BIO spotrebiteľ

Fialka
Viola odorata, Viola arvensis, Viola tricolor

10.03.2006 11:43
Fialka je všeobecne známa ako jedna z prvých voňavých jarných kvietkov. Rastie na okrajoch lesov ale aj v záhradách pod stromami, najradšej v tieni.
Fialka má viacero druhov, napr. fialka vonná, poľná, trojfarebná, psia a iné. V minulosti bola liečebne veľmi využívaná. Na fialke je liečivé všetko - list, podzemok, aj príjemne voňajúce kvety. Fialka obsahuje veľa saponínov a flavonoidov, tiež betakarotén, veľké množstvo rutínu a mnoho iných účinných látok. Má močopudné účinky, pomáha pri reumatizme, saponíny pomáhajú uvoľňovať hlieny pri kašli. Rutín má blahodarné účinky na cievy, uľahčuje zužitkovanie vápnika v kostiach a mierne zvyšuje jeho koncentráciu v krvi, zlepšuje využitie vitamínu C v organizme.

Lístky fialky môžeme zbierať podľa počasia už v marci a v apríli. Ich zmes s podbeľom a pľúcnikom lekárskym sa užíva proti kašľu a chrapotu. Kvety fialky sa dajú tiež vhodne využiť v domácej kozmetike pri ošetrení pleti vo forme vlhkých obkladov a masiek, na hnisavé rany a vyrážky.

Čerstvé lístky sa môžu pridávať do jarnej bylinkovej polievky. Kvety sa kedysi pridávali do octa alebo kandovali v cukre. Do polievky postačuje jedna lyžica nakrájaných lístkov, pretože pri neprimeranom množstve môže dôjsť k nežiadúcim účinkom (vracanie) vplyvom alkaloidu violinu.


Málo známy recept na fialkový med:

5 lyžičiek čerstvých fialkových kvetov bez stopiek dáme do menšej nádobky a zalejeme 250 ml vody. Po 24 hodinách vodu zlejeme a zohrejeme na bod varu. Vychladnutou vodou znovu zalejeme novú takú istú dávku kvetov a znovu po 24 hodinách zlejeme a precedíme. Pridáme rovnaké množstvo včelieho medu.

Uložíme do menších fľaštičiek, skladujeme v chlade. Užívame po lyžičkách pri kašli hlavne u detí a starších ľudí.





Hodnotenie: 77.2%, 7 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Bc. Mária Kleňovápôvodne učiteľka, posledných 15 rokov sa venuje výžive. Autorka 2 kníh: Čítanie o korení a Pestovanie a praktické využitie menej známych druhov zeleniny.

Súvisiace články


Diskusia: Fialka ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Recepty, zdravá výživa
    Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií