(Pre tých, čo tam neboli...) Aký bol jarmok "Pri trenčianskej bráne 2004?"
Jarmok sa mi zdal oproti minulému roku oveľa lepšie obsadený, čo sa týka sortimentu v stánkoch, i keď veľa
som toho nestihla vidieť. Perfektné boli tety, ktoré priamo na námestí tkali koberce a ponúkali domáci orechový a makový závin. Sedel pri nich na stoličke ujo ako z rozprávky s veľkými bielymi fúzmi a hral na verklíku.
Z programu sme toho veľa nevideli, skôr počuli, najviac Vrbovské vŕby a folklórne súbory.
Ľudí bolo skutočne požehnane, a aj keď sme mali stánok hneď vedľa burčiaku, nepodarilo sa nikomu podgurážiť natoľko, aby to bolo nepríjemné.
Čo ponúkal stánok bio-obchodu "U malého princa"? A ako naň reagovali ľudia - zvyknutí väčšinou na klobásky a burčiak alebo výrobky remeselníkov - a koľko sa ich pristavilo?
Pristavilo sa podľa môjho odhadu ľudí ... veľa... neviem, fakt si to netrúfam odhadnúť, niekoľko stoviek, niektorí aj viackrát. Ponúkali sme žemličky, makové a orechové koláče, chlieb, jablká, mušt, Jablone (v pohárikoch, na stromy ešte nemáme :o)...), špaldovú múku, med, pohánku, vločky a tak všetko z Ekotrendu, doma pečené špaldové hrudky, tyčinky a sušienky.
Rozdávali sme materiály o „éčkach“, ponuku zeleniny z ekofariem, recepty, nakrájané žemličky a chlieb.
Niektorí klobáskari a pojedači cigánskej (tej sme ale neodolali ani my) sa bránili aj možnosti ochutnať maličký kúsok niečoho zdravého. Aj sme im hovorili, že sa neotrávia, ale nechceli sa nechať presvedčiť. A tí, čo ochutnali, spravidla aj nakúpili, aspoň symbolicky 1-2 žemličky, zobrali receptík a vizitku.
O ktoré produkty bol najväčší záujem? Ako chutili špaldové žemličky a drobné pečivo?
Rozhodne v prvých ani nie 2 hodinách zmizli špaldové hrudky a potom orechové koláče v tesnom závese. Drobné pečivko sa hodilo hlavne ženám a deťom z folklórnych súborov. Dnes sa mi pekár priznal, že tých žemličiek nebolo vlastne 300, ale 390 a koláčov nie po 30 ale po 35. A nezostalo nič. K tomu 20 chlebov... Žemličky rozhodne viedli. Asi aj preto, že sme ich zopár pokrájali na ochutnanie a tak si ich vlastne kúpil potom aj ten, kto netušil, čo je špalda ani nič podobné. Muštu sa na moje prekvapenie nepredalo až tak veľa, ale v konkurencii kofoly, piva a burčiaku sa asi nemôžem čudovať.
Súčasťou stánku boli aj informačné materiály o ekologickom poľnohospodárstve a biopotravinách, vrátane veľkého panelu s logom Ekoľnohospodárstvo. Bola aj na túto - osvetovú - časť stánku nejaká odozva?
Bola, samozrejme. Už sa mi o tom aj snívalo, čo je Ekopoľnohospodárstvo, čo je špalda. Väčšinou sa pri nás zastavili práve takí, ktorí sa o zeleninku starajú pre seba sami v záhrade. Pochválené boli niekoľkokrát jablká, že majú malé kazy, čo svedčí o "nechemizácii", zákazníci boli zvedaví, kde sú u nás ekofarmy, väčšina z tých, ktorí vedia, o čo ide, bohužiaľ aj správne tuší, že u nás to nie je ktoviečo a väčšina tovaru sa dováža (pravdaže takého baleného do predajne).
Neľutujete čas a úsilie vynaložené na prípravu a priebeh jarmoku? Oplatilo sa?
Rozhodne neľutujem, myslím, že to bol veľmi dobrý nápad. Oplatilo sa, určite. Ani nie tak finančne, ako propagačne. Veľa reklame nedávame a toto je rozhodne jeden z najlepších spôsobov. Aby som bola úprimná, živiť by som sa trhovým predajom nechcela, ale raz za čas je to milé oživenie. A kontakt pri takejto príležitosti je so zákazníkom úplne iný.
Veselá príhoda, neodbytný zákazník alebo iná pikoška na záver?
Veselé príhody boli okolo keksíkov a žemličiek, hlavne dievčence okolo 15 rokov sa vracali so svojimi vreckami a dávali si ich napĺňať aj niekoľkokrát za sebou.
Pekná bola príhoda ešte zrána, všetko bolo ešte v hojnom množstve, koláčiky, aj tie drobné, keď prišla mamička so synom, možno tak 4-5 ročným a chcela mu kúpiť koláčik. On sa ale rozhodol, že chce "ten chlebík". Dostal kúsok na ochutnanie, aby sa presvedčil, či naozaj a neustúpil. Ako pochúťku si odniesol celý chlebík a v papierovom vrecku ešte niekoľko kúskov z ochutnávky.
Ďakujem, že si tak dobre napiekla ... v pohode tie davy zvládala ... a pekne nám o všetkom porozprávala...