaných odrôd...
V samom srdci Šumavy, v lokalite Horní Polánky pri Nýrsku, hospodári na sto
hektároch pán Lehocký s rodinou. Chová ovce, sliepky, husi, kačice,
prepelice a perličky, venuje sa včelárstvu...
Farmár spolupracuje s CHKO
Šumava na vytvorení pôvodného šumavského genofondu. Na 250 podpníkov bude
vrúbľovať pôvodné odrody jabloní a hrušiek. Okrem toho skúša sadiť aj
moruše a gaštany a stará sa o čerešňový sad. Na hranice pozemkov vysádza
stromy a tak vracia do krajiny život...
Chcete mať záruku, že konzumujete zdravú mrkvu alebo inú zeleninu či ovocie,
dopestované v podmienkach ekologického poľnohospodárstva? Nájdite si v okolí
Vášho bydliska ekofarmára, dajte sa dokopy s Vašimi známymi a založte klub
priateľov ekologického poľnohospodárstva. Potom už stačí len dohodnúť sa na
systéme objednávania a pravidelných časoch a mieste dovozu. Takto získate
cenovo dostupné, vždy čerstvé a zdravotne bezpečné
bioprodukty a podporíte
fungovanie ekologických poľnohospodárov, ktorí to myslia s naším zdravím,
zvieratami i krajinou dobre.
V Českej republike funguje niekoľko klubov priateľov ekologického
poľnohospodárstva. Ten
najväčší sídli v Prahe, na Slovensku máme
Klub BIO PA PA v Trenčíne.
Rozhodnete sa pre biologické rajčiny od miestneho ekofarmára alebo pre
skleníkové rajčiny z ďalekých krajín (na obrázku)? Odhliadnuc od
neporovnateľnej chute a environmentálnych dopadov, je tu ešte jeden zásadný
rozdiel: to, čo si z oboch typov rajčín vezme váš organizmus.
Bioproduktov
totiž môžete zjesť polovičné množstvo, a predsa z nich získate viac šťavy a
životnej sily ako z dvojnásobného množstva produktov z intenzívnych
poľnohospodárskych podnikov.
Dve prírodné rajčiny žiaria zvnútra - dodajú
vám silu, farbu a radosť na celé hodiny. Dve zelenočervené gule s nápisom
"rajčiny" pokryjú vašu spotrebu tekutín na pol hodiny a budú stáť pečeň
bezsennú noc pri pokusoch zbaviť sa chemických látok použitých na postrek.
Pokusy na zvieratách ukázali, že divoké zvieratá, pokiaľ majú možnosť voľby
medzi "normálnou" (striekanou a hnojenou zeleninou) a biozeleninou, si vždy
vyberú bioprodukty. A my? Čo si vyberieme?
A prečo vlastne BIO zelenina?!