BIO spotrebiteľ

Čo je kompostovanie?

20.09.2006 00:01
V prírode nevzniká nijaký odpad. Všetko tam má svoje miesto. Aj odumreté časti rastlín, výkaly zvierat a uhynuté živočíchy sa rozkladajú a znovunavracajú živiny do pôdy, čím uzatvárajú kolobeh funkčného ekosystému.
Aj bioodpad, ktorý vzniká v domácnostiach a v záhradách má schopnosť rozkladať sa a podobne ako v prírode premieňať sa za pomoci mikroorganizmov a pôdnych živočíchov na humus. To by však nesmel skončiť v našej smetnej nádobe.

Príroda nám ponúka jedinečný a jednoduchý spôsob, ako tento bioodpad využiť. Kompostovanie je proces, počas ktorého prebieha premena organických látok podobne ako v pôde, ale môžeme ho ovládať so zámerom dosiahnutia čo najväčšieho množstva humusu v čo najkratšej dobe.

Medzi najpoužívanejšie spôsoby patrí kompostovanie v kope (hrobli). Stačí materiál vhodne upraviť a navrstviť do požadovaného tvaru. Je používaný hlavne tam, kde je väčšie množstvo materiálu a dostatok priestoru.

Druhým spôsobom je kompostovanie v zásobníkoch. Tie môžu byť z rôznych materiálov (drevo, plast, pletivo, kov, betón, kameň). Výhodné je pritom používať odpadové materiály, ku ktorým sa vieme dostať bez toho, aby sme za ne museli platiť vysoké ceny (napr. vyradené europalety).

Správnu polohu kompostoviska treba dopredu dobre premyslieť, aby ste počas priebehu rozkladu nemuseli kompost prenášať.

Dôležité veci pri kompostovaní

  • Na kompostovisku je potrebné zabezpečiť kontakt so zemou, aby bol možný prístup pôdných organizmov (dážďovky roztoče, mikroorganizmy), ktoré pomáhajú pri rozkade organických materiálov.
  • Kompostovisko by malo byť ľahko prístupné a nemalo byť príliš ďaleko od domu, z ktorého sa nosia suroviny. Mal by sa pri ňom nechať dostatok miesta, aby sa dalo manipulovať s náradím.
  • Odporúča sa spevnený podklad pracovného miesta (nie kompostoviska), ktorý pomôže hlavne pri daždivom počasí.
  • Kompostovisko by malo byť postavené tak, aby nič neobmedzovalo proces rozkladu; nie na priamom slnku, kde materiál rýchlo vysychá pretože bez vlhkosti proces nepokračuje. Je však potrebné zabrániť aj prílišnému zamokreniu, preto je vhodná polopriepustná ochrana z listov pod stromom alebo krom (podobnú funkciu splní aj zasadená tekvica, ktorá svojimi veľkými listami na jednej strane bráni prístupu dažďa a na druhej bráni slnku pri vysušovaní materiálu). Na tento účel je tiež možné použiť špeciálnu fóliu na prikrytie, ktorá prepúšťa vzduch, no nie vodu, ale aj poklop, ktorý v prípade dlhotrvajúcich dažďov možno položiť na zásobník.
  • A nakoniec, nezabudnite ani na susedov, ktorým by mohla vaša aktivita z rôznych dôvodov prekážať, hoci pri dodržaní správneho postupu kompostovania je táto obava zbytočná.


Článok vyšiel v rámci mini seriálu: Kompostovanie
(Zdroj: Z materiálov Priateľov Zeme – SPZ)





Hodnotenie: 66.6%, 6 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Rudolf PadoPredseda a projektový manažér OZ TATRY. Vyštudoval geológiu a geochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. OZ
TATRY realizuje dlhodobú víziu nazvanú Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne.

Súvisiace články


Diskusia: Čo je ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Toky nie sú stoky!
    Občianske združenie TATRY z Liptovského Mikuláša v spolupráci s Centrom environmentálnych aktivít z Trenčína Vám na serveri BIO spotrebiteľ ponúkajú možnosť vydať sa na cestu vody. Chceme ukázať, akou zraniteľnou je krajina a čo môžeme urobiť preto, aby sa stala nielen vizuálne krajšou, ale aj ekologicky stabilnejšou a produkčnejšou.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií