BIO spotrebiteľ

Robte s nami výstavu (7)

15.09.2004 21:54
Sme radi, že sa Vám naša ponuka "spolupráce" na našej výstave o ekologickom poľnohospodárstve páči. Robíte tým dobrý skutok nielen pre nás.
Ak čítate tento úvod a neviete o čom píšem, môže si prečítať prečo robiť s nami výstavu... , a možno sa naša súťaž zapáči aj Vám ...
K vašej úlohe: Kliknutím na obrázok dostane fotografia bod, čiže väčšiu šancu prezentovať sa na výstave..
A daným kliknutím sa dostanete na stránku, kde pomocou formulára môžete napísať Váš názor, myšlienku, ideu, ktorá Vás pri pohľade na fotografiu napadla...

Želáte si prezrieť doterajšie súťažné fotografie?

Ovčia ekofarma Červený kameň
Hospodárenie v podhorských oblastiach je samo o sebe ťažké. Už len preto, že väčšina takýchto území je na Slovensku zákonom chránená a už z toho istého zákona je zakázané používať pri hospodárení akékoľvek chemické prostriedky. V tomto prípade ani na spracovanie ovčieho mlieka, ktoré sa uskutočňuje v mliekárni priamo pod pasienkami. O to väčšia je na druhej strane istota, že produkty sú čisté...
I keď syry FETA z Červeného Kameňa nie sú certifikované ako biopotravina, takmer celá produkcia ide na export a do slovenských obchodov sa dostanú iba paberky...


Mochovecké obilie - mňam!
Obilná monokultúra, riadne ošetrená pesticídmi, prikŕmená chemickými hnojivami a navyše v riadnom elektromagnetickom poli vedenia neďalekej jadrovej elektrárne v Mochovciach = typická elektro-chemo-(p)otravina. A keby sa úroda použila nielen na chlieb, ale aj na budúcoročnú sadbu, možno sa dočkáme aj neriadených, spontánnych geneticky modifikovaných odrôd...


Rukami!
V samom srdci Šumavy, v lokalite Horní Polánky pri Nýrsku, hospodári na sto hektároch pán Lehocký s rodinou. Chová ovce, sliepky, husi, kačice, prepelice a perličky, venuje sa včelárstvu...
Farmár spolupracuje s CHKO Šumava na vytvorení pôvodného šumavského genofondu. Na 250 podpníkov bude vrúbľovať pôvodné odrody jabloní a hrušiek. Okrem toho skúša sadiť aj moruše a gaštany a stará sa o čerešňový sad. Na hranice pozemkov vysádza stromy a tak vracia do krajiny život...


Biomrkva na váš stôl
Chcete mať záruku, že konzumujete zdravú mrkvu alebo inú zeleninu či ovocie, dopestované v podmienkach ekologického poľnohospodárstva? Nájdite si v okolí Vášho bydliska ekofarmára, dajte sa dokopy s Vašimi známymi a založte klub priateľov ekologického poľnohospodárstva. Potom už stačí len dohodnúť sa na systéme objednávania a pravidelných časoch a mieste dovozu. Takto získate cenovo dostupné, vždy čerstvé a zdravotne bezpečné bioprodukty a podporíte fungovanie ekologických poľnohospodárov, ktorí to myslia s naším zdravím, zvieratami i krajinou dobre.
V Českej republike funguje niekoľko klubov priateľov ekologického poľnohospodárstva. Ten najväčší sídli v Prahe, na Slovensku máme Klub BIO PA PA v Trenčíne.

Nie sú rajčiny ako rajčiny
Rozhodnete sa pre biologické rajčiny od miestneho ekofarmára alebo pre skleníkové rajčiny z ďalekých krajín (na obrázku)? Odhliadnuc od neporovnateľnej chute a environmentálnych dopadov, je tu ešte jeden zásadný rozdiel: to, čo si z oboch typov rajčín vezme váš organizmus. Bioproduktov totiž môžete zjesť polovičné množstvo, a predsa z nich získate viac šťavy a životnej sily ako z dvojnásobného množstva produktov z intenzívnych poľnohospodárskych podnikov.
Dve prírodné rajčiny žiaria zvnútra - dodajú vám silu, farbu a radosť na celé hodiny. Dve zelenočervené gule s nápisom "rajčiny" pokryjú vašu spotrebu tekutín na pol hodiny a budú stáť pečeň bezsennú noc pri pokusoch zbaviť sa chemických látok použitých na postrek. Pokusy na zvieratách ukázali, že divoké zvieratá, pokiaľ majú možnosť voľby medzi "normálnou" (striekanou a hnojenou zeleninou) a biozeleninou, si vždy vyberú bioprodukty. A my? Čo si vyberieme? A prečo vlastne BIO zelenina?!





Hodnotenie: 100%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Robte s nami výstavu ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Robte s nami výstavu
    popis



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií