BIO spotrebiteľ

Stanovenie pH pôdy

18.10.2006 00:33
Stanovenie pH pôdy - školský pokus.
Pomôcky:
kadička, lyžička, sklená tyčinka, univerzálny indikátorový papierik, destilovaná voda, vzorka pôdy (20 g), lievik, skúmavka, filtračný papier.

Pracovný postup:
Do kadičky dáme 10 g vzorky pôdy, pridáme 25 ml destilovanej vody a asi 10 minút dôkladne pretrepávame. Po usadení vzorky výluh prefiltrujeme do skúmavky. Do filtrátu v skúmavke ponoríme univerzálny indikátorový papierik. Farbu navlhčeného papierika porovnáme s farebnou stupnicou.

Pozorovanie:
Porovnáme farbu indikátorového papierika s farebnou škálou.
pH Reakcia pôdy
3 - 4 silno kyslá pôdy
5 kyslá pôdy
6 slabo kyslá pôdy
7 neutrálna pôdy
8 slabo alkalická pôda
9 alkalická pôdy
10 - 11 silno alkalická pôda


Záver:
Väčšine kultúrnych rastlín vyhovuje pôda s hodnotou pH okolo 7. zisťovanie pH sa využíva pri hnojení poľnohospodárskej pôdy.


Článok vyšie v rámci série článkov Ochrana pôdy - školské pokusy.





Hodnotenie: 77%, 13 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Rudolf PadoPredseda a projektový manažér OZ TATRY. Vyštudoval geológiu a geochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. OZ
TATRY realizuje dlhodobú víziu nazvanú Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne.

Súvisiace články


Diskusia: Stanovenie pH ...

    stanovenie pH pomocou indikátorového papierika sa nerobí ponorením - pretože si kontaminujete vzorku. Robí sa to tak že na papierik si prenesiete kvapku z roztoku (filtrátu) zo skúmavky.
      Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Toky nie sú stoky!
Občianske združenie TATRY z Liptovského Mikuláša v spolupráci s Centrom environmentálnych aktivít z Trenčína Vám na serveri BIO spotrebiteľ ponúkajú možnosť vydať sa na cestu vody. Chceme ukázať, akou zraniteľnou je krajina a čo môžeme urobiť preto, aby sa stala nielen vizuálne krajšou, ale aj ekologicky stabilnejšou a produkčnejšou.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií