BIO spotrebiteľ

Vegetariánstvo II

24.10.2005 06:41
V minulom článku som sa zaoberala tým, či vegetariánstvo. áno, alebo nie. Dnes sa už budem vegeteriánstvom zaoberať viac prakticky.
Zelenina sa má konzumovať podľa možnosti čo najviac v surovom stave. Tepelnú úpravu zeleniny obmedzujme na minimum, aby sa čo najviac zachovali aktívne zložky (vitamíny, enzýmy) v nej obsiahnuté. Namiesto dusenia a smaženia sa odporúča zaparovanie zeleniny (varenie v pare).

Pokiaľ podávame zeleninové jedlo ako hlavný chod, môžeme zvýšiť jeho kalorickú i biologickú hodnotu pridaním sójového syra, seitanu alebo rastlinného mäsa (Tofu, Klaso, Robi mäso). Tieto sa môžu pridávať aj do šalátov, polievok, nátierok, zapečenej zeleniny a pod.

V racionálnej výžive sa odporúča používať oleje lisované za studena (slnečnicový, sezamový, sójový a i.). Najzdravší je olivový olej, samozrejme, bez tepelnej úpravy. Postačuje pridať 1 - 2 lyžice do hotového pokrmu.

Pre zvýšenie priaznivých účinkov zeleniny kombinujeme surovú alebo tepelne upravenú zeleninu s nasledovnými obilninami a strukovinami, ktoré majú nielen vysokú biologickú hodnotu, ale majú aj preukázateľné liečebné účinky:

Ovsené vločky, ovsené krúpy, ovos - z obilnín majú najvyšší podiel tukov a bielkovín. Obsahujú vitamíny skupiny B a E, jód, selén a iné minerálne látky a stopové prvky, znižujú koncentráciu LDL (tzv. zlého) cholesterolu, znižujú vysoký krvný tlak, pôsobia preventívne proti rakovine. Vysoký obsah jódu priaznivo ovplyvňuje činnosť štítnej žľazy.

Pohánka, pohánková múka - obsahuje bioflavonoidy, rutín (vitamín P), ktorý pôsobí blahodarne na cievy, cholín, ktorý pomáha pri odbúravaní nahromadeného tuku v pečeni a iné účinné látky a vitamíny. Pohánka sa využíva aj pri liečbe hemoroidov, kŕčových žíl, popraskaných ciev a pod.

Proso - je veľmi ľahko stráviteľné, z obilnín je najbohatšie na minerálne látky. Má vysoký obsah fluóru a kyseliny kremičitej, obsahuje aj horčík, draslík, fosfor a železo. Odporúča sa pri málokrvnosti, rekonvalescencii, vyčerpanosti a na prečistenie organizmu. Fluór a kyselina kremičitá spevňujú pokožku, vlasy, kosti, nechty a zuby.

Ryža natural - energetickú hodnotu má blízku pšenici. Vitamíny sú predovšetkým v ryžových plevách, preto sa na konzumáciu odporúča ryža celozrnná nehladená. Znižuje obsah cholesterolu v krvi, zastavuje hnačku, je vhodná pri kataroch žalúdka a čriev. Stabilizuje krvný cukor a inzulín, preto je vhodná aj pre diabetikov.

Fazuľa - je dôležitým zdrojom bielkovín, provitamínu A, obsahuje značné množstvo draslíka (1260 mg) a iné minerály. Látka glykokinín pomáha znižovať obsah cukru krvi, preto je vhodná na liečebnú diétu aj bežnú konzumáciu pre diabetikov. Pomáha aj pri chorobách cievneho a srdcového systému a preventívne pôsobí proti rakovine hrubého čreva.

Sója - patrí medzi najcennejšie plodiny, pretože obsahuje všetky plnohodnotné bielkoviny, potrebné pre ľudský život. Dokáže nahradiť mäso. Pôsobí preventívne proti rakovine, priaznivo vplýva na nervovú sústavu, znižuje cholesterol, upravuje vysoký krvný tlak. Ovplyvňuje hladinu hormónov, preto sa odporúča ženám na zmiernenie ťažkostí v období menopauzy. Je vhodná aj pre diabetikov.

Z ostatných obilnín a strukovín sú vhodné: pšenica ( celozrnná múka), obilninové krúpy, kukurica (kukuričná múka, kukuričné krúpy), cícer, hrach, šošovica.





Hodnotenie: 90%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Bc. Mária Kleňovápôvodne učiteľka, posledných 15 rokov sa venuje výžive. Autorka 2 kníh: Čítanie o korení a Pestovanie a praktické využitie menej známych druhov zeleniny.

Súvisiace články


Diskusia: Vegetariánstvo ...

    Veľmi užitočný článok!
    (Tentoraz nemám nijaké výhrady.)
    Jozef Neoral

    Vegetarianstvo a zeny - pre p. BARCAJA

    Tesim sa, ze sa v dnesnej dobe daju nast pozitivne ohlasy na vegetariansku stravu a najde sa medzi nami dost tych, ktori vedia, o com hovoria... Neuznavam vyroky typu, ze maso je nevyhnutne potrebne, dokazal sa totiz opak a hoci aj ja som clovek, ktori neveri "len" literature a faktom, ale najma praxi, tak som toho zivym, veselym a zdravym prikladom. Nikoho k vegetarianskej strave nenutim, ani mna nikto nenutil. Rozhodla som sa sama a nemam najmensi dovod lutovat a menit svoje presvedcenie.
    Pisem najma v reakcii na odkaz p. BARCAJA, ktory stoji neochvejne v opozicii. Ja ako zena chcem reagovat na jeho presvedcenie, ze za neplodnostou sucasnych zien (teda aj mna?) stoji vegetariansky sposob stravovania... Nemam vo svojom okoli vegetariana, nepoznam zenu, dievca, ktore neje maso... A predsa maju problemy s plodnostou!!! Nie je to nahodou tym, co jeme celkovo (v mase plno antibiotik, chemikalii, agresivnych latok - chodte sa pozriet, co sa deje v uzavretych chovoch a pochopite, ake "chore" je maso, ktore jete!... zelenina a voda kontaminovana dalsou chemiou... umele doplnky vo forme tzv. vitaminov a pod.)??? Dovolim si tvrdit, ze masom si do tela vnasame ovela viac neprirodzenych, umelych az nebezpecnych latok ako napriklad zeleninou, obilninami ci ovocim - hoci taktiez ciastocne kontaminovanymi... Nejdem dalej hovorit o hospodarstve, ekologii a pravach zvierat.
    Poslednych pat rokov som takmer nejedla maso - len raz mesacne jedna porcia. Odvtedy som nemala ani len poriadnu chripku, citim sa zdravo, plna zivota a energie k pohybu. Podotykam, ze mam takmer 28 rokov. A p. Barcaj, asi vas sokujem, ked poviem, ze vahu mam rovnaku uz od svojich 14 rokov, cize vegetarianska strava zo mna nic nove - vyblednute, vychudnute a umele neurobila! Vyzeram udajne na 20 a nie ako vegevyzivou ubyta zena! Naviac, dalsie prekvapenie pre vas - mam pravidelny menstruacny cyklus a v zivote som antikoncepciu nebrala!!! Ak ste pisali o zenach, ktore nemaju pravidelny cyklus, alebo by nemali nebyt antikoncepcie, ktore su vyblednute a neplodne... zrejme to nie su skutocne vegetarianky, ale tie, ktore sa tryznia jedenim sladkosti, rohlikov a ostatnych nezmyslov, namiesto vyvazenej a vyzivnej stravy, a taktiez som toho nazoru, ze zrejme ste pisali o anorektickach ci bulimickach, co je kapitola sama o sebe.
    Ja sama som od strednej skoly trpela castymi migrenami a kritickou anemiou... Poslednych pat rokov sa mi vsetko upravilo. Krvne testy su vyborne, zeleza dostatok (bez umelych tabletiek a masa) migrena sa dostavi len zriedka pri nadmernom studijnom a pracovnom strese (kedze sa venujem aktivne studiu aj praci). Posledny rok som prakticky cista vegetarianka, maso som totiz za toto obdobie zjedla sotva 5x a minuly mesiac som prestala definitivne... Nemam sa coho bat, citim sa fantasticky a za to, ako sa stravujem, sa mi moje telo dostatocne odvdacuje... Moj dlhorocny partner maso je a okrem kil navyse ma mnozstvo zdravotnych problemov najma s traviacou sustavou, citi sa apatickejsi, menej aktivny a pod. Nahoda??? Asi nie...
    P.S. p. Barcaj, keby to nebolo zdrave, nerobim to... Lenze ja som sama zistila opak! Skusili ste to niekedy Vy?

    Drzim palce vsetkym ozajstnym vegetarianom a nech nam nase odhodlanie vydrzi :)))
    Marieli

    som vegetarian

    ked som mala dvanast rokov, zaumienila som si, ze nebudem jest maso. mala som k tomu prosty a jasny dovod. moja starka chovala jednu krasnu kozicku. raz som k nej prisla a povedala, ze ju treba zabit. to, ze som ju mala strasne rada vedela, a preto mi to povedala skor. nejako som to v slzach prezila. o mesiac maminka priniesla klobasky. nechcela mi nic povedat, a ja som ich zjedla. po obede mi to nedalo, a spytala som sa na ne. a maminka zacala posmesne meekat. mile od nej.
    najprv to brali ako moj pubertalny rozmar. teraz mam sedemnast a masa som sa ani nechytila. a neplanujem to zmenit.
    maruska

    Som vegetariánka už 5 rokov. Mäso nejem kvôli zvieratám, pretože ich mám veľmi rada.
    Cítim sa skvelo, lebo mám pocit, že pomáham a ani po zdravotnej stránke mi mäso vôbec nechýba.
    Byť vegetariánom nie je vôbec ťažké, tak sa k nám pridajte :o)
    alickkka (19)

    Pred nedavnom som sa rozhodla,ze sa stanem vegetariankov ...teda aspon docasne, kedze neviem aky vplyv to na mna bude mat a ci sa mi to podari...ak si nejaky pan mysli ze vsetci su taky ako ty"udajny" vegetariani...tak sa uplne myli...Mam 17 rokov nie som hlupa,viem,ze niektore latky budu telu chybat kvoli neprimaniu masa,ale viem aj, ze ich treba nahradit.
    A vobec to neni take nemozne...prave z toho dovoddu som na tejto stranke...aby som zistila co je pre mna dobre a co nie...To ze niekolko pripadov je skutocne zlych a nevedia co je to plnohodnotna vyziva, neznamena ze to plati pre vsetkych..
    dEKOva



Čítať celú diskusiu k článku (13 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií