BIO spotrebiteľ

Základné podmienky pre vznik kvalitného kompostu

20.09.2006 00:05
Kvalitný kompost potrebuje pre svoj vznik dve podmienky, správnu vlhkosť a správne zloženie a veľkosť materiálu.

Správna vlhkosť

Voda je nevyhnutná takmer pre všetky životné pochody. Ak je vlhkosť nedostatočná, zastavuje sa činnosť mikroorganizmov a pôdnych živočíchov (napr. dážďoviek) do doby, kým sa materiál neprevlhčí.

Prílišná vlhkosť vytláča z materiálu vzduch a dochádza k nežiadúcemu hnitiu, ktoré so sebou prináša zápach a nezdravý kompost.

Optimálna vlhkosť sa u čiastočne rozloženého materiálu dá zistiť jednoduchou skúškou. Za hrsť kompostovaného materiálu stlačíme v ruke, pričom by sa nám medzi prstami mali objaviť kvapôčky vody. Ak voda vyteká, kompost je príliš vlhký a ak sa kvapôčky neobjavia, kompost je suchý.

Premočeniu vplyvom dlhotrvajúcich dažďov môžeme predísť zakrytím kompostoviska strieškou, plachtou, igelitom – pozor aby sme nezabránili prístupu vzduchu (kyslíka).

Nemenej dôležité je zabezpečiť mikroorganizmom dostatok kyslíka. Väčšinou platí, že ak je správna vlhkosť, tak je aj dostatok kyslíka. Pri nedostatku vlhkosti je potrebné kompost poliať. Pri nadbytku vlhkosti, čo sa skoro vždy rovná nedostatku kyslíka je potrebné pridať suchý materiál (slama, piliny) a poriadne materiál premiešať.

Správne zloženie a veľkosť materiálu

O surovinách ktoré sú vhodné na kompostovanie sme už hovorili. Treba dodať, že tento materiál by sa mal dostatočne upravovať (napr. konáre podrviť na drvičke, čím sa zväčší plocha na ktorú môžu pôsobiť mikroorganizmy a rýchlejšie ich rozložia) a následne dôkladne premiešať. Čím je zmes pestrejšia, tým lepší výsledok dosiahneme.

Mali by sme premiešavať vlhký materiál (zhnité ovocie, zvyšky jedál) so suchým (hobliny, piliny), uhlíkatý materiál (hobliny, piliny, slama) s dusíkatými (hnoj, pokosená čerstvá tráva a pod.).

Článok vyšiel v rámci mini seriálu: Kompostovanie
(Zdroj: Z materiálov Priateľov Zeme – SPZ)





Hodnotenie: 80%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Rudolf PadoPredseda a projektový manažér OZ TATRY. Vyštudoval geológiu a geochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. OZ
TATRY realizuje dlhodobú víziu nazvanú Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne.

Súvisiace články


Diskusia: Základné podmienky pre vznik kvalitného ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Toky nie sú stoky!
    Občianske združenie TATRY z Liptovského Mikuláša v spolupráci s Centrom environmentálnych aktivít z Trenčína Vám na serveri BIO spotrebiteľ ponúkajú možnosť vydať sa na cestu vody. Chceme ukázať, akou zraniteľnou je krajina a čo môžeme urobiť preto, aby sa stala nielen vizuálne krajšou, ale aj ekologicky stabilnejšou a produkčnejšou.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií